Ayların Emeği, Hortumla Savruldu - Son Dakika
Güncel

Ayların Emeği, Hortumla Savruldu

Sağanak ve hortum nedeniyle hasat döneminde seraları zarar gören Antalya'nın Demre ilçesindeki çiftçilere yönelik çalışmalar kapsamında, Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına gerekli yardımların gönderilmesi için talepte bulunuldu.

22.01.2016 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE YILDIZ - Sağanak ve hortum nedeniyle hasat döneminde seraları zarar gören Antalya'nın Demre ilçesindeki çiftçilere yönelik çalışmalar kapsamında, Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına gerekli yardımların gönderilmesi için talepte bulunuldu.

Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan kriz masasının koordinasyonuyla yapılan hasar tespit çalışmalarının ilk etabında, afetten 500 çiftçinin etkilendiği ve 15 milyon liralık zarar oluştuğu belirlendi.

Hortum, sahil kenarından başladığı için Küçükkum, Büyükkum, Alakent, Gökyazı, Köşgerler mahallerindeki cam, plastik ve naylon seralarda hasar oluştu. Evleri de zarar gören vatandaşlara günlük gıda yardımı yapılıyor, acil ihtiyaçları karşılanıyor.

Çiftçi Ahmet Korus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hortumun denizden geldiğini ve çok şiddetli olduğunu belirterek, bütün seraların yerle bir olduğunu anlattı.

Hortum esnasından cam kırıklarından dolayı yaralandığını dile getiren Korus, "Yaralarımız en kısa sürede sarılacak inşallah, bu yardımı devletimizin şefkatli ellerinden bekliyoruz" dedi.

"İlk hasadımızı yapamadık"

Melahat Erdoğan da yaklaşık 50 yıldır seracılık yaptıklarını, kiraladıkları topraklarda sera kurarak geçimlerini sağladıklarını ifade etti. Erdoğan, "Çocuklarıma nasıl bakıyorsam, beşikte sallıyorsam seralarıma da öyle bakıyorum. Gecemiz gündüzümüz serada geçiyor, tek kazancımız bu. Yetkililerden yardım istiyoruz" diye konuştu.

Dilek Yapıcı, Kapaklı Mahallesi'nden akrabalarına yardım etmek için geldiğini vurgulayarak, "Biz de seracılıkla uğraşıyoruz. 15 yıl sonra ilk kez bu kadar büyük hortum oldu, duyar duymaz koştuk biz de yardım için" dedi.

Nurhayat Yalçın da sebzelerin ekimini 20 Eylül'de yaptıklarını ve ilk ürünlerini hasat edemediklerini dile getirerek, "Tam toplayacağımız zaman hortum oldu, bütün hayallerimiz gitti. İlk hasadımızı yapamadık" ifadelerini kullandı.

"Kendimiz ısınmıyor, seraları ısıtıyorduk"

Ümmü Gülsüm Yılmaz, geceleri seralarda soba yaktıklarını, gündüz ürünlerin çapası, bakımıyla uğraştıklarını anlatarak, "Kendimiz ısınmıyor, seraları ısıtıyorduk. Seralara baktığımız kadar çocuklarımıza bile bakamadık. Onca emeğimiz sadece bir saniyede gitti" şeklinde konuştu.

Fatma Beşgeçili ise hortumu görünce seraya koştuklarını ancak yetişemediklerini dile getirerek, "Elimizden hiçbir şey gelmedi, oturduk ağladık" dedi.

Küçükkum Mahallesi Muhtarı Ali Keskin ise zararın çok büyük olduğunu belirterek, "Bakanlarımız, belediye başkanlarımız, kaymakamımız herkes birbirine yardımcı oluyor. İnşallah kısa sürede yaralar sarılacak, devletimiz de bize yardım gönderecek" diye konuştu.

Seralarda ağırlıklı olarak salkım domatesi, kapya, kokteyl domatesi yetiştirildiğini kaydeden Keskin, "En büyük mağduriyet tam hasat dönemi olmasından kaynaklandı. Bundan sonraki dikimlerden üreteci verim alamaz, Romanya'ya, Almanya'da her ülkeye ihracatımız vardı" ifadesini kullandı.

"Yaralar sarılmaya başlandı"

Demre Kaymakamı Murat Uz da ilk gün kriz masası oluşturup, hasarı tespit etmeye çalıştıklarını söyledi. Ön hasar tespitlerinin ortaya çıktığını bildiren Uz, şunları kaydetti:

"İlk hasar tespitlerimize göre, 500 üreticimizin bu hortum felaketinden doğrudan veya dolaylı olarak zarara uğradı. Bunun da maddi olarak bedeli 15 milyon lira civarında görünüyor. Tabii ki çok büyük bir afet, bu bölgede yaşayan insanlar geçimini tarımla sağlıyor. Seracılık hassas olduğu için seralar yıkıldığı zaman o üründen fayda elde edilemiyor. Gerek Valilik kanalıyla Başbakanlık Afet ve Acil Fonu'na gerekse de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bu konuda vatandaşlara dağıtılmak üzere para gönderilmesi için gerekli yazışmaları yaptık."

Bölgede yardımların adaletli bir şekilde dağıtılacağını anlatan Uz, "Az da olsa çiftçimizin yarasına merhem olmaya çalışacağız. Devletimiz olarak biz buradayız, bakanlarımız belediye başkanlarımız sürekli gelip gitti, vatandaşlarımız da yalnız bırakılmadı. Yaralar sarılmaya başlandı" diye konuştu.

Antalya genelinde 17 Ocak'ta meydana gelen sağanak ve kuvvetli rüzgar nedeniyle birçok tarım alanı zarar görmüştü. Demre ilçesinde sağanak yağışla birlikte etkili olan hortum, sera alanları yıkılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ayların Emeği, Hortumla Savruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement