Aynı Hastanede Aynı Kaderi Paylaştılar - Son Dakika
Yaşam

Aynı Hastanede Aynı Kaderi Paylaştılar

Aynı Hastanede Aynı Kaderi Paylaştılar

Antalya’da böbrek nakli ve bypass ameliyatı için bekleyen iki hasta, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde aynı anda gerçekleştirilen iki ameliyatın ardından sağlıklarına kavuştular.

19.06.2014 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da böbrek nakli ve bypass ameliyatı için bekleyen iki hasta, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde aynı anda gerçekleştirilen iki ameliyatın ardından sağlıklarına kavuştular. Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, "40 hastaya bu yöntemi uyguladık ve başarı oranımız yüzde 95'tir. Artık nakil olacak hastalar 6 ay beklemiyorlar" dedi.

28 YILDIR YÜKSEK TANSİYON HASTASI

Isparta'da yaşayan lise öğretmeni olan 45 yaşındaki Ramazan Özden'e, 28 yıl boyunca devam eden yüksek tansiyon rahatsızlığının ardından 2007 yılında böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Böbrek nakli olmaya karar veren Özden'e kardeşleri ve teyzesi böbrek bağışında bulunabileceklerin söyledi. Nakil için Antalya'ya gelen Özden ve ailesine Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde bir dizi tetkik uygulandı. Tahlillerin ardından böbrek yetmezliği teşhisi konulan Özden'e, 3 kalp damarının tıkalı olduğu ve bypass olması gerektiği de söylendi.

Böbrek nakli ameliyatını yapacak olan Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş hastaya, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr.Hüseyin Okutan ile birlikte aynı anda hem böbrek nakli hem de bypass yapabileceklerini söyledi.

"ÇOK SAĞLIKLIYIM"

Ameliyatı kabul eden Ramazan Özden, kardeşinden alınan böbrekle yeniden hayata tutunduğunu belirtirken, "Büyük kardeşimin böbreği uyumlu çıktı ve nakil oldum. Kalp sorunum yoktu buradaki testlerde ortaya çıktı. Bana aynı anda hem böbrek nakli hem de bypass yapabileceklerini söylediler. Ben de kabul ettim. Önce bypass ameliyatı sonra da böbrek nakli oldum. Şu anda çok sağlıklıyım" dedi.

37 YILDIR ŞEKER HASTASIYDI

Böbrek nakli için bekleyen ve 37 yıldır şeker hastalığının ardından 11 aydır diyalize girmeye başlayan 67 yaşındaki Mustafa Çetin de Mersin'den Antalya'ya gelerek başvurduğu hastanede 3 kalp damarının tıkalı olduğunu öğrendi. Doktorlar tarafından Çetin'in de aynı yöntemle hem bypass hem de böbrek nakil ameliyatının aynı anda olabileceği söylenince Çetin kabul etti.

GÖZYAŞLARI İÇİNDE ANLATTI

67 yaşındaki Mustafa Çetin, gözyaşları içerisinde eşinden aldığı böbrekle hayata tutunduğunu belirterek, doktorların iki ameliyatı aynı yapacaklarını söylediğinde korktuğunu söyledi. Kalp rahatsızlığından haberinin olmadığını da belirten Çetin, "37 yıldır şeker hastasıydım. 11 aydır diyalize giriyordum. Eşim böbreğini verebileceğini söyledi. Ameliyat için geldiğimde kalp damarlarımın tıkalı olduğunu söylediler. Önce bypass sonra da böbrek nakli olacağımı söylediler. Ben yaşlı olduğum için ikisini birden düşünmedim. Korktum. Ama korkacak bir şeyin olmadığını söylediler. Ameliyata girdim ve şu an sağlığıma kavuştum" dedi.

"DÖRT ÇOCUĞUMUN ARDINDAN BİR DE BÖBREK HEDİYE VERDİM"

Mustafa Çetin'e böbreğini bağışlayan 43 yıllık eşi Tahsile Çetin (62), böbreğini hiç düşünmeden bağışlamak istediğini belirtti. Eşine bir hediye de böbreğini bağışlayarak verdiğini söyleyen Tahsile Çetin, "4 çocuk annesiyim. 11 aydır diyalizde eşimi hiç yalnız bırakmadım. Böbreğimin uyduğunu gördüm ve karar aldık 4 çocuktan sonra birde böbreğimi eşime severek verdim" şeklinde konuştu.

İKİ İŞLEM TEK SEFERDE UYGULANIYOR

Hastalara bypass ameliyatını gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr.Hüseyin Okutan, kalp rahatsızlığının giderilmeden hastaların nakil olamayacağının altını çizdi. İki işlemi tek seferde uyguladıklarını da belirten Oktan, "Kalp sistemindeki sorunu gidermeden organ nakli ve genel anestezi imkansızdır. Bunun iki alternatifi var. ya önce bypass olacak, iki ay sonra organ nakli olacak. ya da bizim uyguladığımız. Bypass ile birlikte organ naklinin de yapılmasıydı. Koronerin ardından organ naklini de aynı anda başarılı bir şekilde uyguluyoruz" dedi.

"BAŞARILI BİR YÖNTEM"

Hastaların böbrek nakli ameliyatlarını yapan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, ise önceden bypass ameliyatının ardından nakil yapılması için 6 ay beklendiğini söyledi. Ancak dünyadaki benzer operasyonların ardından böyle bir yönetem izlemeye karar verdiklerini de kaydeden Prof.Dr. Demirbaş, bu yöntemle 40 hastanın sağlığına kavuştuğunu ve başarı oranının yüzde 95 olduğunu söyledi. Hastaların artık aynı anda hem bypass hem de nakil olabileceklerini belirten Prof.Dr. Demirbaş, şöyle konuştu:

"Koroner bypass ameliyatını takiben organ nakli yapmak için önceden en az 6 ay beklenirdi. Bizim çıkış noktamız eş zamanlı olarak hastalara böbrek ve kalp nakli yapılabiliyor. Dünyada böyle ameliyatlar yapıldı. 'Biz de aynı anda hem böbrek nakli hem de by pass yapabilirmiyiz?' dedik. Uygun olan hastalara bu yöntemi uyguladık. 40 hastaya bu yöntemi uyguladık ve başarı oranımız yüzde 95'tir. Artık nakil olacak hastalar 6 ay beklemiyorlar." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Aynı Hastanede Aynı Kaderi Paylaştılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement