Aydın Tabip Odası, 3. Yılında Kamu Hastanelerini Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Aydın Tabip Odası, 3. Yılında Kamu Hastanelerini Değerlendirdi

Aydın Tabip Odası, 3. Yılında Kamu Hastanelerini Değerlendirdi

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aydın, üçüncü yılında Kamu Hastane Birliklerini değerlendirdi.

11.02.2016 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aydın, üçüncü yılında Kamu Hastane Birliklerini değerlendirdi.

Dr. Metin Aydın, yaptığı açıklamada; "Artık Sağlık Bakanlığı kaynakları da ifade etmeye bas¸ladılar. Kamu Hastane Birlikleri (KHB) sistemi yürümüyor. CEO'lar sınıfta kalmaya devam ediyorlar. KHB'lerin kurulduğu 2 Kasım 2012'den bu yana Devlet Hastaneleri'nde çalışan sağlık çalışanları olup biteni yakından takip ediyorlar ve Birlik CEO'larına (Genel Sekreterler) notlarını veriyorlar. Böylelikle geniş yetkilerle donatılmış 'süper yetkili2 genel sekreterlerin Birlik içerisindeki çok sayıda hastaneyi nasıl yönettiği buralarda çalışan sağlık çalışanlarınca değerlendirilmiş oluyor. Sağlık çalışanlarının 'performans' kriterleri farklı. Bizim performans kriterlerimizde kar amacı gütmek yok, hastaneyi kara geçirmek yok. Unutmayalım ki bunlar özel hastane değil, devlet hastaneleri. Bizim performans kriterlerimizde az adamla çok iş yaptırmak yok. Bizim performans kriterlerimizde verilen sağlık hizmetlerinin nitelikli olması gerekliliği var. Çalışanların özlük hakları var. Şiddetten uzak güvenli çalışma ortamları var. Gelecekten ümit beslemek var. Önceki yıllarda olduğu gibi hekimlerden, diş hekimlerine, eczacılardan hemşirelere, laborantlardan taşeron sağlık çalışanlarına kadar sağlık hizmeti üreten tüm çalışanları, içinde çalıştıkları kamu hastane birliklerine notlar verdiler. Her bir kriter için 0 ile 5 arasında puan verilen toplam 20 kriterden ve 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeler internet üzerinden yapıldı. Sagˆlık alanındaki emek ve meslek örgütleri internet üzerinden, mesajlarla, hastanelerde el ilanı ve afişlerle kamu hastane birliklerinde çalışan tüm sağlık çalışanlarını bu değerlendirmeye katılmaya ve notlarını vermeye çağırdılar. Buna göre toplam 1315 sağlık çalışanı değerlendirmeye katılmıştır. 1139 hekim, 69 hemşire ve 20 diş hekimi sorulara cevap vermiştir" dedi.

CEO'LAR 3. YILDA DA SINIFTA KALDI

Sağlıkta geleneğin değişmediği kaydeden Dr. Aydın, "Genel Sekreterlere 0 ile 100 arasında notlar verildiği, ortalamanın 100 üzerinde 27,51 olduğu görülmektedir. Notlarda kayda değer bir iyileşme olmadığı, kimilerinin de notunun daha da düştüğü görülmektedir. Mesleklere göre bakıldığında hekimlerin ortalama 27,35 hemşirelerin ise 22,05 not verdikleri tespit edilmiştir. En yüksek notu ortalama 50,0 ile taşeron şirket çalışanlarının verdiği en düşük ise 21,0 ile radyoloji teknisyenlerinin verdiği izlenmektedir. KHB CEO'larına verilen notlar ayrı ayrı da değerlendirilmiştir. Katılımcı sayısı onun üzerinde olan 40 kamu hastane birliği CEO'sunun notları değerlendirmeye alınmıştır. Buna göre en yüksek notu 65,94 ile Erzincan, en düşük notu 18,04 ile Bolu KHB CEO'su almıştır. Birinci yılda 7 KHB CEO'su 50 ve üzerinde not almışken, 3. yılda da 2. yılda olduğu gibi sadece 1 CEO 50 ve üzerinde not alıp sınıfı geçebilmiştir. Aydın iline baktığımızda ortalama 20.08 puan aldığını yani başarısız olduğunu, değerlendirmeye alınan 40 kamu hastane birlikleri içinde 38'ci olduğunu görmekteyiz. Değerlendirme sonucu görülmüştür ki CEO'lar yine sınıfta kalmıştır. 3. Yılında Devlet Hastaneleri'nde bir değişiklik olmuştur. 1. ve 2. yılda her bir Devlet Hastanesi'nde bir başhekim ve onun üzerinde bir hastane yöneticisi varken 3. yılda bu iki pozisyon bir kişiye verilmiştir. Böylelikle baştan beri itirazımız olan hem yetki karmaşası hem de gereksiz yere 2 katı yöneticiye ücret verilmesi son bulmuştur. Sağlık Bakanlığı'nı bu hatadan döndüğü ve uyarılarımıza kulak verdiği için kutluyoruz. Peki 2 yıl boyunca yaklaşık 850 Devlet Hastanesi'nde gereksiz yere verilen fazladan yönetici maaşları ne olacak, bunların hesabını kim verecek? Çok açık ki sağlık alanındaki emek ve meslek örgütlerinin itirazları dikkate alınsaydı bu zarar oluşmayacaktı, sağlıkta paralar halkın yararına kullanılacaktı. KHB'lerin sağlık çalışanları tarafından yapılan değerlendirmede ekseriyetle geçer not alamaması Türkiye'de sağlığın CEO düzeniyle iyiye gitmediğinin göstergesidir. Verilen sağlık hizmetlerinin ve hastanelerdeki çalışma ortamlarının niteliğinde, çalışanların özlük haklarında geriye gidildiği görülmektedir. Bu durumun yurttaşların sağlığına da olumlu yansımayacağı ortadadır. Bir kez daha uyarıyor ve kamuoyuna duyuruyoruz; Sagˆlık emek ve meslek örgütleri olarak kamu hastane birlikleri ve kar amaçlı CEO düzenine itiraz ediyoruz. Sağlık Bakanlığı'nı kendisinin de fark ettiği bu yanlıştan dönmeye, halkın sağlığı ve çalışanların özlük hakları adına bu sisteme son vermeye, Devlet Hastaneleri'ni şirket gibi değil halkın yararına olacak bir sisteme göre yönetmeye çağırıyoruz" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Aydın Tabip Odası, 3. Yılında Kamu Hastanelerini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.


Advertisement