Azerbaycan'ın 95. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Azerbaycan'ın 95. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlandı

Kars'ta, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95.yıl dönümü, düzenlenen 'Cumhuriyet Günü' etkinliğiyle kutlandı.

27.05.2013 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kars'ta, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yıl dönümü, düzenlenen 'Cumhuriyet Günü' etkinliğiyle kutlandı.

İmparator Düğün Salonu'nda, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen kuruluş yıldönümü etkinlikleri, renkli görüntülere sahne oldu. Azerbaycan ve Türkiye bayraklarıyla donatılan salonda konuşan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Türkiye'nin Azerbaycan'ı daima desteklediğini belirtti.

Başkonsolos Süleymanov, "Halkımızın çok asırlık devletçilik tarihinde önemli yeri olan, tarihimizin parlak ve şerefli sayfasını teşkil eden Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yıl dönümü münasebetiyle bugün sizleri burada kabul etmekten şeref duyuyorum" dedi.

Azerbaycan devletinin bağımsızlığını elde ettiği zaman çok ağır bir dönem yaşadığına dikkat çeken Ayhan Süleymanov, "Azerbaycan ekonomik, politik ve askeri kriz içerisindeydi. Azerbaycan'ın bağımsızlığı tehlike altında idi. 1993 yılında Azerbaycan halkının talebiyle halkımızın umum milli lideri Haydar Aliyev iktidara geldi. Tüm menfi eğilimlere son verildi, sosyo-politik istikrar, asayiş sağlandı. Kanunsuz silahlı desteler silahsızlandırıldı, ülkede kanunun ve disiplin hakim oldu" diye konuştu.

"AZERBAYCAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE KARS'IN ÇOK ÖNEMLİ YERİ VARDIR"

Azerbaycan Türkiye ile birlikte bölgede en önemli küresel enerji ve nakliyat projelerinin ortakları olduğunu ifade eden Süleymanov, "Milli liderimiz Haydar Aliyev'in siyasi iradesi sayesinde gerçekleşen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattı ülkelerimizi daha sıkı birleştirdi. Gaz boru hattından Kars halkı da nasibini almıştır. Ülkelerimizin yöneticilerinin kararlılığı sonucunda Bakü-Tiflis-Kars Demir yolunun hattının tamamlanması ülkelerimizin imkanlarını daha da genişletecek, büyük proje ve programların gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Demir yolu hattı tamamlandıktan sonra Kars'a binlerce iş yeri açılacak ve bu projenin en büyük yararı da inanıyorum ki bizim Kars'a ve bölgeye olacaktır. Gördüğünüz gibi, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde Kars'ın çok önemli yeri vardır. Artık Kars, Türkiye-Azerbaycan dostluğunun ve kardeşliğinin sergilendiği merkez olmuş, Kars kelimesi Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin simgesi haline gelmiştir. Biliyorsunuz Kars şehri Azerbaycan'ın Gence şehri ile kardeş şehirdir. Yaklaşık bir ay önce Başkonsolosluk aracılığıyla Kars şehri Azerbaycan'ın bir başka şehri Mingeçevir ile de kardeş şehir oldu. Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, yönetimindeki heyet Mingeçevir şehrine resmi ziyaret etmiştir. Devlet bağımsızlığını elde etmek yeterli değil, onu bütün vasıtalarla korumak ve sağlamlaştırmak lazımdır. Milli liderimiz Haydar Aliyev'in kurtarıcısı ve kurucusu olduğu bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin, 1918 de Cumhuriyet kurucularının Gence'de kaldırdıkları mukaddes bayrağı, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin şanlı bayrağıyla gururla dalgalanıyor. Her iki cumhuriyetin ebediyen payidar olacağına ve her iki bayrağın sonsuza kadar yükseleceğine eminiz" şeklinde konuştu.

'Azerbaycan Cumhuriyet Günü' programına katılan Kars Valisi Eyüp Tepe de, Azerbaycan ile Türkiye'nin kardeş olduğunu belirtti.

Programa, Azerbaycan devlet sanatçılarının sunduğu ve Nahçıvan devlet sanatçılarının söyledikleri şarkı ve türkülerle devam edildi. Konser eşliğinde gece geç saatlere kadar süren programda, Azerbaycan'dan ve çevre illerden gelen konuklar, Karslılarla birlikte halay çekerek, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Azerbaycan'ın kurucu milli lideri Haydar Aliyev'in "İki Devlet Bir Millet" sözüne sık sık vurgular yapıldı.

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç da mesaj göndererek bu anlamlı günü kutladılar.

Azerbaycan'ın Cumhuriyet Günü programına; Vali Eyüp Tepe, 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Gürcan, Belediye Başkan Vekili Cihangir Umurbek, Vali Yardımcıları Faruk Ekiz, Ünal Coşkun, Vedat Yılmaz, Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Uçar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, Prof. Dr. Bingür Sönmez, iş adamı Ahmet Günay ve davetliler katıldı. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Azerbaycan'ın 95. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement