AZİZİYE DESTANININ 145'İNCİ YIL DÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI - Son Dakika
Güncel

AZİZİYE DESTANININ 145'İNCİ YIL DÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

OSMANLI Rus Savaşı'nda başta Nene Hatun olmak üzere Erzurumluların kahramanlık destanı yazdıkları Aziziye müdafasının 145'inci yıl dönümü törenle kutlandı.

09.11.2022 13:37  Güncelleme: 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

OSMANLI Rus Savaşı'nda başta Nene Hatun olmak üzere Erzurumluların kahramanlık destanı yazdıkları Aziziye müdafasının 145'inci yıl dönümü törenle kutlandı. Rus tehdidini önlemek için 1872 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum Kars kara yolunu kontrol altında tutmak amacıyla Top Dağı'na yaptırılan, 3 tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyası'nda halkın yazdığı kahramanlık destanının 145'inci yıl dönümü için tören düzenlendi. Erzurum halkının '93 Harbi' olarak bilinen 1877 OsmanlıRus Savaşı'nda 'Aziziye Tabyası'nın düştü' haberi üzerine taş, sopa ve baltalarla yazdığı destanın 145'inci yıl törenlerine Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İlker Şimşek, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, ETÜ Rektörü Prof.Dr. Bülent Çakmak, Nene Hatun'un torunu Gülsüm Çaparoğlu, kaymakamlar, karum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Aziziye Tabyası'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende 145 yıl önce Erzurumluların Ruslara karşı verdikleri destansı savunma ve anlatıldı, Sultan Abdulhamid'in gönderdiği mesajlar okundu. Aziziye destanının kadın kahramanlarından Nene Hatun'un tesmilen canlandırıldığı törende Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi. Mehter takımının konserinin arından Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Gülsüm Çaparoğlu ile birlikte Nene Hatun'un kabrini ziyaret ederek çiçek bıraktı. Katılımcılar, kabir başında dua etti. EVLADIM ANNESİZ BÜYÜR, VATANSIZ BÜYÜYEMEZ

Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında emperyalist güçlerin saldırıları karşısında ordunun Kars'tan Erzurum'a kadar geri çekildiğini hatırlatan Vali Okay Memiş, konuşmasında şunları söyledi

Emperyalist güçlerin Aziziye Tabyası'na saldırması sonucu sivil vatandaşlardan oluşan grup o dönemin müezzinlerinin selasıyla beraber bütün büyük bir bilinçle Mehmetçiğin yanına tabyalara koşuyor. Nene Hatun, beşiğindeki bebeğini bırakıyor 'benim evladım annesiz büyür ama vatansız büyüyemez' der. Bu laf çok önemli. Anadolu insanının ne kadar bilinçli, vatanperver olduğunun açık delili niteliğindedir. Kazmasını, küreğini, baltasını varsa silahını alan tabyalara koşuyor. O gün 500 sivil şehidimiz var. O mücadeleyle beraber emperyalist güçler geri püskürtülüyor. Bu çok önemli, bizim açımızdan bir zafer oluyor. Bu direnişler çok önmeli. Biz bunu Kurtuluş Savaşı'nda gördük. Biz bunu en son 15 Temmuz'da gördük. Hain darbe teşebbüssüne karşı bu millet sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde hem ona hem de cumhuriyet değerlerine ve Anayasal ilkelere sahip çıktı.

Aziziye destanının 145'inci yıldönümü olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, halkla birlikte büyük bir kahramanlık örneği gösterildiğini bildirdi.

Babaannesi Nene Hatun'un büyüklerinden dinlediğini ifade eden Gülsüm Çaparoğlu ise çok gururlu olduğunu söyledi.

AZİZİYE DESTANININ 145\'İNCİ YIL DÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel AZİZİYE DESTANININ 145'İNCİ YIL DÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Ziyaretçilerini Ağırlıyor
    13:34 Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Ziyaretçilerini Ağırlıyor

    Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, seçildikten sonra ziyaretçilerini kabul etmeye devam ediyor. AK Parti Serdivan İlçe Başkanı Yusuf Haldızoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, RATED Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Adıyaman ve diğer isimler Çelik'i ziyaret ederek tebriklerini iletti. Çelik, ziyaretçilerine teşekkür ederek, projelerini hayata geçirmek için çalışacaklarını belirtti.

  • Adıyaman'da Öğrenciler Perre Antik Kent'teki Kazı Çalışmalarına Katıldı
    13:34 Adıyaman'da Öğrenciler Perre Antik Kent'teki Kazı Çalışmalarına Katıldı

    Adıyaman'da bulunan 16 ilk ve ortaöğretim okulu öğrencileri, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Perre Antik Kent'te gerçekleştirilen kazı çalışmalarına katıldı. Öğrenciler, arkeologlarla birlikte kazı yapmanın keyfini yaşadıklarını ifade etti.

  • 26. Gaziemir Ulusal Çocuk Şenliği Başlıyor
    13:34 26. Gaziemir Ulusal Çocuk Şenliği Başlıyor

    İzmir'de düzenlenecek olan 26. Gaziemir Ulusal Çocuk Şenliği, halk dansları gösterileri, müzikaller ve konserlerle çocuklara keyifli saatler yaşatacak. Şenliğin finalinde ise Yeni Türkü sahne alacak. Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, tüm yurttaşları bayram coşkusuna ortak olmaya davet ediyor.

  • Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Engelli Sporcuları 40 Madalya İle Şampiyon Oldu
    13:34 Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Engelli Sporcuları 40 Madalya İle Şampiyon Oldu

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü engelli sporcuları, Türkiye Yüzme Federasyonu'nun düzenlediği Para Yüzme ve DEAF Yüzme Bölge Şampiyonasında 40 madalya kazandı.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Türkiye Barış ve İstikrara Önemli Katkılar Sağlamaktadır
    13:30 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Türkiye Barış ve İstikrara Önemli Katkılar Sağlamaktadır

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak devletin ilgili kurumları ile koordineli ve eş güdümlü olarak komşular ve müttefiklerle iyi niyet çerçevesinde küresel güvenlik, barış ve huzurun tesisine yönelik çabalarını artan bir gayretle sürdüreceklerini belirtti. Türkiye'nin stratejik yaklaşımıyla uluslararası güvenlik, barış ve istikrara önemli katkılar sağladığını vurgulayan Bakan Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çevredeki kritik gelişmelere profesyonel, teknik ve kontrollü bir duruş sergileyerek sorunların kalıcı çözümüne yönelik adımlar attığını ifade etti.


Advertisement