Ayvalık'ta Tarihi Çocuk Kongresi - Son Dakika
Yerel

Ayvalık'ta Tarihi Çocuk Kongresi

Ayvalık\'ta Tarihi Çocuk Kongresi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Balıkesir Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Balıkesir Üniversitesi’nin katkılarıyla; Değerler Eğitim Projesi kapsamında, ülke genelinde ortaokul öğrencilerine yönelik ‘Değerlerine Sahip Çıkan 1. Ulusal Çocuk Kongresi’ gerçekleştirildi.

10.06.2014 15:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Balıkesir Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Balıkesir Üniversitesi'nin katkılarıyla; Değerler Eğitim Projesi kapsamında, ülke genelinde ortaokul öğrencilerine yönelik 'Değerlerine Sahip Çıkan 1. Ulusal Çocuk Kongresi' gerçekleştirildi.

Ayvalık'ta MEB'e ait Turizm Otelcilik ve Uygulama Oteli'nde başlayan kongre, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Mahir Alkan, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hayati Hökelekli, Ayvalık Kaymakam Vekili ve Gömeç Kaymakamı Naif Yavuz, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen'in yanı sıra Balıkesir genlindeki bir çok ilçenin kaymakamı ile ülke genelindeki birçok üniversiteden bilim kurulu üyeleriyle, akademisyen, Türkiye genelindeki 22 ilden gelen 215 öğrenci ve 110 öğretmenin katılımıyla yapıldı.

KONUŞMALARDA GÜN GEÇTİKÇE YİTİRİLEN DEĞERLER İFADE EDİLDİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın bir ağızdan seslendirilmesinin ardından, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın mesajı okunarak, katılımcılar tarafından yoğun bir alkışla karşılık buldu. Türkiye'de ilk kez gerçekleşen 1. Ulusal Çocuk Kongeresi'nin açılış konuşmasını yapan Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, davetlilere 'hoşgeldiniz' dedikten sonra proje ve gerçekleştirdikleri kongre hakkında açıklamalarda bulundu.

Cengiz'in ardından konuşan Balıkesir Üniversitesi Rektörü Mahir Alkan, Balıkesir genelinde böylesi dev bir kongrenin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, değerler eğitimine katkıda bulunulmasının önemine işaret etti. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık ise yaptığı konuşmada, Bilgi'nin insanlığın yararına yada zararına olacak şekilde kullanılabileceğini kaydederek, "Ancak, bir bilginin yada üretilen teknolojinin nasıl ve niçin kullanılacağını ise değerler belirler. Çünkü insanlar inandıkları temel değerler çerçevesinde yaşamlarını sürdürürler. Dolayısıyla etkili bir değerler eğitimi, öğrencilerin neyin doğru olduğuna yönelik yorum yapmalarına ve bunu davranışa dökmelerine olanak sağlar. Okullar bir toplumun sahip olduğu manevi değerlerin çocuk ve genç bireylere aktarılarak onların gelişmesine katkı sağlayan en önemli kurumlardır. Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerine yalnızca akademik olarak yetiştirmeyi amaçlamaz. Öğrencilerin insanlara karşı saygılı olmak, hoşgörülü ve yardımsever olmak, empati kurmak, sorumluluk sahibi olma gibi duyusal alana ilişkin kazanımları edinmelerini de sağlar. Bu nedenle değerler eğitimi okulların taşıdığı misyonlardan biridir" dedi.

Genel Müdür Kocabıyık konuşmasında, 2 gün sürecek olan Değerlerine Sahip Çıkan 1. Ulusal Çocuk Kongresinde; sevgi, empati, kültür, çevre, bilim, tarih, oyunlarımız ve birlikte yaşama kategorisinden 500'e yakın bildiriden Bilim Kurulu'nun 118 bildirisinin de ele alınacağını sözlerine ekledi. Kocabıyık'ın ardından kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ise; bakanlık olarak ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu Değerler Eğitimi'nin gündeme alınmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın selamlarını getirdiğini vurgulayan Yusuf Büyük, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2023 vizyonuna uygun olması amacıyla derslik başına düşen öğrenci sayısının hızla düştüğü, öğrenci başına düşen öğretmen sayısının hızla arttığı, okulların fiziki ihtiyaçlarının süratli bir şekilde giderildiğini, ülkede eğitim ve öğretim içerisinde bulunan herkes görmektedir. Ancak birde geriye dönüp baktığımızda bir şey ihmal ettiğimizi gördük. Yeni yetişen nesile; Türk örf, adet ve geleneklerini vermekte ihmalci davranmışız. Çocuklarımızı sınav stresine dayalı olarak yetiştirdiğimiz için, bu değerleri ihmal ettiğimizi gördük. Bu büyük eksikliğimizi gidermek için de bu organizasyonu hayata geçirilmesine katkıda bulunduk" diye konuştu.

VALİ TURHAN'DAN ANLAMLI KONUŞMA

2 gün sürecek kongrede konuşan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ise, Türkiye'nin gelecek nesilleri için son derece büyük önem arz eden bir konuda yapılan organizasyonun Balıkesir gibi Türk tarihinde çok önemli zaferlere imza atmış bir coğrafyanın sınırları için de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Değerler Eğitimi'nin insanlık tarihiyle başladığını vurgulayan Vali Turhan, " Hz. Adem'in mücadelesi değerleri yerleştirmek olmuştur. Her peygamberin mücadelesi ve gayesi bu değerleri toplumlara ve kendi tebaasına anlatmak olmuştur. Tarihte de bu değerlere sahip çıkanlar, o toplumun değerleri olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Mevlana, Yunus Emre'nin her biri o toplumun değerini ön plana çıkarmıştır. Mevlana; hoşgörüyle dünyaya örnek olmuştur. Yunus Emre, 'aşk' demiş ve Mustafa Kemal Atatürk, bir toplumun önünde o milletin güvenini ve fedakarlığını ortaya koymuştur. Demek ki, değerlere sahip olduğumuz müddetçe var olacağız. 'Türk Milleti' dediğimiz, aslında bu değerlerin bütününe sahip insanlardan oluşuyor. Geçmişimizde ecdadımız bu değerlerle bir medeniyet oluşturmuştur. O zaman bizlerin ecdadımızın bu değerlerine sahip çıkmamız gerekiyor. Bu bizlerin tarihsel borcudur" dedi.

Eskiden çocukların ailelerinden bu değerlerle ilgili bilgiye sahip olduğunu sonrasında da okullarda kuvvetlendiğini, çevreyle de şekillendiğinin altını çizen Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, günümüzde ise anne ve babaların çocuklarına yeterli zaman ayıramadığına işaret etti. Gelişen teknoloji ile günümüzde çocukların internet aracılığıyla bir tek tuşla Türk toplumuna ait olmayan farklı ve kötü değerlere ulaşabildiğini söyleyen Vali Turhan, "Bu yüzden de okullarımızda verilecek değerler eğitimi ahlaki olarak da çok büyük önem taşıyor. Bu dersleri öğretmenlerimizin matematiğin içerisinde, beden eğitiminin içerisinde, tabiri caizse çaktırmadan çocuklarımıza vermemiz gerekiyor. Bunun başka alternatifi yok" dedi. Vali Turhan'ın konuşmasının ardından, iki öğrencinin şiir okumasıyla devam eden oturum sonrasında, akademisyenlerde değerler eğitimiyle ilgili görüşlerini katılımcılara aktardı.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan daha sonra 1. Ulusal Çocuk Kongresine katılan ve kongrenin hayata geçmesinde büyük katkılarının olduğunu vurguladığı, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık ile Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Yusuf Büyük'e birer plaket verdi.

KONGREYE KATILANLAR AYVALIK'I GEZECEK

Ayvalık'ta 8 ayrı bölümde ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlenen kongreye katılan bazı okullar değerlere sahip çıkılmasına ilişkin konular kapsamında sergilerini katılımcıların beğenisine sundu. Türkiye'de ilk kez düzenlenen Değerlerine Sahip Çıkan 1. Ulusal Çocuk Kongresi'ne katılanların bugün (Salı) Ayvalık'ın tarihi yerlerini gezecekleri de gelen bilgiler arasında. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ayvalık'ta Tarihi Çocuk Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement