Hedef Türkiye mi? Azerbaycan ve Ermenistan arasında yeniden başlayan çatışmaların sebebi ne? - Son Dakika
Dünya

Hedef Türkiye mi? Azerbaycan ve Ermenistan arasında yeniden başlayan çatışmaların sebebi ne?

10 Kasım 2020'de imzalanan barış anlaşmasıyla Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni bir süreç başlamıştı. 2 gün önce ise Ermenistan'ın saldırıları sonrasında başlayan çatışmalarda sonucunda Azerbaycan'ın 50 askeri şehit düştü. Bu saldırılar neden yapıldı, çatışmaların arka planında kimler yer alıyor, yoksa hedefte Türkiye mi var? Merak edilen soruları Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ve Terör ve Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar'a sorduk.

14.09.2022 14:26  Güncelleme: 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül gecesinde başlayan Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırıları karşısında bölgede yeniden çatışmalar başlamıştı. Bu çatışmaların soncunda Azerbaycan'ın 50 askeri şehit oldu. Bunun yanında Ermenistan'ın ise 49 askeri öldürüldü. Bu gelişmenin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Twitter hesabından "Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı" ifadelerini kullandı.

Peki çatışmaların arkasında kimler var? Ermenistan'ın hiçbir sebep yokken saldırmasının sebebi ne? Bu soruların cevaplarını konunun uzmanları olan Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ve Terör ve Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar'a sorduk.

''ERMENİSTAN DEMOGRAFİK VE TOPOGRAFİK ENTRİKALAR ÇEVİRİYOR''

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, "İki ülke arasındaki meselenin kökeninde ne var?" sorusuna, Ermenistan'ın hedeflerine ve yaptığı ihlallere dikkat çekerek yanıt verdi. Ağar, ''Meselenin kökeninde Ermenistan'ın sadece Karabağ topraklarına değil Azerbaycan sınırlarını da taciz etmesi ve oralarda da hak ihlal etmesi var. Mesele sadece Karabağ değil, mesele özellikle Rusların elindeki haritalar başta olmak üzere bu haritalara uyulmaması, sürekli sınırda bir takım girmeler elde etmek istemesi ve 10 Kasım'da imzalanan ateşkes hükümlerine uyulmamasıdır. Bir diğer neden Karabağ alanında kalan demografik ve topografik entrikalar çevirmesidir'' dedi.

"SAVAŞIN TRAVMASINI ATLATAMADILAR"

Ağar, Ermenistan'ın müttefiklerine yalan söylediğine ve Azerbaycan'a karşı onları kışkırtmak istediğine dikkat çekerek Ermenistan'ın saldırgan tavır sergilediğinin altını çiziyor. Ağar, ''Buna karşılık Azerbaycan ordusu uluslararası hukuka uygun olarak müdahale ediyor. Ermenistan, Azerbaycan ordusunun karşılık vermesinin ardından ağlaşmaya başlıyor. Hem suçlu hem güçlü Ermenistan. Savaşın üretmiş olduğu travmayı yıkımı atlatamadı ve savaşın durdurulması için yapılan anlaşmada olan yükümlülükleri yerine getirmiyor. Anlaşmayı ihmal ediyor. Böyle olunca da Azerbaycan da mağduriyetini ortadan kaldırmaya çalışıyor'' ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ile Ermenistan saldırılarının arkasında kimler var?
Abdullah Ağar

''AMAÇ TÜRKİYE'Yİ DURDURMAK''

Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ise "Azerbaycan-Ermenistan arasında çıkan çatışmalar Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nda dikkatini dağıtmak için mi başlatıldı? Bu çatışmaların arkasında kimler var?" sorusuna şu sözlerle yanıt verdi: ''Durumun Rusya-Ukrayna savaşı ile hiçbir ilgisi yok. Çatışmanın hemen ardından Paşinyan iki yeri aradı. Macron ve Putin. Burada Fransa'nın üstünde durmakta fayda var. Çünkü Fransa, Türkiye'nin Akdeniz'de, Afrika'da ve Suriye'de yaptıklarından inanılmaz derece de rahatsız. Bu bahsettiğim süreçte Fransa'nın ABD ile amacı Türkiye'yi durdurmak. Türkiye'ye yeni cephe açmak, Türkiye'nin hem Afrika hem Akdeniz'de ve diğer bölgelerdeki kazanımlarını engellemek.''

Azerbaycan ile Ermenistan saldırılarının arkasında kimler var?
Coşkun Başbuğ

''TURAN BİRLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORLAR''

Başbuğ sözlerinin devamında, '' Türkiye, hem Suriye'yi hem Ege krizini yönetecek şekilde sahayı domine ediyor. Bu nedenle 3. cephe açıyorlar. O da en klasik yöntem Ermenilerin Azerbaycan'a saldırısı. Bu yeni saldırı ile Türkiye'nin bir odak noktası da Azerbaycan oldu. Çünkü biz Azerbaycan'ın yanındayız ve ona olacak saldırıyı kendimize yapılmış olarak algılıyoruz ve bunu da açıktan deklare ediyoruz. Bu saldırıların arkasında bir Turan Birliği'nin önüne geçilmesi var. Çünkü bu birlik yeni cephelerle uğraşmazsa ve siyasi ve askeri yapılanmasını güçlendirirse bunun NATO benzeri bir yapıya dönüşeceği aşikar. Ve böyle yapıda ABD'nin Ege'de yürütmüş olacağı sürecin en büyük engeli olacaktır. Bu nedenle Ermenistan'ın bildik yöntemlerle kışkırtılarak hatta arka planda da Rusya ile işbirliğine giderek Turan birliğinin önünü kesmeği amaçlıyorlar'' ifadelerini kullandı.

''DOĞRUDAN TÜRKİYE'YE YAPILAN SALDIRI OLARAK OKUNMALI"

''Türkiye ile Azerbaycan'ın Ege ve Akdeniz'de ortak bir tabir sergilemesinin engellemek adına yapılan kasıtlı bir saldırı." diyen Başbuğ sözlerini şöyle sonlandırdı: "Dolayısıyla bu saldırılar, Rusya'ya yeni bir cephe açtırmak değil doğrudan Türkiye'ye yapılan saldırı olarak okunmalı. Macron ile yapılan görüşmede bunu teyit ediyor. Macron'un ,Türkiye'ye karşı tutumu ezelden beri biliniyor. Dolaysıyla bu işin arkasında Fransa ve dolaylı olarak da Rusya olduğunu bilmekte fayda var. Yoksa Ermenistan'ın ne haddine böyle bir saldırı düzenlemek. Saha da bu saldırılar ile bir şey kazanamayacağını da biliyor. Aynı Yunanistan gibi Ermenistan'ını da kullanılıyor. Zaten Rum ve Ermeni toplulukları tarih boyunca kullanılan yapılar, aynı tarih tekrar ediyor''

''TÜRKİYE'YE KARŞI BİR KOALİSYON HALİNDELER''

Müstafi Tümamirel Cihat Yaycı'da saldırının zamanlamasına dikkat çekerek, "Yunanistan'ın Türkiye'ye tacizlerini ve saldırılarını arttırdığı zamanda Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırması tesadüf mü?" sorusunu yanıtladı. Yaycı, "Yunanistan'ın yakın zamanda karasularını arttıracağı ihtimali vardır. Türkiye'nin de buna karşılık vermesi kaçınılmazdır. Yunanistan karasularını 6 milden 7 mile çıkardığı an Türkiye'nin Mavi Vatan'ının yüzde 13'ü Yunan karasuyu oluyor. Hangi iktidar olursa olsun bunu kabul edemez. Ettiği takdirde memleket ve tarih affetmez. Türkiye'ye karşı bir kampanya yapılmaktadır. Belli ki herkes Türkiye'ye karşı bir koalisyon halindedir. Bu sırada Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırması hiç de rastlantı değildir'' dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan saldırılarının arkasında kimler var?
Cihat Yaycı

''TÜRKİYE'YE KARŞI BÜYÜK BİR OYUN OYNANIYOR''

Yaycı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ''Bunların destekçileri yine ABD, Rusya ve Fransa. Ermenistan'ın Kollektif Güvenlik Barış Gücü'nü (KGAÖ), göreve çağırması aynı Yunanistan'ın yaptığının bir benzerdir. 'Yavuz hırsız, ev sahibini bastırıyor.' Hem saldırıyor hem de Rusya'nın başını çektiği KGAÖ'yü göreve, olayın içerisine çekmeye çalışıyor. Ortada Şuşa Beyannamesi vardır. Bu beyannameye göre Türkiye ve Azerbaycan birbirlerine saldırıldığı an kendilerine saldırmış sayacak ve birlikte karşı koyacak. Türkiye'nin ne yapacağı ciddi merak konusudur. Türkiye beyanname gerekliliklerini yerine getirdiği takdirde KGÖA ile karşı karşıya kalacaktır. Türkiye'ye karşı büyük bir oyun oynanmaktadır.

''ERMENİSTAN SINIRINDA MAYIN TEMİZLEMEK BÜYÜK HATADIR''

Ermenistan'la ilişkilerinin dondurulduğunu Türkiye derhal beyan etmelidir. Ermenistan sınırında mayınların temizlenmesi büyük hatadır. Nerede mayın temizlediysek başımıza gelmeyen kalmadı. Suriye'de temizledik, Irak sınırında da PKK saldırıları geldi. İran sınırından ise yasa dışı göçmenler geldi. KGAÖ ülkeleri ile Ermenistan Türkiye'ye saldırı bile yapabilir. Bu saldırı Türk koridorunun açılmasına engel oluşmak için ve Türkiye'nin Türk cumhuriyetleri ile ilişkilerimizi kesmek için yapıldı. Rusya, ABD ve AB, Türk Birliği'nin oluşmasının karşısındadır. Bunların Türk Birliği'nin gelişmesini, büyümesini ve vücut bulmasını engellemek için yapılmış olması dikkatlerden kaçmamalıdır''

Hedef Türkiye mi? Azerbaycan ve Ermenistan arasında yeniden başlayan çatışmaların sebebi ne?

Son Dakika Dünya Hedef Türkiye mi? Azerbaycan ve Ermenistan arasında yeniden başlayan çatışmaların sebebi ne? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement