Aydın Fen Lisesi Türkiye İkincisi - Son Dakika
Yerel

Aydın Fen Lisesi Türkiye İkincisi

Aydın Fen Lisesi Türkiye İkincisi

Aydın Fen Lisesi, TÜBİTAK 43.Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Türkiye Final Yarışması'nda Türkiye ikincisi olarak büyük bir başarıya imza attı.

14.05.2012 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Fen Lisesi, TÜBİTAK 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Türkiye Final Yarışması'nda Türkiye ikincisi olarak büyük bir başarıya imza attı.

TÜBİTAK 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Türkiye Final Yarışması sonuçlandı. Ortaöğretim öğrencilerini araştırmaya teşvik etmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın ödül töreni MEB Şüra Salonu'nda yapıldı. Yarışmaya bu yıl Türkiye genelinden 5 bin 574 proje başvurdu. Projelerden bin 82'si ilk aşamada değerlendirilerek bölgelerde sergilendi. Sergilenen projelerden 200'ü final sergisine katılmaya hak kazandı.

200 proje 04-08 Mayıs 2012 tarihleri arasında Ankara ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda sergilendi. Törende bilgisayar, biyoloji, temel fizik, uygulamalı fizik, kimya, matematik, coğrafya, sosyoloji ve tarih dallarında dereceye giren 43 proje ödüllendirilirken, 40 projeye teşvik ödülü verildi.

Yarışmaya biyoloji dalından katılan Aydın Fen Lisesi öğrencisi Ece Özcan, "Bir şapkalı mantar olan Lepistanuda'nın insan lösemi ve meme kanseri hücre hatları üzerindeki durdurucu ve apoptotik etkileri" adlı projesiyle 31 finalist proje arasından Türkiye ikincilik ödülünü kazandı.

Ece Özcan'ı elde ettiği başarı nedeniyle kutlayan Okul Müdürü Şenol Arslan, "Ödül alan projede mantar özütünün lösemi üzerindeki etkisi araştırılarak meme kanserine göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın devamı olarak bu etkiyi nasıl ortaya çıkardığını ve hücre ölümünü nasıl gerçekleştirdiğini belirlemek üzere apoptosis ( hücre ölümü) denemeleri yapılmıştır. Elde edilen apoptosis bulgularına göre bu mantara ait özütün kanser hücrelerinde apoptosis mekanizmasını çalıştırdığı görülmüştür. Apoptotik etki bakımından değerlendirildiğinde bu mantar özütünün lösemili hücreler üzerinde daha etkili olduğu bulunmuştur. Hücrelerin 48 saat içerisinde yüzde 86'sı apoptosis ile ölmüştür. Bu proje kapsamında Lepistanuda isimli mantar türü ilk defa lösemi üzerinde araştırılmış ve mantar özütünün lösemi üzerinde meme kanserine göre daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır" dedi.

PROJE AĞIRLIKLI EĞİTİM

Aydın Fen Lisesi'nde proje ağırlıklı eğitim yapıldığını ifade eden Arslan, "2011-2012 eğitim-öğretim yılında okulumuzda toplam 9 projenin hazırlanması, Biyoloji projesi ve Mat-Fen puan ortalamasında Türkiye birincisi olarak büyük bir başarının yakalanmasında büyük pay sahibi oldu. Çalışmak, başarıya inanmak, deneyimli ve alanında başarılı öğretmenlerle ekip halinde başarı odaklı çalışmanın semerelerini görüyoruz" şeklinde konuştu.

Aydın fen Lisesi Müdürü Şenol Arslan, Türkiye ikincisi projenin Danışman Öğretmeni Hülya Olgun, projeyi hazırlayan 12. Sınıf öğrencisi Ece Özcan, projenin hazırlanmasında bilimsel destek sağlayan Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Özmen, Yüksek Lisans Öğrencisi Burcu Ayhan ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Pervin Töre'ye sağladıkları destekten dolayı teşekkür etti. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın Fen Lisesi Türkiye İkincisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement