Aydın: "Endülüs'ten Bize Kalan 30 Kitapla Atomu Parçaladık" - Son Dakika
Güncel

Aydın: "Endülüs'ten Bize Kalan 30 Kitapla Atomu Parçaladık"

Aydın: "Endülüs\'ten Bize Kalan 30 Kitapla Atomu Parçaladık"

Avrasya Bir Vakfı'nda düzenlenen "Küresel Bağlamda Bilim Üzerinden Oynanan Oyunlar" başlıklı konferansta "ilim adamı kimdir, bilim adamı kimdir" ve "namuslu bilim nedir, namuslu olmayan bilim nedir" sorularına cevap arandı.

22.12.2013 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrasya Bir Vakfı'nda düzenlenen "Küresel Bağlamda Bilim Üzerinden Oynanan Oyunlar" başlıklı konferansta "ilim adamı kimdir, bilim adamı kimdir" ve "namuslu bilim nedir, namuslu olmayan bilim nedir" sorularına cevap arandı. Konferansın konuşmacısı, beyin sinir cerrahisi alanında kullanılan ve dünyada ilk defa kendi adı ile (Aydın Tekniği) literatüre geçen yeni bir ameliyat tekniği geliştiren Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın oldu. Konferansın sunuculuğunu Prof. Dr. Cüneyt Turan yaptı.

Prof.Dr. Aydın, tüm dinler ve inanışlarda bilim adamlarının hep ön planda tutulduğunu belirterek "İslam inancına göre, ilim adamının kaleminden boşalan mürekkep şehitlerin kanından daha kutsaldır" dedi.

İlim adamının, bilinenlerin üzerine yeni bir şeyler koyan olduğunu anlatan Aydın, şöyle konuştu: "İslam ülkelerinin en büyük sorunu, aktarıcı akademisyenliğin üzerine çıkamayıp bilim adamı yetiştirememesidir. Kur'an da yüzlerce kez, "neden akletmiyorsunuz", "neden düşünmüyorsunuz" diye sorulmaktadır."

Dünyanın, sorun odaklı, ihtiyaç odaklı araştırmalar yapan namuslu bilim adamlarına ihtiyacı olduğunu belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlim adamı, çeşitli kaynaklardan beslenmeli, yeni gelişmelere açık olmalı ve süreklilik arz etmelidir. Bilimde kesinlik yoktur, son nokta da yoktur. İlim insanlığın ortak malıdır. İlmini insanlığa aktarmayanlar, bütün semavi dinlere göre vebal altındadır."

İLİM KOLAY OLUŞMUYOR

Gerçek bilim adamlarının ölümsüz olduğunu anlatan Aydın, şöyle konuştu: "Bilim adamlarının ölüm tarihleri, kendisinden en son bahsedildiği gündür. Bilgi insanın ayrılmaz parçası olmalıdır. İlim insanlığı, fani hayattan baki hayata geçirip, baki kılacak şeydir. İlim kolay oluşmuyor. Tarih boyunca ilim adamlarının ne gibi sıkıntılar çektiğini unutmayalım. Ama inci de sancı mahsulüdür. Endülüs'ten bize sadece 30 kitap kaldı, bunlarla atomu parçaladık. Eğer yakılan 1 milyon kitap kalsaydı, bugün yıldızlar arasında seyahat ediyor olabilirdik. Her toplumun gen haritası ayrıdır. Gen araştırmasıyla o toplumun ne gibi hastalıklara yatkın olduğu görülür. Tıp karteli isterse o genleri aktive edebilir."

Avrasya Vakfı (ASAM) Genel Müdürü Ömer Özkaya da konuşmasında, ABD Başkanı Eisenhower'den örnek vererek şunları söyledi: "Eisenhower, bir konuşmasında şöyle bir uyarıda bulunmuştu: Bilim adamlarının, kamu politikaları tarafından veya paranın gücü tarafından tahakküm altına alınması olasılığı her daim mevcuttur ve bundan kaçınılması gerekir. Diğer yandan devletin, bilimsel-teknolojik elitin esiri haline gelmesi gibi bir tehlike karşısında da teyakkuzda olmalıyız." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aydın: 'Endülüs'ten Bize Kalan 30 Kitapla Atomu Parçaladık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement