Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika
Yerel

Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Turizme Kazandırılıyor

Murat Öner Taş - Peribacası, vadileri ve yeraltı şehirleriyle ünlü Kapadokya'da Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'nin temizlik çalışmaları devam ederken, 2012 yılında turizme kazandırılacağı açıklandı.

07.12.2011 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Murat Öner Taş - Peribacası, vadileri ve yeraltı şehirleriyle ünlü Kapadokya'da Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'nin temizlik çalışmaları devam ederken, 2012 yılında turizme kazandırılacağı açıklandı.

Aksaray Müze Müdürü ve Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Kazı Başkanı Yüksek Sanat Tarihçisi Yusuf Altın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeraltı şehirlerinin Kapadokya'nın simgelerinden birisi haline geldiğini, Aksaray'daki Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri'nin de yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği şehirlerden birisi olduğunu söyledi.

Saratlı beldesindeki ikinci yeraltı şehri olan Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'ni turizme kazandırmak için çalışma başlattıklarını belirten Altın, "Aziz Mercurius Yeraltı Şehri ve kilisesi, Hıristiyanlığın yasak olduğu dönemde M.S. 250'li yıllarda Aziz Mercurius döneminde yaygın olarak kullanılırken, bu dönemde sığınak olarak kullanılmıştır" dedi.

Altın, Aziz Mercurius Yeraltı Şehri ve kilisesini turizme kazandırmak için öncelikle boyutlarını arkeometre jeofizik radar taramasıyla belirlediklerini, daha sonra temizlik ve kazı çalışması için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'ndeki çalışmaların 3. haftasında 3 katın temizlendiğini kaydeden Altın, şunları ifade etti:

"6 arkeolog ve 25 işçiyle çalışmalar devam ediyor. 7 katlı olduğunu düşündüğümüz yeraltı şehrinin 3 katını temizledik. Yeraltı şehrinin girişi halkın Develik olarak ifade ettiği Selçuklu döneminden kalma bir handan yapılıyor. Devamında koridorlar ve odalardan katlara giriş yapılmakta. Tüm geçitler kiliseye bağlanmakta. Yeraltı şehirlerinde bulunan kiliseler genelde küçükken, buradaki daha büyük bir kilise. Kilise içinde çocuk ve yetişkin mezarlarından ayrı bir oda oluşturulmuş. Ayrıca kilise içinde çeşitli türlerde haç işaretleri bulunmakta. Burası Doğu Roma döneminde daha çok kullanım görmüştür. Yeraltı şehri içinde yapılan çalışmalarda erzak küpleri açığa çıkartıldı. Yeraltı şehrinin bir köşesinde ise halkın adak adadığı Develi Dam olarak ifade edilen bir türbe bulunuyor. Bu mekanın yanındaki odada ise taşa kazınmış ördek veya kuğu olduğunu düşündüğümüz kabartmalar bulunmakta."

-Saratlı'ya yabancı turist akını-

Saratlı Belde Başkanı Nedim Uğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya'nın en önemli yeraltı şehirlerinden birisi olan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri'nin yanında yeni bir yer altı şehrini turizme kazandıracaklarını söyledi.

7 katlı yeraltı şehrinin 3 katının temizlik çalışmalarının devam ettiğini belirten Uğuz, şöyle devam etti:

"Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri'nden sonra 700 metre uzunluğa sahip olan, içinde kilise, su kuyusu, tahıl ambarı ve odaların bulunduğu Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'ni turizme kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Buranın turizme açılmasıyla birlikte yabancı turistlerin akınına uğramasını bekliyoruz. Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri'ni 2010 yılında 114 bin yabancı turist ziyaret ederken, bu yıl ziyaretçi sayısı 130 bini geçti. Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'nin 2012'de turizme açılmasıyla birlikte toplamda iki yeraltı şehrini ziyaret eden yabancı turist sayısının 200 bini geçmesini hedefliyoruz."

Uğuz, Saratlı'nın yeraltı şehirleriyle Kapadokya'da önemli bir merkez haline geldiğini, turistlerin buradan memnun ayrılması için çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi.

- AKSARAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement