Aydoğan, KMÜ Öğrencileriyle Buluştu - Son Dakika
Güncel

Aydoğan, KMÜ Öğrencileriyle Buluştu

Aydoğan, KMÜ Öğrencileriyle Buluştu

Aydoğan, Yunus Emre Konferans Salonu'nda "Geleceğin Yazarları Yetişiyor" başlığı altında bir konferans verdi.

07.01.2012 08:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şair Mustafa Aydoğan, "Yazarlık; kelimeler arka arkaya dizilerek cümleler, cümleler arka arkaya dizilerek paragraflar, paragraflar arka arkaya dizilerek yazılar yazmak işi değildir." dedi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Sosyal Bilimler Lisesinin davetlisi olarak Karaman'a gelen Şair Mustafa Aydoğan, Yunus Emre Konferans Salonu'nda "Geleceğin Yazarları Yetişiyor" başlığı altında bir konferans verdi. Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karataş ve Prof. Dr. Kemal Esengün, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Mustafa Aydoğan, "Bu programın adı 'Geleceğin Yazarları Yetişiyor'. Bu çok iddialı bir söylem ve açıkçası bu ifade beni korkutuyor. Haddimi aştığımı hissediyorum çünkü şimdi bir Arthur Rimbaud karşısında oturuyor olabilirim. Ben şimdi geleceğin Sezai Karakoç'unun, geleceğin Necip Fazıl'ının, geleceğin Nazım Hikmet'inin, geleceğin Tomris Uyar'ının karşısında oturuyorum hissine kapılıyorum. Onun hanginiz olduğunu bilmiyorum ama içinizden birileri onlardan birisi olabilir" dedi.

Mustafa Aydoğan yeteneğin bir insanın hayata tutunmasının ve varoluşunun sebebi olduğunu belirterek "Somut bir toplama dönüşmeden bir yeteneğin mevcudiyetinden bahsedemeyiz. Bizde bulutsu halde var olan bu yetenek yazıya, şiire döküldüğünde açığa çıkar" dedi.

Aydoğan, yazarın aslında okurdan değil kendisinden korkması gerektiğini söyledi ve bunu şöyle açıkladı: "'Ahmet Hamdi Tanpınar yazdığım hiçbir kitabı beğenmiyorum, onlara tahammül edemiyorum, tekrar yazma şansım olsaydı aynı şeyleri yazmazdım' diyor. Bu da yazarları yazar yapan şeyin şüphe olduğunu gösteriyor. Mevcut durumumuza şüphe ile yaklaşmazsak daha iyisini yapmak konusunda herhangi bir istek duymayız. Bu da gelişmeyi engelleyen bir şeydir" dedi.

Mustafa Aydoğan bugüne sesini ulaştıran yazarların nasıl insanlar olduklarını sizlere anlatmak istiyorum diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yazar olacak kişilerin parayla arasının iyi olmaması lazım. Şair İlhan Berk, 'Kimseye yazar olmasını tavsiye etmiyorum' diyor. Necip Fazıl tüm maddi varlığını idealleri uğruna harcamıştır. Sezai Karakoç 35 yaşında açlıktan yerlere düşüyor. Nazım Hikmet, memleketinden uzak kalıyor. Yalnızlığa aday değilseniz hiç bu işlere girmemelisiniz" dedi.

Mustafa Aydoğan konuşmasına 'Kimsesi Yoktur Acının' ve 'Kurdela' şiirlerini okuyarak son verdi.

KMÜ Edebiyat Fakültesi ve Sosyal Bilimler Lisesi tarafından düzenlenen, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından desteklenen "Geleceğin Yazarları Yetişiyor" adlı proje kapsamında her ay farklı bir yazarla söyleşi yapılıyor. Kariyer Günleri etkinlik dizisi kapsamında bir araya gelen öğrenciler şairler ve yazarlarla bir araya gelerek onların yazma serüvenine ortak oluyorlar.

MUSTAFA AYDOĞAN KİMDİR?

1964 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. İlk ve orta eğitimini Kahramanmaraş'ta tamamlayan Aydoğan 1989 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. 1990 yılında Maliye Bakanlığına giren Aydoğan, halen Maliye Bakanlığında Muhasebat Başkontrolörü olarak görev yapıyor.

1978 yılında şiire başlayan Aydoğan'ın; Mavera, Yedi İklim, Kayıtlar, Dergah ve Hece dergilerinde şiirleri yayınlandı. Esra Yazıları (1981) ve Edebiyat Ortamı (1997) dergilerinin kurucuları arasında yer alan Mustafa Aydoğan, halen Edebiyat Ortamı adlı derginin yayın yönetmenliğini yürütüyor ve Milat gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.

Şair Mustafa Aydoğan'ın ilk şiir kitabı 1997'de Kendini Aynalarda Çoğaltan Şehir adı altında İz Yayınlarından çıktı. Bir Dolu Bakır Yaz (1999) ve Bahar Köpüğü (2004) yayınlanmış diğer şiir kitaplarıdır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Aydoğan, KMÜ Öğrencileriyle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uğurcan Yazğılı, Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmak istiyor
    10:55 Uğurcan Yazğılı, Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmak istiyor

    Konyaspor'un 25 yaşındaki stoperi Uğurcan Yazğılı, performansını artırarak takımına daha fazla katkı sağlamak istediğini ve Konyaspor'un efsaneleri arasına adını yazdırmayı hedeflediğini söyledi. Bu sezon zorlu bir süreçten geçtiklerini belirten Yazğılı, takımının performansının arttığını fakat daha da üstüne çıkmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca milli takım formasını giymenin de en büyük hedefi olduğunu belirtti.

  • İzmit'te Cadde Ortasında Tabancayla Ateş Edildi
    10:55 İzmit'te Cadde Ortasında Tabancayla Ateş Edildi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir şahıs, kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti. Olay sonucunda şahıs yaralanırken, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Olay yerinde yapılan incelemede 2 mermi kovanı bulundu ve bir araçta küçük çapta hasar meydana geldiği tespit edildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Sivas İl Jandarma Komutanlığı, down sendromlu öğrencileri ziyaret etti
    10:55 Sivas İl Jandarma Komutanlığı, down sendromlu öğrencileri ziyaret etti

    Sivas İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, Şefik Güngör Eğitim Uygulama Okulu ve Zirve Rehabilitasyon Merkezi'nde bulunan down sendromlu öğrencileri ziyaret etti. Jandarma köpekleri Zümrüt ve Türlü, çocuklara gösteri sundu ve öğrenciler el baskısı yaparak oyunlar oynadı.

  • Antalya'da Motosiklet Kazası: Sürücü Yaralandı
    10:54 Antalya'da Motosiklet Kazası: Sürücü Yaralandı

    Antalya'da meydana gelen trafik kazasında, direksiyon hakimiyetini kaybeden motosiklet sürücüsü yaralandı. Kaza sonucunda motosiklet refüjdeki kaldırım taşına çarparak devrildi. Yardıma ilk olarak olayı gören bir vatandaş yetişti. Kaskı sayesinde başından yaralanmayan sürücü, sağlık ekipleri tarafından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir
    10:51 Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili: İmitasyon ürün kullanmak ve haram konuları sigortalatmak caiz değildir

    Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Dr. Fatih Aydın, imitasyon ürünleri kullanmanın caiz olmadığını ve haram konuları sigortalatmanın da caiz olmadığını açıkladı. Aydın, imitasyon ürünlerin kul hakkına girdiğini ve kamu hakkı olduğunu belirtti. Tarım sigortasıyla ilgili olarak ise Aydın, konusu haram olmayan her türlü sigortanın caiz olduğunu ancak haram konuların sigortalanmasının caiz olmadığını ifade etti.

  • Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde muhtarlık yarışında üretici kadınlar aday
    10:51 Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde muhtarlık yarışında üretici kadınlar aday

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinin Döğüşbelen Mahallesi'nde muhtarlık yarışında, aday Ümran Kabaağaç ve aza adayları köyün üretici kadınlarından oluşuyor. Adaylar, köylerine 20 yıl önce verilmiş kooperatif hakkının aktif hale getirilmesini istiyor ve kadınların gücünün her alanda gösterilmesini amaçlıyor.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Tacirleri Çekiciyle Hap Taşıdı
    10:51 Tekirdağ'da Uyuşturucu Tacirleri Çekiciyle Hap Taşıdı

    Tekirdağ'da polisin dikkati sayesinde uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyon düzenlendi. Uyuşturucu hap yüklü otomobil çekiciyle taşınırken durdurulan araçta yapılan aramada binlerce uyuşturucu hap ele geçirildi. Olayla ilgili 6 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement