Ayvalık İHD'den Açıklama - Son Dakika
Yerel

Ayvalık İHD'den Açıklama

Ayvalık İHD\'den Açıklama

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, geçtiğimiz hafta kutlanılan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Ayvalık İlçe Temsilciliği sert bir basın açıklaması yaparak kutlamalarda oluşan tavrı eleştirdi.1 Mayıs İşçi Bayramı'nda iki...

05.05.2013 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, geçtiğimiz hafta kutlanılan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Ayvalık İlçe Temsilciliği sert bir basın açıklaması yaparak kutlamalarda oluşan tavrı eleştirdi.

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda iki ayrı kutlamanın yapıldığı Ayvalık'ta; Eğitim-İş ve Belediye-İş temsilciliklerinin öncülüğünde, Genel-İş, CHP, İşçi Partisi İlçe Başkanlıkları, Ayvalık, Küçükköy ve Altınova Belediyeleri'nin yanı sıra ADD ile ÇYDD şubeleri tarafından da desteklenerek gerçekleşen 1 Mayıs kutlamasının eleştirildiği basın açıklamasında, söz konusu organizasyonu düzenleyenler; Kürt realitesine iki yüzlülükle yaklaşmakla suçlandı. İnsan Hakları Derneği Ayvalık Temsilciliği adına yazılı açıklamayı yapan Şükrü Kaygısız, Ayvalık'ta 2010 yılında ve ardından 2012 yılında 1 Mayıs kutlamaları yapıldığını hatırlatarak,

her iki kutlamada da hiç bir sorun çıkmadan insanların dostça ve birlikte 1 Mayıs'ı kutladığına işaret etti. Kaygısız yaptığı açıklamada, "Geçen yıl 1 Mayıs öncesi benzeri dil tartışmaları yapılmış, başta CHP, İP, Belediye İş ve Eğitim İş olmak üzere kimi kuruluşlar kürtçe slogan atılmasına ve döviz taşınılmasına karşı olduklarını belirtmişlerdi. Kimi kurumlar ise Ayvalık'ın buna hazır olmadığını ileri sürerek 1 Mayıs kutlamalarına katılmamış ve başka il ve ilçelerdeki kutlamalara katılmışlardı. Tüm olumsuz söylem ve katılmama çağrılarına rağmen, 1 Mayıs, 2012 yılında hiç bir olumsuzluk yaşanmadan Ayvalık'ta coşkuyla kutlandı. Bu yıl 1 Mayıs hazırlıklarına başlanırken, belirtilen kurumların kaygılarının geçen yıl yapılan 1 Mayıs'ta aşılmış olduğu düşünülerek, birlikte ve daha güçlü bir 1 Mayıs kutlaması için bahsedilen kurumlara çağrı yapıldı. Sürekli 'Kürtlerle kardeşiz', 'Aramızda ayrım yok', 'Bin yıldır kardeşçe yaşıyoruz' diyenlerin kardeşliklerini gösterip, belki bu yıl hiç olmazsa kardeşlerinin dillerine saygı duymaları beklenildi. Nafile. Milliyetçilik yarışında birbirlerinden sıra kapmaya çalışanların kardeşlik söylemlerinin nasıl da gerçek olmadığı bir kez daha ortaya çıktı" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, "Öğretmen evi önünde İspanyolca marş (Venceremos) söyleyenler, sıra Kürtçe'ye gelince sus pus oluyorlardı. Keşke İspanyolcaya tanıdıkları meşruiyet kadar Kürtçe'ye de hoşgörülü olabilselerdi" sözlerinin altı çizildi.

"KÜRTLER DIŞLANMAK İSTENDİ"

Ayvalık İnsan Hakları Derneği Temsilciliği adına yaptığı açıklamada, KESK Bileşenlerinin dışında kutlama yapanların, 1 Mayıs'a katılmamalarına gerekçe olarak 'Kürtler pankart açmasın', 'Pankart ve dövizlerde Kürtçe ve başka dilde slogan olmasın' diyenlerin aslında kısaca 'Kürtler' olmasın talebiyle 1 Mayıs'ı kutlamak istediğini savunan Şükrü Kaygısız, "Eğer Kürtler görünmez olarak 1 Mayıs'a katılırlarsa sorun yoktu, ama görünür olunca her şey bitiyordu. Tertip komitesi ise; '1 Mayıs'ın enternasyonal bir bayram olduğunu, hiç bir ulus ya da dile mal edilemeyeceğini, isteyenin istediği pankart ve dille 1 Mayıs'ı kutlama haklarının olduğunu' belirterek, bunun engel olmaması gerektiğini ifade etmişti. Ancak buna rağmen ayrı bir Mayıs kutlamakta ısrar ettiler" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Ayvalık'ta Kürt karşıtı politika oluşturanlara hatırlatmak isteriz: Tunceli'de Genel Başkanlarını kürtçe pankartla karşılayanlar, şehri kürtçe afişlerle donatanlar CHP'li değiller miydi? Diyarbakır asıllı İstanbul Milletvekillerinin gittiği her yerde kürtçe konuştuğunu, başta Diyarbakır ve Hakkari olmak üzere doğu ve güneydoğuda yaptıkları seçim çalışmalarında kürtçe döviz ve pankart açanlar CHP'li değil miydi? Bunlardan bihaber miydiler? Büyük illerde BDP ile aynı kutlamalara katılanlar, 1 Mayıs'ı birlikte kutlayanlar bu partiler ve sendikalar değil miydi? Mecliste yan yana oturanlar, komisyonlarda birlikte çalışanları CHP'li değil miydi?" diye soruldu.

"DAHA GÜÇLÜ 1 MAYIS'LAR BİZİ BEKLİYOR"

Kaygısı yaptığı açıklamada, "Doğuda Kürtlere şirin görünme yarışına girişenler, batıda milliyetçilik yarışında ilk ipi göğüsleyen olmak istiyorlardı. Kürt illerinde kardeş olduklarını hatırlayanlar batıya gelince nedense yan yana gelmeye bile tahammül edemiyorlardı. Bu 1 Mayıs bir kez daha göstermiştir ki: Hala milliyetçilikten nemalanma yarışına girişenlerin tüm söylemleri boşa çıkmış, birlikte 1 Mayıs'ın kutlanabileceği, herkes tarafından bir kez daha görülmüştür. Eğer halkın geri duygularına teslim olunmazsa ve bu duygular özellikle kışkırtılmazsa birlikte ve daha güçlü 1 Mayıslar bizi bekliyor. Ayvalık meydanında, 1 Mayıs'ta: Kürtçe türkülerle halay çekenler, tulum eşliğinde horon tepenler, Roman müziğinin kıvrak ritminde birlikte coşanlar, Efelerin Zeybeğinde birlikte diz kıranlar bu toprağın insanlarıydılar. Bir kez daha kardeşçe ve birlikte 1 Mayıs'ın nasıl kutlanacağını herkese gösterdiler. Bir kez daha: Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın Halkların Kardeşliği" ifadelerine yer verdi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ayvalık İHD'den Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement