Ayvalık'ta İstiklal Marşı'nın Kabulünün 91. Yılı Coşkuyla Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Ayvalık'ta İstiklal Marşı'nın Kabulünün 91. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Ayvalık\'ta İstiklal Marşı\'nın Kabulünün 91. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, İstiklal Marşı'nın Milli Marş olarak kabul edilişinin 91.yılı ile Mehmet Akif Ersoy'u anma programı önceki gün Ayvalık Belediyesine ait İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir etkinlikle gerçekleşti.

14.03.2012 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, İstiklal Marşı'nın Milli Marş olarak kabul edilişinin 91. yılı ile Mehmet Akif Ersoy'u anma programı önceki gün Ayvalık Belediyesine ait İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir etkinlikle gerçekleşti.

Önceki gün, Ayvalık Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen kutlama ve anma programında; Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, İlçe Garnizon Komutanı Mehmet Canlı, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Tümen, CHP Ayvalık Belediye Başkan Vekili ve CHP İlçe Başkanı Fatih Ayyürek, MHP Ayvalık İlçe Başkanı Dursun İnan, Ayvalık Belediyesi Meclis üyeleri, okul öğretmenleri, öğrenciler ve veliler katıldı.

"İSTİKLAL MARŞI YA İSTİKLAL YA ÖLÜM DENİLDİĞİ YILLARDA YAZILDI"

Saygı duruşu, İstiklal Marşının bir ağızdan söylenmesinin ardından açılış konuşmasını yapan Ayvalık Anadolu Lisesi Müdürü Veli Tuncay; Mehmet Akif Ersoy'un, işgal güçlerinin Anadolu'yu kendi aralarında paylaşmak ve Türk Milletini yok etmek istedikleri bir dönemde, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde Türk Milleri'nin 'Ya İstiklal ya Ölüm' diyerek Kurtuluş Savaşını başlattığı bir dönemde yazıldığına dikkat çekti. Konuşmasının bir bölümünde salonu dolduran genç öğrencilere seslenen Tuncay, "Bizler şu anda yaşayanlar olarak geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşıyoruz. Geçmişte yaşayan şanlı ceddimiz, şehir ve dedelerimiz bize bu güzel vatanı miras bıraktı. Bizlerde gelecek nesillere bu kutsal emaneti en güzel şekilde taşımalıyız. İstiklal Marşını sevmek, ülkemizi sevmektir. İstiklal Marşını coşkuyla söylemek, ülkemize ve bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise onurumuza sahip çıkmaktır. İstiklal Marşı ve bayrak törenlerinde bizlerin göstereceği ciddiyet ve coşkunun derecesi, bizlere bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesi olduğundan bayrak törenlerinde her zamankinden daha duyarlı olmak, bağımsızlık sevdasıyla bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır. Ancak o zaman İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'un, 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' duası gerçekleşir" diye konuştu.

Ayvalık Anadolu Lisesi Müdürü Veli Tuncay'ın konuşmasının ardından okulun 12-A sınıfı öğrencilerinden Sercan Terzi Mehmet Akif'in Safahat'ından bir şiiri okudu. Daha sonra kürsüye gelen Ayvalık Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ramazan Topal, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yaptı.

"MEHMET AKİF, KURTULUŞ SAVAŞINDA MUSTAFA KEMAL'İN DESTEKÇİSİYDİ"

Topal konuşmasında,

Türk Milleti'nin farklı zaman ve dönemlerde farklı isimlerle tarih sayfalarında yer aldığını hatırlatarak, Türk tarihinde iki acılı dönem olarak kabul edilen 1. Göktürk Devletinin yıkılıp, 2. Göktürk Devletinin kurulması arasındaki 50 yıllık Çin esareti ile 20. yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ve yerine Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulması arasında geçen yaklaşık 3 yıllık mücadele dönemi olduğuna dikkat çekti.

Mehmet Akif'in Kurtuluş Savaşında Burdur milletvekili olarak yerini aldığını vurgulayan Ramazan Topal, "Mehmet Akif'in Kurtuluş Savaşındaki en önemli etkinliğinden ziyade Anadolu'nun farklı yerlerinde yaptığı Cuma namazı ve sohbetleridir. Bunun önemi ise İngilizler, İstanbul Müftü'sünden aldığı yetki ile 'Mustafa Kemal dinsizdir. Milli Mücadele bir isyan hareketidir. Sakın ha buna kanmayın" şeklindeki fetvalarını uçaklarıyla Anadolu'nun en ücra köşelerine kadar yaymışlardır. İşte bu düşüncenin yayılmaması için Mehmet Akif, başta Balıkesir Zağnos Paşa Camii ve Çankırı Ulucami ve Anadolu'nun pek çok camilerinde muazzam hutbeler vermiştir. Bu hutbelerinin çoğunda Akif, 'Uzun zamandır Cuma namazı kılamadım. Çünkü İstanbul ve çevresi kafir bayrağı altındadır. Esir olan bir kişinin ibadeti kabul değildir. Halife'de esirdir. İngilizlerin esareti altındadır dolayısıyla Halife yok hükmündedir. Bu yüzden de hür insanın ibadeti kabul olunur. Esir insanın ibadeti kabul olunmaz. Bu sebeple de kırsala karşı cihat bayrağını açan Mustafa Kemal'in bu bayrağının altında birleşmemiz gerekir' cümlelerini Anadolu'da gittiği her yerde ısrarla vurgulamıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Hatice Öğüt, Mehmet Akif Ersoy'un 'Bülbül' adlı şiirini seslendirdikten sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde okullar arası yapılan yarışmalarda resim, şiir ve kompozisyonlarla, masal anlatma ve şiir okuma dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtıldı. Mehmet Akif Ersoy'un hayatının da anlatıldığı etkinlik, İstiklal Marşının on kıtasının canlandırılması ve marşın TBMM'de kabul edilmesinin drama olarak anlatılmasıyla son buldu. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ayvalık'ta İstiklal Marşı'nın Kabulünün 91. Yılı Coşkuyla Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement