Azerbaycan'daki erken parlamento seçimi - Gözlemcilerden seçimlere tam puan - Son Dakika
Güncel

Azerbaycan'daki erken parlamento seçimi - Gözlemcilerden seçimlere tam puan

Azerbaycan'da dün yapılan olağanüstü milletvekili seçimlerini izleyen uluslararası gözlemciler, seçimin "adil, demokratik, şeffaf ve uluslararası standartlara uygun bir ortamda geçtiği" yönünde görüş bildirdi.

10.02.2020 17:08  Güncelleme: 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'da dün yapılan olağanüstü milletvekili seçimlerini izleyen uluslararası gözlemciler, seçimin "adil, demokratik, şeffaf ve uluslararası standartlara uygun bir ortamda geçtiği" yönünde görüş bildirdi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in başkanı bulunduğu Yeni Azerbaycan Partisinin (YAP) parlamentoda en fazla sandalye kazandığı seçimleri yaklaşık 77 bin 700 yerli, 880 yabancı gözlemci izledi. Uluslararası gözlemciler, düzenledikleri basın toplantısında izlenimlerini anlattı.

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, seçimi 5 kişilik TBMM heyeti olarak izlediklerini belirtti.

Seçimde çok sayıda genç adayın yarıştığını hatırlatan Ayrım, "Azerbaycanlılar, yarınlarına sahip çıkacak şekilde istedikleri adaylara oy verdi. Tespitimiz, bir önceki seçimlere göre adaylar çok daha fazla vatandaşla irtibat halinde olundu." görüşünü paylaştı.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, seçim hazırlıklarının çok iyi yapıldığını, bunun da sahaya yansıdığını kaydetti. Sıkıntılı bir şey görmediklerini ifade eden Kılıç, "Azerbaycan demokrasi sürecinde iyi bir mesafe aldı." dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Azerbaycan'daki seçimin huzur içerisinde sonuçlandığını kaydetti.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ise "Seçimler tam demokratik bir ortamda yapıldı. Azerbaycan için iftihar edilecek bir olay. Kimi art niyetli çevreler, burada ne tür müspet gelişme olursa olsun önünü kapatmaya çalışan çevreler şu demokratik ortamdan ders almalılar." şeklinde konuştu.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da "Seçim güvenliği ve temsilde adalet konusunda Azerbaycan bize göre sınıfı geçti. En ufak bir şaibe görmedik." görüşünü paylaştı.

"Ulusal mevzuat ve uluslararası standartlara uygun seçim"

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) de seçimin ulusal mevzuat ve uluslararası standartlara uygun, başarıyla tamamlandığını açıkladı.

Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman düzenlediği basın toplantısında, "Türk Konseyi Gözlem Misyonu, seçimin açık, şeffaf, ulusal mevzuat ile uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak gerçekleştirildiğini teyit etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Seçim süreci şeffaf şekilde yürütüldü"

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Gözlem Misyonu da seçimin şeffaf ve demokratik standartlara uygun şekilde yürütüldüğünü açıkladı.

TÜRKPA Gözlem Misyonu adına konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, seçimlere kadın ve gençlerin gerek aday gerekse de müşahit olarak yüksek katılımını gözlemlediklerini belirtti.

Uçma, "Seçim sürecinin tamamı şeffaf bir şekilde yürütülmüştür. Heyetimiz, hukuka aykırı bir ihlal veya sapmaya şahit olmamış ve seçim sürecinin, Azerbaycan'ın ulusal mevzuatına ve uluslararası yükümlülüklere uygun olarak gerçekleştirildiğini müşahade etmiştir. Seçimlerinin uluslararası demokratik standartlara, ulusal mevzuata ve evrensel hukuka uygun olarak gerçekleştirildiği sonucuna vardık."

Bağımsız Devletler Topluluğu, Şanghay İşbirliği Örgütü, GUAM, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi kurumların gözlem misyonları da düzenledikleri basın toplantılarında seçimlerin demokratik ve şeffaf geçtiği yönünde açıklamalarda bulundu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu gözlem misyonlarının ortak bildirisinde ise seçimlerde gerçek rekabet ortamının oluşturulmadığı savunuldu.

Bildiride, gözlemcilerin seçimde çok sayıda usulsüzlük tespit ettiği öne sürüldü.

Azerbaycan\'daki erken parlamento seçimi - Gözlemcilerden seçimlere tam puan
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Azerbaycan'daki erken parlamento seçimi - Gözlemcilerden seçimlere tam puan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement