ÜNLÜ YÜZLERİN SESLERİ - Kadir Özübek, seslendirme ve dublajda Türkiye'nin bir numara olduğunu söyledi Açıklaması - Son Dakika
Güncel

ÜNLÜ YÜZLERİN SESLERİ - Kadir Özübek, seslendirme ve dublajda Türkiye'nin bir numara olduğunu söyledi Açıklaması

"Ayı Yogi" ve Freddy Krueger'in sesi, dublaj ve seslendirme sanatçısı Kadir Özübek, "Dünyada seslendirme ve dublajda biliyorsunuz Türkiye bir numara ve bizi Almanya takip ediyor.

03.10.2022 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Ayı Yogi" ve Freddy Krueger'in sesi, dublaj ve seslendirme sanatçısı Kadir Özübek,? "Dünyada seslendirme ve dublajda biliyorsunuz Türkiye bir numara ve bizi Almanya takip ediyor. Dolayısıyla bizim ülkemizde bu meslek inanılmaz derecede çok iyi yapılıyor." dedi.

Sinema filmleri ve televizyon dizilerinin ardından dijital platformlar için hazırlanan yapımların da artmasıyla birlikte seslendirme ve dublaj sektöründeki büyüme de ivme kazandı.

Federal Film Akademi Kurucusu Özübek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektördeki gelişmelere ve bu alanda verilen eğitimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin ilk özel radyo programcılarından biri olarak 1992'de çalışmaya başladığını belirten Özübek, zamanla radyo yayıncılığının format yayıncılığa dönmesi nedeniyle 1996'da seslendirme ve dublaj işine girdiğini söyledi.

Kadir Özübek, kariyeri boyunca "Testere", "Freddy Krueger", "Ayı Yogi", "Kas Adam", "Buz Kralı" karakterleriyle usta oyuncular Eddie Murphy ve Danny DeVito'nun da aralarında yer aldığı yüzlerce karaktere ses verdiğini aktardı.

"Geleceğin dublaj sanatçılarını eğitiyoruz"

Dijital platform yapımlarının yanı sıra pek çok reklam filmini de seslendiren Kadir Özübek, "Dünyada seslendirme ve dublajda biliyorsunuz Türkiye bir numara ve bizi Almanya takip ediyor. Dolayısıyla bizim ülkemizde bu meslek inanılmaz derecede çok iyi yapılıyor. Yakın bir zamana kadar haftada bir dizi izliyorduk. Büyük ablalar, bir de Oya Küçümen vardı, bütün çocukları onlar konuşurdu ama artık değişti. Şimdi Netflix, Tivibu, Digiturk, D-Smart, Playstation oyunları, akıllı evler ve sesli kitaplar artık her şeyde konuşuluyor." dedi.

Özübek, Milli Eğitim Bakanlığının seslendirme ve dublaj yapmayı meslek olarak kabul ettiğini ve bir müfredatı oluşturduğunu kaydederek, "Bu doğrultuda ben de Federal Film Akademi'yi yani Türkiye'nin dublaj okulunu kurmaya karar verdim ve Türkiye'nin en iyi dublaj sanatçılarıyla 7 yıl önce bu yolculuğumuza başladık. Geleceğin dublaj sanatçılarını burada eğitiyoruz." diye konuştu.

Akademi olarak İstanbul, İzmir ve Bursa'da eğitimler verdiklerini dile getiren Özübek, şöyle devam etti:

"Burada seslendirme ve dublaja ilgisi olan arkadaşlarımız, akademilerimizi ziyarete geliyorlar. Bir kahve içimi öncelikle bu mesleğin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, onlara aktarıyoruz. Ufak bir stüdyo çalışmasıyla onların bu işe adapte olup olamayacağını görmeye çalışıyoruz birlikte, sonra da yolculuğumuza başlıyoruz. Tabii 7 yılda yüzlerce öğrenciyi geride bıraktık. Geleceğin dublaj sanatçıları burada eğitimlerini aldılar. Bu eğitim seslendirme, diksiyon ve dublaj eğitimi. Yani öncelikle iyi bir diksiyona sahip olmak, ardından doğru ve etkili Türkçe konuşmak, ardından da tabii ki stüdyo içindeki o sihirli pratikleri öğrenebilmek. Yani usta çırak ilişkisiyle yüzlerce öğrencimizle bugünlere geldik diyebilirim."

"Türk'üz ve Türkçe konuşuyoruz diye yapılabilecek bir meslek değil"

Kadir Özübek, dublaj ve seslendirme mesleğinin, duyulan sözü anında kendi diline çevirebilmek, Türkçeleştirmek ve sözlendirmek olduğunu dile getirdi.

Mesleğe adım atmadan önce çok iyi Türkçe konuşulması gerektiğinin altını çizen Özübek, "Çok iyi bir diksiyona sahip olması, dediklerinin çok net anlaşılır olması gerekir. Dolayısıyla hani 'Türk'üz ve Türkçe konuşuyoruz' diye yapılabilecek bir meslek değil. Sıkı bir kondisyonla iyi bir diksiyon altyapısıyla bu meseleye adım atılabilir." değerlendirmesini yaptı.

"14.00'te konuştuğum bir filmi, akşam 21.00'de televizyonda izler hale geldim"

Özübek, seslendirme sektörünün Kovid-19 salgını sonrası genişlediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Çok yakın bir zamana kadar izlediğimiz filmde bir karakterin sesi değişmişse, izleyici bunu hatırlıyor, anlıyordu. 'Şu karakterin sesi değişmiş.' ya da 'Bu karakteri şu kişi konuşuyor.' diyordu. Ama artık olay inanılmaz bir fabrikasyona döndü. Açılan film platformları, var olan talep, dolayısıyla tüm köklü şirketler stüdyo sayılarını arttırdı. Pandemi öncesindeki stüdyo sayılarına bakıyoruz, şu anda iki kat daha fazla ve dolayısıyla bu değişim sektöre girmek isteyen arkadaşları da biraz daha alevlendirdi. Voice test diye de bir şey çıktı. Yani mesela mezun öğrencilerimiz artık stüdyolara gidip, bir teste girip, o rolü konuşup konuşamayacağını algılayabiliyor. Bu anlamda fabrikasyon oldu, daha çok talep oldu. Toplu kayıtlar bitti. Stüdyolar ufaldı, provalar azaldı ve hani bugün saat 14.00'te konuştuğum bir filmi, akşam 21.00'de televizyonda izler hale geldim."

Seslendirme sektörünün geleceğinin parlak olduğunu vurgulayan Özübek, "Bence şu anda sektör şekillendi, bu platformların açılmasıyla ve var olan talep doğrultusunda. Her şeyden önce Milli Eğitim Bakanlığının da bu alanı meslek olarak kabul etmesiyle mesleğimin önünü çok açık buluyorum. O yüzden de tüm yatırımlarımı ve mesaimi bu iş üstüne harcıyorum." ifadelerini kullandı.

ÜNLÜ YÜZLERİN SESLERİ - Kadir Özübek, seslendirme ve dublajda Türkiye\'nin bir numara olduğunu söyledi Açıklaması
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ÜNLÜ YÜZLERİN SESLERİ - Kadir Özübek, seslendirme ve dublajda Türkiye'nin bir numara olduğunu söyledi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çankırı'da Asayiş Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi
    18:09 Çankırı'da Asayiş Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

    Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar başkanlığında gerçekleştirilen 'Asayiş Bilgilendirme Toplantısı'nda, mahalli idareler seçimleri, bayram tedbirleri, trafik denetimleri ve aranan şahıslar üzerine bilgiler paylaşıldı. Vali Taşolar, Çankırı'da suçluların ve sokak kabadayılarının gezmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Ramazan Bayramı tatili süresince alınan önlemlerle ölümlü kazaların yaşanmadığı ifade edildi. Telefon dolandırıcılığı ve aile içi şiddet konularında da farkındalığın arttırılması gerektiği vurgulandı.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Isparta'da Öğretmen, Boğazına Şeker Kaçan Öğrenciyi Kurtardı
    18:04 Isparta'da Öğretmen, Boğazına Şeker Kaçan Öğrenciyi Kurtardı

    Isparta'da bir ilkokul öğretmeni, boğazına şeker kaçan öğrenciyi Heimlich manevrası yaparak kurtardı. Öğretmen, aldığı ilk yardım eğitimi sayesinde hızlı ve doğru müdahalede bulunarak öğrencinin hayatını kurtardı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen ilk yardım eğitimi sayesinde Isparta'da binlerce öğretmen bu konuda eğitim almış oldu.

  • Keşan'da yapılan trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi
    18:04 Keşan'da yapılan trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi

    Edirne'nin Keşan ilçesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen trafik denetimlerinde, personel servisleri, motosiklet sürücüleri ve okul servislerine yönelik yapılan kontrollerde toplamda 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi. Denetimler sonucunda 9 personel servisine 102 bin 681 TL, dur ihtarına uymayan 2 araca 4 bin 392 TL, 11 motosiklet sürücüsüne 33 bin 823 TL ve 1 okul servisi sürücüsüne takograf kullanmamaktan 3 bin 135 TL idari para cezası uygulandı.

  • Adıyaman'da Sürücü Adayının Kullandığı Otomobille Çarpışan Motosiklet Sürücüsü Ağır Yaralandı
    18:03 Adıyaman'da Sürücü Adayının Kullandığı Otomobille Çarpışan Motosiklet Sürücüsü Ağır Yaralandı

    Adıyaman'ın 3. Çevre Yolu'nda direksiyon eğitimi alan sürücü adayı Gülsüm D'nin kullandığı otomobille, Berkay B. idaresindeki motosiklet çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle motosiklet sürücüsü Berkay B. ağır yaralandı. Olay yerine 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı, ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri'ne katıldı
    17:58 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri'ne katıldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Başkentte düzenlenen, 'Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri' etkinliğine katıldı. Güler, etkinlikte yer alan firmaların stantlarını ziyaret ederek, sergilenen teknoloji ürünleri hakkında yetkililerden bilgi aldı, başarı diledi.

  • Elazığspor'un antrenmanını Elazığ Belediye Başkanı ziyaret etti
    17:57 Elazığspor'un antrenmanını Elazığ Belediye Başkanı ziyaret etti

    Elazığspor Onursal Başkanı ve Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, bordo-beyazlı ekibin antrenmanını ziyaret etti. Takımla birlikte antrenman yapan ve futboldaki hünerlerini sergileyen Başkan Şerifoğulları, taraftarları Sapanca Gençlikspor maçına davet etti.


Advertisement