Aydınlardan, Çözüm Sürecine Destek Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Aydınlardan, Çözüm Sürecine Destek Kampanyası

Kampanya çağrıcılarından Alğan: "Dikkati barışa, önümüzdeki en önemli çözüm süreci projesine yeniden odaklamak için mutlaka destek olmak gerektiğini düşündük. Çünkü tarafların eli zayıflıyor dışarıdan, toplumdan destek gelmediği sürece" Gazeteci yazar Çalışlar: "Son dönemde çözüm sürecini baltalamak isteyen değişik provokasyonlar yapılıyor.

30.10.2014 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çözüm sürecine destek kampanyası başlatan aydınlardan Cengiz Alğan, dikkati barışa yeniden odaklamak için mutlaka çözüm sürecine destek olmak gerektiğini düşündüklerini, toplumdan destek gelmediği sürece tarafların elinin zayıfladığını söyledi.

AA muhabirine kampanyaya ilişkin bilgi veren Alğan, çözüm sürecinde bir yalpalama oluşmaya başladığını ve sürece uzun zamandır hükümet ve Kürt siyasetinden çok küçük bir azınlık dışında destek görünmediğini kaydetti.

Alğan, anketlerde toplumun desteğinin izlendiğini ancak çeşitli sivil toplum kuruluşlarından, sendikalardan, partilerden destek görünmediğini belirterek, "Bu alanda büyük bir boşluk olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden imza verenlerle konuştuk ve sivil toplumun böyle bir destek sürecine başlamasına karar verdik" dedi.

Toplumun dikkatinin zaman zaman çeşitli olaylarla dağıtıldığını dile getiren Alğan, şöyle konuştu:

"Gezi, 17 Aralık gibi krizlerle veya bugünlerde Diyarbakır, Bingöl, Hakkari olayları gibi... Maalesef barıştan dikkat dağılıyor. Biz de bu dikkati barışa, önümüzdeki en önemli çözüm süreci projesine yeniden odaklamak için mutlaka destek olmak gerektiğini düşündük. Çünkü tarafların eli zayıflıyor dışarıdan, toplumdan destek gelmediği sürece. Anketlerde biraz düşüş de gözlemleniyor. Maalesef bu da tehlikeli. Böyle bir motivasyonla harekete geçtik."

Alğan, kampanya kapsamında kasım sonundan başlayarak yaza kadar sürecek etkinlikler dizisi planlandığını bildirdi.

"Çözüm süreci, Türkiye tarihinin en önemli barış ve demokrasi hamlelerinden"

Gazeteci-yazar Oral Çalışlar da kampanyanın katılımcılarla kararlaştırıldığını vurgulayarak, çözüm sürecinin aktörlerini etkilemek, toplumda bu konuda yeniden bir duyarlılık, farkındalık yaratmak gibi çeşitli etkinlikler planlandığını söyledi.

Çözüm sürecinin, Türkiye tarihinin en önemli barış ve demokrasi hamlelerinden biri olduğunu aktaran Çalışlar, şöyle devam etti:

"Çözüm süreci, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ve daha sonrasında devletin inkar ve imhaya yönelik siyasetlerinden vazgeçmesi, Kürt kimliğini tanımak ve Kürtlerle birlikte yeni bir demokrasi inşa etmek açısından önemli bir imkan. Son dönemde çözüm sürecini baltalamak isteyen değişik provokasyonlar yapılıyor. Bunun uluslararası ve ulusal alanda destekçileri var. Türkiye'deki demokratikleşme sürecini baltalamak isteyenlerin bu eylemin arkasında olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle başlatılan çözüm sürecinin devamı ve Türkiye'nin demokratikleşmesi sürecinin ilerlemesi için böyle bir kampanyayı başlatıyoruz."

"Çözüm süreci hiç bu kadar risk altında olmamıştı"

Gazeteci-yazar Fadime Özkan ise "bütün farklılıklarıyla birlikte Türkiye toplumu ve devletinin barışa hiç bu kadar yakın olmadığını" ifade ederek, "Ama Kobani bahaneli protestolar ve bölgede peş peşe gerçekleştirilen cinayetler, sabotajlar nedeniyle de çözüm süreci hiç bu kadar risk altında olmamıştı" dedi.

PKK-HDP çizgisindeki Kürt siyasi hareketinin sürecin bir tarafı olarak sözünde durmaması, sorumsuzca davranmasının çözüm karşıtı odakları güçlendirdiğini söyleyen Özkan, "6-7 Ekim olaylarında 40'tan fazla insanın hayatını kaybettiği bilindiği halde 1 Kasım'da tabanını yeniden sokağa çağırması ve bir şiddetsizlik uyarısı da yapmaması sorumsuzluk safhasını aşmakta, kasıt içermekte. Türkiye'yi yeniden çözüm sürecinin öncesine hatta 90'lara döndürme girişimlerine karşı tüm sivil toplum örgütleri, siyasiler, medya, akademi ve ekonomi dünyası herkes çok dikkatli olmalı" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin iç meselesi olmaktan çıktı"

Gülay Göktürk de çözüm sürecinin önemli bir mesele olduğunu ve büyük bir tehditle karşı karşıya kaldığını belirterek, sürecin ilerletilmesi olarak gördüğü için kampanyayı desteklediğini ifade etti.

Bunun, Türkiye'nin iç meselesi olmaktan çıktığını, Ortadoğu'nun ve Ortadoğu üzerinde planlar yapan başka devletlerin meselesi haline geldiğini söyleyen Göktürk, "Son derece girift bir problemle karşı karşıyayız. Çözüm sürecinin çökertilmesi, Türkiye etrafında oluşturulan kuşatmadan dolayı milliyetçisinden demokratına, muhafazakarına kadar herkesin ön yargılarını bir kenara itip, aklıselimle davranıp, 'Bu süreci nasıl ilerletebiliriz?' diye düşünmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aydınlardan, Çözüm Sürecine Destek Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.


Advertisement