Aydınlı Yerel Ürünlerine Sahip Çıkmaya Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Aydınlı Yerel Ürünlerine Sahip Çıkmaya Devam Ediyor

Aydınlı Yerel Ürünlerine Sahip Çıkmaya Devam Ediyor

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Aydın Ticaret Borsası işbirliğiyle "Değerini Tescil Et, Aydın'ı İlerlet" sloganıyla yürütülen Aydın'da Yerel Ürün Koruma Kampanyası'nın 3.yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

05.04.2013 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Aydın Ticaret Borsası işbirliğiyle "Değerini Tescil Et, Aydın'ı İlerlet" sloganıyla yürütülen Aydın'da Yerel Ürün Koruma Kampanyası'nın 3. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

ADÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen Aydın'da Yerel Ürün Koruma Kampanyası 3. Yıldönümü Etkinliklerine Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Şefika Çoban, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulisi Akşit, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve Aydın'ın çeşitli noktalarında yerel ürün üretimi yapan girişimciler katıldı.

Etkinliklerin açılışında konuşan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, yerel ürünlerin korunması ve markalaşmaya önem verdiklerini belirterek, "Aydın Ticaret Borsası olarak ilimizde başlatılan yöresel ürünleri koruma seferberliğini en fazla önemseyen kurumların başında yer alarak, üniversitemiz ile işbirliğimizi bir adım daha ileriye taşıdık. 2013 etkinliklerini birlikte gerçekleştirmenin yanı sıra, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Toplantısına da ev sahipliği yapmaktayız. Tüm dünyada coğrafi işaret, tüketiciler nezdinde artan öneme sahiptir. Coğrafi işaretler, ürünlerin belirli bir bölgede üretildiğini ifade etmesi ile o yörenin tanıtımına önemli katkılar sağlamaktadır. Yöresel ürüne ait özelliklerin tanımlanması kalitenin ve ürünün güvenirliğini garanti altına almaktadır. Ülkemizdeki coğrafi işaret sisteminin ideale kavuşması uzu bir süreç olduğunu biliyoruz. Kanun tasarı haline olup, bir an önce ihtiyaçlarımıza cevap vermesini bekliyoruz. Sınai Haklar Birimimizin destekleriyle 2010 yılında Aydın Zeytinyağı, Aydın Memecik Zeytini, Aydın Kestanesi, 2012 yılında Aydın Künarı olmak üzere dört coğrafi işaret başvurusunda bulunduk, başvurularımız Türk Patent Enstitüsü tarafından değerlendirme aşamasındadır. 2010 yılında yapılan başvurularımızın henüz sonuçlanmamış oluşu çalışmalarımızın hızını azaltsa da gayretimiz devam etmektedir. Tescil sürecinin uzun oluşu hedeflerimizi gerçekleştirmemizde zaman kaybına yol açmaktadır.Önümüzdeki süreçte AB coğrafi işaret tescili ve ORİJİN derneği üyeliği çalışmalarına başlanılacaktır. Yöresel ürünlerimize sahip çıkarak, tarımsal değerlerimize değer katacağımızın sözünü buradan bir kez daha veriyorum" dedi.

REKTÖR BİRİNCİOĞLU'NDAN KATILIM TEPKİSİ

Üçüncü yılına gelen etkinliklere katılımın az olmasına işaret eden ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu da, ADÜ olarak "Değerini Tescil Et Aydın'ı İlerlet" sloganı ile başlatılan etkinliğe Aydın'la bir bütün olarak Aydın'ı ilerletmek ve Aydın'da markalaşma bilincinin gelişmesini arzuladıklarını söyledi. Kampanya başladığı zaman tek tescilli coğrafi işaret 'Aydın İnciri' iken bugün 'Aydın Zeytinyağı', 'Aydın Memecik Zeytini', 'Aydın Kestanesi' ve 'Aydın Künarı' olmak üzere dört coğrafi işaret başvurusunun ADÜ'nün destekleriyle yapıldığını anımsatan Birincioğlu, "Aydın Zeytinyağı, Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın Kestanesi, Aydın Künarı gibi ürünlerimizin tescili konusunda hem Üniversitemizin hem de Aydın Ticaret Borsamızın çalışmaları birlikte devam ediyor. Bugün burada üçüncüsünü yapmış olduğumuz ve şenlik havasında geçen Aydın'da Yerel Ürün Koruma Kampanyası etkinliklerine ilk iki toplantıya göre nispeten zayıf olduğunu görüyoruz. İnşallah bundan sonraki şenliklere katılım artar ve bundan sonrakiler çok daha güçlü olur" şeklinde konuştu.

3. Yıldönümü Etkinlikleri ADÜ Sınai Haklar Sorumlusu Peri Banu Nemutlu'nun "Aydın'da Markalaşma Potansiyeline Sahip Yerel Ürünler", UNESCO Sürdürülebilir Gıda Çalışmaları Başkanı Prof. Dr. Jean Louris Raston'un "Coğrafi İşaretler", Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu'nun "Türkiye'de Coğrafi İşaretler, Fırsat ve Tehditler", Akdeniz Tarım Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Tozanlı'nın "Türkiye ve Akdeniz Ülkeleri Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı Ortak Çalışma Alanları" konulu sunumlarla devam etti.

ADÜ ve Aydın Ticaret Borsası işbirliğiyle "Değerini Tescil Et, Aydın'ı İlerlet" sloganıyla yürütülen Aydın'da Yerel Ürün Koruma Kampanyası 3. Yıldönümü Etkinlikleri,

protokol üyelerinin Aydın genelinde üretilen yerel ürünlerin sergilendiği stantların gezilmesiyle sona erdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydınlı Yerel Ürünlerine Sahip Çıkmaya Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement