Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ankara'da - Son Dakika
Güncel

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ankara'da

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ankara\'da

Çankaya Köşkü'nde Devlet Nişanı Tevcih töreni düzenlendi Gül, Aliyev'e Devlet Nişanı verirken, Aliyev de Gül'e Haydar Aliyev Nişanı'nı tevcih etti Cumhurbaşkanı Gül: "Kapsamlı kalkınma ...

12.11.2013 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kapsamlı kalkınma hamlesi ve artan refah seviyesiyle Azerbaycan, kısa sürede gıpta edilen bir ülke haline gelmiştir. Bölgesindeki ve uluslararası toplumdaki saygın konumunu her geçen gün daha da pekiştirmektedir" dedi.

Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Nişan Tevcih Töreni ve resepsiyona Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, İçişleri Bakanı Remil Usubov, Haberleşme Bakanı Ali Abbasov, Enerji Bakanı Natig Aliyev, Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ile Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyev salona birlikte girdi. İki ülke milli marşının çalınmasının ardından nişan tevcihleri gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül törende yaptığı konuşmada, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşlik ve muhabbeti bir kat daha taçlandıracak tören vesilesiyle toplanıldığına dikkati çekti.

"Ülkemizin en yüksek nişanı olan 'Devlet Nişanı'nı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, kıymetli dostum Sayın İlham Aliyev'e takdim etmekten büyük memnuniyet duyuyorum" diyen Gül, daha önce de umum milli lider, büyük devlet adamı Haydar Aliyev'e de tevcih edilen aynı nişanı, Aliyev ailesinin bir başka saygın mensubuna takdim etmekten büyük onur duyduğuna işaret etti.

Nişanın, aynı milletin iki parçası olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik bağlarının pekiştirilmesi ve dostane ilişkilerin güçlendirilmesi için örnek liderlik sergileyen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e en kalbi takdirlerinin ifadesi olduğunun altını çizen Gül, "Aynı şekilde, Azerbaycan'ın en yüksek nişanı olan 'Haydar Aliyev Nişanı'nın bana layık görülmesinden de büyük mutluluk duyuyorum. Merhum Haydar Aliyev'in adını taşıyan bu nişanın tevcihi, ezeli ve ebedi Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin müşahhas bir tezahürüdür" diye konuştu.

Gül, Azerbaycan ile dostluk, kardeşlik ve iyi komşuluk bağlarına dayalı ilişkilerin en güçlü şekilde devamına büyük önem verdiklerini belirterek, küresel ve bölgesel çalkantıların sürdüğü bir dönemde, Azerbaycan'ı güvenli limanlara taşıyacak bir liderin mevcudiyetinin, ilişkilerin geleceğinin teminatı olduğunu bildirdi.

Aliyev'in dirayetli yönetimi altında Azerbaycan'ın, her alanda göz kamaştırıcı başarılara imza attığını ve son 10 yılda Azerbaycan'a gerçekleştirdiği her ziyarette, bu kardeş ülkenin çehresinin mahir ellerde nasıl değişip güzelleştiğini bizzat hep gördüğünü ifade eden Gül, "Kapsamlı kalkınma hamlesi ve artan refah seviyesiyle Azerbaycan, kısa sürede gıpta edilen bir ülke haline gelmiştir. Bölgesindeki ve uluslararası toplumdaki saygın konumunu her geçen gün daha da pekiştirmektedir. Geçen yıl BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilen ve geçen hafta ikinci kez üstlendiği Dönem Başkanlığını devreden Azerbaycan, sergilediği başarılı performansla diplomatik gücünü de ispatlamıştır. Ne mutlu ki, Azerbaycan halkı bağımsızlığını kazandıktan sadece yirmi iki yıl sonra, kendi imkanları ve gücüyle geleceğe ümitle bakmasını sağlayan böylesine etkileyici bir performansı ortaya koymuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Bu başarının ardında, rahmetli Haydar Aliyev'in attığı sağlam temellerin ve Cumhurbaşkanı Aliyev'in bu mirasa yaraşır şekilde ülkesine hizmet etmesinin bulunduğunu vurgulayan Gül, bu kararlı liderlik sayesinde bugün Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kadim dostluk ve kardeşlik bağlarının müşahhas projelerle gelişip zenginleşmeyi sürdürdüğünü söyledi. Gül, Bakü-Tiflis- Ceyhan ve Bakü-Tiflis- Erzurum enerji projelerine, Bakü-Tiflis- Kars demiryolu ve Trans Anadolu (TANAP) boru hatlarını süratle tamamlayarak, yeni başarı hikayeleri ilave etmek istediklerine dikkati çekti.

Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Azerbaycan'da göreve geldiğiniz günden bu yana ülkelerimiz arasındaki kardeşlik ilişkilerinin daha da derinleşmesi için büyük çaba harcadınız. Üstün gayretlerinizle, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin tarihinde müstesna bir yer edindiniz.

Ülkelerimizin ortak menfaatleri doğrultusunda gösterdiğiniz liderlik dolayısıyla Zat-ı Devletleri'ne, Türk Milleti adına, Türkiye Cumhuriyeti'nin ihdas ettiği en yüksek nişan olan "Devlet Nişanı"nı takdim etmekten onur duyuyorum. Büyük bir şerefle taşıyacağım "Haydar Aliyev Nişanı"nın tarafıma tevcihi dolayısıyla da, şahsınızda tüm Azerbaycan halkına en samimi duygularımla teşekkür etmek istiyorum.

Bu vesileyle, Türkiye-Azerbaycan kardeşliği için tarih boyunca her türlü fedakarlığa katlanan atalarımızı ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, aramızdaki eşsiz kardeşlik bağlarının ilelebet devam edeceğine olan sarsılmaz inancımı yineliyorum."

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını ise "Yaşasın Can Azerbaycan! Yaşasın Türkiye! Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği!" diyerek bitirdi.

-Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise Gül'e hitaben "Aziz Kardeşim Abdullah Gül" diyerek konuşmasına başladı. Bugünün kendi hayatında çok önemli ve tarihi bir gün olduğunu belirten Aliyev, "Kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin ali mükafatı ile taltif oldum. Bu benim için büyük şereftir. Ben sizi ve bütün Türk halkını temin etmek isterim ki, bundan sonra da Türkiye ile Azerbaycan'ın inkişafı için var gücümle çalışacağım" dedi.

Türkiye ve Azerbaycan'ın dostluğunu sağlamlaştırmak için çalışacağının altını çizen Aliyev, iki ülkenin birliğinin ebedi ve sarsılmaz olması dileğinde bulundu. Bu nişanı alırken geçmişe baktığını ve Türkiye ile Azerbaycan'ı tarihin, etnik köklerin, ortak medeniyet ile aynı zamanda siyasi ve iktisadi işbirliklerinin birleştirdiğini ifade eden Aliyev, dünyada birbirine yakın çok halk bulunduğunu ancak hiçbirisinin Türkiye ve Azerbaycan kadar yakın olamayacağını söyledi. İki ülkenin müttefikliğinin derin tarihi kökler üzerinde kurulu olduğunu aktaran Aliyev, Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı.

Aliyev, o günden bu yana iki ülkenin birliği ve dostluğunun devam ettiğini ve devam etmesi temennisinde bulunarak, Türkiye ile ilişkilerin Azerbaycan'ın dış siyasetinin birinci sırasında bulunduğunu anlattı. Aliyev, "Türkiye bizim için en yakın dost, gardaş müttefik ülkedir. Son yıllarda bu müttefiklik yeni birliğe kavuştu. Türkiye Azerbaycan ilişkileri ülkeler, bölge ve dünya için önemli bir pakta çevrildi. Siyasi, iktisadi ve enerji anlaşmaları bizi daha sıkı birleştirmektedir" diye konuştu.

İki ülkenin işbirliğinin bölgedeki gelişmelere olumlu etkide bulunduğunu vurgulayan Aliyev, Türkiye'ye 16 kez geldiğini ve bu ziyaretinin ise 3. resmi gezisi olduğunu bildirdi.

Ankara'nın gelişmesini görmekten çok sevinçli olduğunu dile getiren Aliyev, Türkiye'nin gelişmesinin kendilerini de güçlendireceğini, Türkiye ne kadar güçlü olursa Azerbaycan'ın da kendisini o kadar rahat hissedeceğini dile getirdi.

Küresel kriz sırasında Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarını koruduğuna işaret eden Aliyev, "Bugün dünya ülkeleri arasında Türkiye bir güç merkezidir. Bütün bu işlerin hayata geçirilmesinde benim kardeşim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hususi hizmetleri vardır. Sizin rehberliğiniz ile ülkeniz gelişmektedir. Artık Türkiye dostlar için çok celbedici bir ülkedir. Türkiye ile dostluk etmek isteyen ülkelerin sayısı artmaktadır. Nüfuzunuz çok yüksek seviyededir" dedi.

Aliyev, Azerbaycan'dan önce Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildiğini anımsatarak, dünya ülkeleri arasında Türkiye'ye olan hürmetin günü gününe arttığını söyledi. Aliyev, Gül ile iki ülke ilişkilerinin mehtelif safhalarında birlikte çalıştıklarını anlatarak, bu türlü toplantıların çok olacağını, çünkü hayata geçirilen projelerin geleceğe yönelik yapıldığını ifade etti.

Kendilerinden sonra gelen nesillerin dostluk ve kardeşlik için çalışması temennisinde bulunan Aliyev, "Bugün gösterilen istikametler gelecek nesile de bir yol gösterecektir. Çünkü biz istiyoruz ki, bizim birliğimiz ebedi ve sarsılmaz olsun. Türkiye'nin gelecek inkişafı ne Azerbaycan'da ne de Türkiye'de şüphe doğurmuyor" dedi.

Azerbaycan'a verilen desteğe teşekkür eden Aliyev, törenin iki ülkenin arasındaki kardeşliğin göstergesi olduğuna işaret etti. İki ülkenin birliği için var gücü ile çalışacağını kaydeden Aliyev, konuşmasını "Yaşasın Türkiye, yaşasın Azerbaycan" sözleri ile tamamladı.

Konuşmaların ardından iki cumhurbaşkanı eşleri ile basın mensuplarına poz verdi.

Törenin ardından ise küçük bir resepsiyon verildi.

-Genişletilmiş baş başa görüşmeler

Resepsiyonun ardından genişletilmiş baş başa görüşmeye geçildi. Gül ve Aliyev başkanlığındaki görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azeri mevkidaşları hazır bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ankara'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türk Kızılay Siirt Şubesi, Ramazan Boyunca 400 Kişiye Evlerine Yemek Ulaştırıyor
    13:11 Türk Kızılay Siirt Şubesi, Ramazan Boyunca 400 Kişiye Evlerine Yemek Ulaştırıyor

    Türk Kızılay Siirt Şubesi, ramazan boyunca her gün 400 kişinin evine yemek ulaştırıyor. Kızılay gönüllülerinden oluşan ekipler, AŞ evinde hazırlanan yemekleri Algül ve Doğan mahallelerinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıyor. Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Yener Tanık, Kızılay'ın her ramazanda olduğu gibi bu yıl da ihtiyaç sahibi ailelere destek çıktığını belirtti. Ramazan boyunca Siirt'te her gün 400 aileye sıcak yemek servisi sunulacağını dile getiren Tanık, 'İhtiyaç sahiplerine ayrıca kuru gıda ve periyodik yardımlar da sürüyor. Kızılay gönüllülerimizle birlikte her gün bir veya iki mahallede 400 ailenin evine üç çeşit yemek ulaştırıyoruz. Ramazan boyunca ihtiyaç sahiplerine yardımlarımız devam edecek.' dedi.

  • Tekirdağ'da Evde Hint Keneviri Üretimi Yapan Şüpheli Yakalandı
    13:09 Tekirdağ'da Evde Hint Keneviri Üretimi Yapan Şüpheli Yakalandı

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bir evde iklimlendirme sistemi kurarak saksılarda Hint keneviri yetiştiren bir şüpheli yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, aldıkları bilgi üzerine evde yapılan kenevir üretimine yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda bir miktar Hint keneviri, kenevir tohumu, ruhsatsız tabanca ve diğer ekipmanlar ele geçirildi. Ev sahibi gözaltına alındı.

  • Denizli'de Otomobilin Çarptığı Kişi Yaralandı
    13:09 Denizli'de Otomobilin Çarptığı Kişi Yaralandı

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, A.S. tarafından kullanılan bir otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan 89 yaşındaki Mehmet Akyol'a çarptı. Yaralanan Akyol, ambulansla Pamukkale Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı ve hayati tehlikesi olduğu belirtildi. Sürücü A.S. ise gözaltına alındı.

  • Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde İftar Programı Düzenledi
    13:09 Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde İftar Programı Düzenledi

    Cumhur İttifakı Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde düzenlediği iftar programında mahalle sakinleri ile iftar yaptı. Alp, iftar sonrası vatandaşlarla bir araya gelerek mahallenin sorunlarını dinledi ve destek istedi.

  • Saratlı Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, Maaşını Öğrencilere Dağıtacağını Açıkladı
    13:09 Saratlı Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, Maaşını Öğrencilere Dağıtacağını Açıkladı

    Saratlı beldesinin SOL Parti Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, belediyeden maaş almayacağını ve maaşını eşit olarak öğrencilere dağıtacağını söyledi. SOL Parti mitinginde konuşan Kaplan, adaletli ve eşitlikçi bir yönetim anlayışıyla hizmet etmek istediğini vurguladı.

  • Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor
    13:08 Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor

    Karaman'da bulunan 57 mahallede, 31'i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, şehir merkezindeki muhtar adayı sayısının önceki seçime göre arttığını belirtti. Kadın adayların sayısının da arttığı belirtilirken, en çok adayın bulunduğu mahalle Ahmet Yesevi Mahallesi olarak açıklandı.

  • DEAŞ Terör Örgütüyle Bağlantılı 15 Şahıs Yakalandı
    13:06 DEAŞ Terör Örgütüyle Bağlantılı 15 Şahıs Yakalandı

    Bolu merkezli Sakarya ve Ankara'da düzenlenen 'BOZDOĞAN-17' adlı operasyonda DEAŞ terör örgütüyle bağlantısı tespit edilen 15 şahıs yakalandı. Operasyonlar sonucunda suç unsurları ele geçirildi.

  • Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi
    13:05 Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi

    Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı İzmir Atatürk Lisesi mezunlar derneği tarafından düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı programda, Hanri Benazus'un değeri ve iz bırakma gücü vurgulandı.


Advertisement