Mafya İtirafçısı, "Babaların Babası"nı Anlattı: Dostumdu Ama Cehenneme Gidecek - Son Dakika
Dünya
BBC

Mafya İtirafçısı, "Babaların Babası"nı Anlattı: Dostumdu Ama Cehenneme Gidecek

Katolik kilisesi cuma günü ölen Cosa Nostra patronu Toto Riina'ya kamuya açık bir cenaze töreni yapılmayacağını açıkladı. Riina'nın eski dostu ise ölen mafya lideri hakkında bilinmeyenleri anlattı.

18.11.2017 10:46  Güncelleme: 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ömür boyu hapis cezasını çekerken cuma sabaha karşı tedavi gördüğü hastanede ölen "babaların babası" lakaplı Cosa Nostra patronu Toto Riina'ya Katolik Kilisesi'nden "ambargo" geldi. İtalyan Katolik Kilisesi, Riina için kilisede kamuya açık bir cenaze töreni yapılmasının söz konusu olamayacağını açıkladı.

KİLİSE AFOROZ ETMİŞTİ

Geçmişte mafya üyelerine müsamaha göstermekle suçlanan Katolik Kilisesi, özellikle son yıllarda ise mafyayı sert şekilde kınamaya başladı. Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun 2014'te, 'Ndrangheta mafyasının merkezi olan Calabria bölgesine ziyaretinde mafyayı "afaroz etmesi" de önemli bir dönüm noktası oldu.

HALKA AÇIK CENAZE SÖZ KONUSU OLAMAZ

İtalyan Katolik Kilisesi'nin yönetim birimi olan İtalyan Piskoposlar Konferansı'ndan yapılan açıklamada, Papa'nın mafya üyelerini aforoz ettiği hatırlatılarak "Riina için halka açık bir cenaze töreni yapılması söz konusu olamaz" denildi. Riina'nın memleketi olan Corleone kasabasının bağlı olduğu Monreale Piskoposluğu da, "Ancak ailesi isterse mezarlıkta aileye özel bir dua edilebilir" dedi.

"DOSTUMDU AMA CEHENNEME GİDECEK"

Mafya İtirafçısı,

Öte yandan, Toto Riina'nın eski cezaevi arkadaşı da olan, en az 20 cinayetten sorumlu mafya itirafçısı Gaspare Mutolo, Roma'da gazetecilerle buluşarak "eski dostunu" anlattı. Bugün 77 yaşında olan Mutolo, 51 yaşındayken mafyadan ayrılarak devletle işbirliği yapmaya başlamış ve koruma programına alınmıştı.

Roma'daki Yabancı Basın Derneği'nde yüzü maskeli olarak kameralara konuşan Mutolo, Riina'nın hayatını kaybettiğini öğrendiğinde neler hissettiğini şöyle aktardı: "Acıma hissi duydum. Riina benim için sadece 'babaların babası' değildi, aynı zamanda bir dosttu da. Mafya dünyasında hayatta kalmama yardım etmişti. Ama bir cehennem varsa cehenneme gideceğini düşünüyorum. Binlerce insanı öldürdü ve Sicilya'yı mahvetti."

"ÇOK GADDARDI"

1965'te Riina ile hapiste tanışan Mutolo, cezaevindeyken beraber dama oynadıklarını ve birbirlerine sempati beslemeye başladıklarını anlattı. Mutolo, Riina'yı "babaların babası" olmaya götüren özelliklerini sayarken de "Karizmatikti, aptal değildi ama müthiş zeki de değildi, ama çok gaddardı" dedi.

"MAFYANIN KURALLARINI DEĞİŞTİRDİ"

Riina'dan önce mafyanın "değerleri" ve katı kuralları olduğunu söyleyen Gaspare Mutolo, "Örneğin kadın ve çocuklara dokunulmazdı. Riina bu kuralı yıktı. Eskiden mafya yalnızca husumeti olan kişileri öldürürdü, Riina ise alakasız insanların da öldüğü terör eylemlerini başlattı. Devlet görevlilerine suikastler düzenledi. Bu katliamlarına karşı çıkanları da öldürtüyordu" diye konuştu. Mutolo, mafyanın eskiden örneğin "yanlış yapan" bir polis memurunun görev yerinin değiştirilmesi için amirleriyle ya da üst düzey siyasi yetkililerle temasa geçtiğini, Toto Riina'nınsa doğrudan suikaste başvurduğunu belirtti.

YENİ "BABALARIN BABASI" SEÇİLECEK

Yıllardır hapiste de olsa Toto Riina'nın ölene kadar Cosa Nostra için çok önemli olduğunu söyleyen Mutolo, şimdi ise yeni bir "babaların babası" seçileceğini belirtti. Mutolo, "Şu anki dengeleri yakından bilmiyorum ama babaların babası hep Palermolu olmuştur, yine Palermolu birinin seçileceğini tahmin ediyorum" dedi.

"MAFYASIZ BİR POLİTİKA HAYAL EDEMİYORUM"

Mafya itirafçısı, "Mafyasız bir Sicilya hayal edebiliyor musunuz?" sorusuna da "Mafyasız bir politika hayal edemiyorum" diye yanıt verdi. Mutolo, "beyaz yakalılar" dediği siyaset ve iş dünyasının mafyayla bağlantılı üst düzey isimleri için "suikastçilerden bile beterler" dedi.

Mutolo ayrıca, Sicilya'da iş yapan her büyük girişimcinin mafya ile bağlantıya geçmek zorunda olduğunu da söyledi ve mafyayla bağlantılı olduğu iddiaları bulunan eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin de buna bir istisna teşkil etmediğini belirtti.

Mafya İtirafçısı,

Mafya İtirafçısı, "Babaların Babası"nı Anlattı: Dostumdu Ama Cehenneme Gidecek
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Mafya İtirafçısı, 'Babaların Babası'nı Anlattı: Dostumdu Ama Cehenneme Gidecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hong Kong'da Messi maçı iptal edilince bilet iadeleri başlıyor
    12:01 Hong Kong'da Messi maçı iptal edilince bilet iadeleri başlıyor

    Hong Kong'da düzenlenen bir dostluk maçında Lionel Messi'nin sahaya çıkmaması büyük tepki çekti. Maçın organizatörleri, bilet ücretlerinin yüzde 50'sini iade etme kararı aldı. Biletleri resmi kanallardan satın alan müşterilere iadeler 12 Nisan 2024 tarihinden itibaren 30 gün içinde gerçekleştirilecek. Organizatörler, iade işlemleri hakkında bilgi vermek için müşterilerle iletişime geçecek.

  • Çanakkale'de Batan Botun Kaybolan Göçmenleri Arama Çalışmaları Devam Ediyor
    11:55 Çanakkale'de Batan Botun Kaybolan Göçmenleri Arama Çalışmaları Devam Ediyor

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesi açıklarında, bulundukları lastik botun batması sonucu denizde kaybolan düzensiz göçmenleri arama çalışması 5. gününde devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları, jandarma, polis, sağlık, AFAD, Liman Başkanlığı ekiplerinin işbirliğinde sürdürülüyor. Bugüne kadar 2 kişi kurtarılırken, 22 kişinin cesedine ulaşıldı ve 1 kişi göçmen kaçakçılığı şüphesiyle tutuklandı.

  • Çanakkale'de alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
    11:54 Çanakkale'de alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesi açıklarında 15 Mart'ta alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları 5'inci günde de devam ediyor. Olay sonucunda 4 göçmen sağ kurtarılırken, 22 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanlığı koordinesinde devam ettiği belirtildi.

  • Hisarcık İlçe Müftülüğü, Gazzeli çocuklara yardım için öğrencilerin biriktirdiği harçlıkları teslim aldı
    11:47 Hisarcık İlçe Müftülüğü, Gazzeli çocuklara yardım için öğrencilerin biriktirdiği harçlıkları teslim aldı

    Hisarcık İlçe Müftülüğüne bağlı 4-6 yaş Kur'an Kursu öğrencileri, kumbaralarında biriktirdikleri harçlıklarını Gazzeli çocuklara göndermek üzere Müftü Sebahattin Akyol'a teslim etti. Müftü Akyol, minik öğrencileri örnek davranışlarından dolayı tebrik ederek, onları iyilik elçileri olarak nitelendirdi.

BBC

Advertisement