Aydınlı Milli Mücadele Kahramanlarından Danişmentli İsmail Efe Anıldı - Son Dakika
Yerel

Aydınlı Milli Mücadele Kahramanlarından Danişmentli İsmail Efe Anıldı

Aydınlı Milli Mücadele Kahramanlarından Danişmentli İsmail Efe Anıldı

Aydınlı Milli Mücadele Kahramanlarını Anma Projesi kapsamında, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen‘Danişmentli İsmail Efe’ konulu anma programı büyük bir katılımla gerçekleşti.

18.12.2013 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydınlı Milli Mücadele Kahramanlarını Anma Projesi kapsamında, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen 'Danişmentli İsmail Efe' konulu anma programı büyük bir katılımla gerçekleşti.

Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa; Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Jandarma Garnizon Komutanı Salih Karataş, Aydın İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Necati Doru, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ)Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Ayten Can Tunalı, Daniimentli İsmail Efe'nin yakınları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan program Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yöresel müzik dinletisi ile devam etti.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 90. yılında Aydın Milli Mücadele Kahramanlarını anma projesi kapsamında günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Necati Doru, "Bu cennet vatanın Anadolu toprağında nice isimsiz kahramanlar yatmaktadır. Bugün buradan hepsini rahmetle minnetle yad ediyorum, ruhları şad makamları cennet olsun. Proje kapsamında milli tarihin bilinmesi ve milli şuurun güçlendirilmesini sağlamak üzere milli, manevi ve kültürel değerlere sahip çıkılmasını öğrenmek ve öğretmek, tarihini bilen yaşayan bir toplum oluşturabilmek bu kahramanlarımızın gençler tarafından örnek alınabilmelerini sağlayabilmek için valiliğimizce bu projeyi uygulamaya koyduk. Cumhuriyetimizin 90. yılında Aydın ili milli mücadele kahramanlarımızın adlarını yaşatmak adına bunu bir vefa borcu olarak gördük. Bu borcun ödenmesinde desteklerini esirgemeyen herkese teşkkür ediyorum" dedi.

Efelik ve kahrmanlık kelimeleri üzerinde durarak bu tür projelerin önemine değinen Aydın İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, "Efe kelimesi yiğit, cesur, mert, sözünün eri olan kişi olarak kullanılır. Bu yiğitlerden olan milli mücadele kahramanlarından Danişmentli İsmail Efe, Kurtuluş Savaşında Yunan'ı 13 ay 8 gün boyunca Köşk cephesinden ileriye geçirmemiştir. Tarihini bilen anlayan ve yaşayan bir toplum oluşturabilmek amacıyla gerçekleştirilen bu proje çok önemlidir. Aynı zamanda bu proje milli mücadele kahramanı efelerimizi isimsiz kahramanlarımıza ve ecdadımıza bir şükran olarak da düşünüyorum. Bu vesileyle ecdadımızı hayırla yad ediyor ve şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

Danişmentli İsmail Efe ve Aydınlı milli mücadele kahramanları hakkında slayt eşliğinde teferruatlı bilgiler veren ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Ayten Can Tunalı, "Biz geçmişimizi ulusal kurtuluş savaşımızı ve bugün içinde yaşadığımız, Türkçe konuştuğumuz, ezanlarımızın okunduğu Türkiye cumhuriyetinde yaşıyorsak eğer başta Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere birçok isimsiz kahramanlarımız sayesindedir. Yunanlılar Aydın'ı işgal ettikten sonra halka zulmetmeye başlayınca Danişmentli İsmail Efe silahına sarılıp kuvayi milliye güçlerine katılarak vatan savunmasını en iyi şekilde yerine getirmiştir. Hepsini rahmet ve minnetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

Program plaket takdimi ve aile fotoğrafı çekimiyle son bulurken Kültür Merkezi bahçesinde de Danişmentli İsmail Efe adına lokma hayrı yapıldı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydınlı Milli Mücadele Kahramanlarından Danişmentli İsmail Efe Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement