Aydın'daki Tarım Kooperatiflerine Eğitim Verildi - Son Dakika
Yerel

Aydın'daki Tarım Kooperatiflerine Eğitim Verildi

Aydın\'daki Tarım Kooperatiflerine Eğitim Verildi

Aydın Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) ile Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖR-KOOP) girişimleri ile Aydın ili ve ilçelerine bağlı tüm tarım kooperatiflerinin katılımıyla 'Kooperatifçilik, Lider Yöneticilik ve Muhasebe' konularında 5 gün süren 30 saatlik eğitim verildi.

08.07.2014 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) ile Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖR-KOOP) girişimleri ile Aydın ili ve ilçelerine bağlı tüm tarım kooperatiflerinin katılımıyla 'Kooperatifçilik, Lider Yöneticilik ve Muhasebe' konularında 5 gün süren 30 saatlik eğitim verildi.

ÖR-KOOP toplantı salonunda, Momentum Bilgi Transferi Ltd. Şti. tarafından verilen eğitimlere Aydın ili ve ilçelerindeki tüm tarım kooperatifleri başkan ve yöneticileri katılırken, Prof.Dr. Salahattin Kumlu tarafından 2 gün süren 12 saatlik Kooperatifçilik, Arzu Akalın tarafından 2 gün süren Lider Yöneticilik ve Mali Müşavir Sercan Aktaş tarafından da 6 saat süren Muhasebe eğitimi verildi. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, GEKA Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi Başkanı Barış Kıyak, Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) Genel Başkanı Ahmet Ertürk, Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖRKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Kapucu'nun katıldığı 5 günlük eğitimlerde 80'i aşkın kooperatif başkan, yönetim kurulu üyesi ve çalışanı da sertifika almaya hak kazandı.

'TÜRKİYE'NİN KALKINMASI İÇİN KOOPERATİFLER ÇOK ÖNEMLİ'

Girişimcilik Eğitmeni ve İnsan Kaynakları Uzmanı olarak düzenlenen 'Etkin Kooperatif Yönetimi' projesinde 12 saatlik Lider Yöneticilik eğitimi veren Arzu Akalın; "Momentum Bilgi Transferi şirketi olarak 2009 yılında kurulduk ve şehirleri gezerek etkin kooperatif yönetimi ile alakalı eğitimler veriyoruz. Kalkınma ajansı destekli, teknik destek başlığı altındaki destekten faydalanmak için Sivil Toplum Kuruluşu olan kar amacı gütmeyen HAYKOOP ile birlikte HAYKOOP'a bağlı ortakları kooperatif yönetimiyle ile alakalı eğitimi projesiydi. Türkiye'de çok fazla kooperatif var. Türkiye'nin kalkınması için kooperatifler doğru bir örgütleme yapısı ama bunun sürdürülebilir olabilmesi için de bazı eğitimlere ihtiyaç vardır. O yüzden bu projeyi gerçekleştirdik. Projede 5 gün boyunca 84 katılımcıya eğitim verdik. Eğitimin ilk iki günü girişimcilik ve lider yöneticilik eğitimleri, 3. gün kooperatif muhasebesi eğitimi ve son 2 günde kooperatif nedir, kooperatif dinamikleri nedir, ilkleri nedir, kanunları nedir ve nelerden faydalanabilir ile ilgili eğitimizi tamamladık. Çok yararlı geçen eğitimlerimiz sonunda katılımcılarımıza sertifikalar verdik. İnşallah bundan sonra daha bilinçli ve bilgili olarak kooperatif yönetimi sağlayacaklardır" dedi.

Aydın bölgesi olarak il ve ilçeleriyle 56 kooperatife hizmet ürettiklerini belirten Sınırlı Sorumlu Aydın Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Sezgin Kahya da; "Birliğimize bağlı büyüklü-küçüklü kooperatiflerin hayvancılık faaliyetleri ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar neticesiyle elde ettikleri üretim değerini ve bu değerlerden oluşan devlet destekleriyle öncelikle olarak üreticimize hızlı ve etkin bir şekilde azami bir şekilde faydalanması için çalışıyoruz. Bu noktada birliğimiz, kurulduğu günden bugüne kadar üzerine düşen her görevi layıkıyla yaptığı kanaatindeyiz. Kooperatifimizin sayısı 56, üretici sayımızda on bir bine yaklaşmış durumdadır. Dolayısıyla Aydın Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi Birliği de bu faaliyetleri perçinlemek ve geliştirmek adına GEKA ve ÖR-KOOP ile birlikte kooperatifçilik bilincini geliştirmek, mevcut kooperatiflerin eksiklerinin ortaya konması ve kooperatifçiliği Aydın'da daha ileri nasıl taşırızı, kendimizi ve kooperatifçilik camiasını sorgulanması amaçlayan bu kooperatif etkin kooperatif yönetimini projesini gerçekleştirdik. Bu çerçevede bütün kooperatiflerimizi, kooperatif başkanları, yöneticilerimiz, çalışanlarımızı, muhasebecilerimizi ben canı gönülden teşekkür ediyorum. Dolaysıyla bu yaptığımız çalışmayla bütün kooperatiflere katılanların kooperatifle ilgili eksiklerin giderilmesi ve faaliyet alanlarının geliştirilmesi, kendi ortaklarının yaşam kalitesinin artırılması noktasında bir farkındalık yaratıldığı kanaatindeyiz ve bundan sonrada dünyada gelişen kooperatifçilik bilinci ülkemizde de hükümetimizin yayınlamış olduğu stratejik kooperatifçilik eylem planı çerçevesinde de bu kooperatif faaliyetlerin daha da genişleyeceğini düşünürsek ve önemini de giderek de artacağını düşünürsek kooperatifçilik çalışmalarında ivme kazandırmak, hız kazandırmak, küllenmiş heyecanları tekrar ortaya çıkarma bakımından bu tür çalışmalarımızı birlik olarak önemsiyoruz ve bundan sonrada birliğe bağlı kooperatifimizle yapacağımız istişare sonucunda eğitim çalışmalarımızın hangi konularda devam edeceğini karar verip, devamını getireceğiz" ifadelerini kullandı.

'80'Lİ YILLARDA TARIM GÖZARDI EDİLDİ'

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ile GEKA Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi Başkanı Barış Kıyak da konuşmalarında eğitimin önemine dikkat çekti. Salih Köksal, kooperatifçiliğin destekleri hakkında bilgiler verdiği konuşmasında etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye'nin son yıllarda birçok sektörde olduğu gibi tarımda da büyük bir atılım içerisinde olunduğunu ifade eden Köksal; "80'li yıllarda o zaman ki devlet büyüklerimiz tarımı biraz göz ardı ettiler. Dediler ki biz sanayi ile gelişeceğiz. Dediler ki tarım ile bir ülke gelişmesi söz konusu değil. Dolayısıyla biz bir kamyon buğday satıp, bir televizyon almayacağız. Biz bir televizyon satıp, bir kamyon buğday alacağız dedi o zamanki büyüklerimiz. Dolayısıyla tarım bizim için önemli değil, ihmal edilebilir, göz ardı edilebilir dediler. Bununla ilgili hiçbir alt yapı yapılmadı, mevzuat düzenlemesi yapılmadı. Ta ki 2000'li yıllara gelene kadar bu böyle kör topal ilerledi. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz, çünkü beraber yaşadık. Sonra şu tespit edildi ki, hiçbir ülke tarımı gelişmeden sanayisi gelmiş bir ülke yok. Bunun dünya da bir örneği yok. Bu fark edildi, ardından Avrupa Birliği uyum yasaları başlatıldığı bizim zamanında çıkarmamız gereken kanun ve düzenlemeleri yapmadığımız fark edildi. Daha sonra 15-16 tane kanun çıkarıldı. Bu ülke yüzde 45-50'si tarımdan geçinirken, maalesef resmi olarak çiftçinin bir tanımı yoktu. Bu önem 2000 yılından sonra başladı. Son yıllarda da Tarım da Devrim diyebileceğimiz Toprak Kanundaki değişiklik ile bu çalışmaları süslemiş olduk" dedi.

Düzenlenen eğitime yapılan konuşmalarının ardından 5 gün boyunca eğitimlere katılarak sertifika almaya hak kazanan 84 kişiye belgeleri taktim edildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'daki Tarım Kooperatiflerine Eğitim Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement