Babıali Sohbetleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Babıali Sohbetleri

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nce (ESKADER) düzenlenen "Babıali Sohbetleri"ne katılan Turan Türkmenoğlu, sahaflık mesleğinin geçmişteki ve gelecekteki durumunu anlattı.

14.08.2015 00:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nce (ESKADER) düzenlenen  "Babıali Sohbetleri"ne katılan Turan Türkmenoğlu, sahaflık mesleğinin geçmişteki ve gelecekteki durumunu anlattı.

Timaş Kitapkahve'deki toplantıda konuşan Elif Kitapevi'nin sahibi, Milenyum Yayınları'nın kurucusu Turan Türkmenoğlu, dedesi, babası ve oğlunun da sahaflık yaptığını belirterek, sahaflığın gelenek ve kültür işi olduğunu, mesleğin babadan oğula ya da çıraklık yoluyla yapılabileceğini ifade etti.

Turan Türkmenoğlu, çocukluğundan itibaren çalıştığı Sahaflar Çarşısı'ndaki meşhur sahaflardan da söz ederek, şunları kaydetti:

"Büyüklerimiz bize sahaflığın peygamber mesleği olduğunu söylediler. Dolayısıyla bunun çok hassas bir iş olduğunu, ilk büyüklerimizden öğrendik. Eskiden sahaflıkta meslek terbiyesi ve meslek adabı vardı. Ben sahaflığın geleceğini göremiyorum. Kendime de hala sahaf diyemiyorum."

Sahaf olmak isteyenlere tavsiyelerde de bulunan Türkmenoğlu, "Sahaflık yapacak kişilerin çok okumaları, dil bilmeleri ve Osmanlıca okuyabilmeleri lazım. Usta-çırak ilişkisinin de önemsenmesi gerekiyor. Sahafın ve eşinin sabrı olacak" ifadelerini kullandı.

Türkmenoğlu, geçmişte insanların sahafiye kitap almak için bütçe ayırdığını, bugün ise memur maaşıyla bu tür kitapların alınamayacağını ve böyle bir merakın da artık kimsede olmadığını dile getirdi.

Her sahafın bir uzmanlık alanı olduğuna dikkati çeken Türkmenoğlu, "Sahafların dili vardı. İki kişi konuşurken, üçüncü kişinin anlayamacağı bir dil. Mesela hacim olarak büyük kitaplar için 'küp kapağı' ifadesini kullanırdık" diye konuştu.

Turan Türkmenoğlu, 1960'lardan sonraki imar faaliyetlerinden sonra evlerin ve evdeki kütüphanelerin küçüldüğüne vurgu yaparak, kitaba ilginin azaldığını söyledi.

Sahaflar Çarşısı'yla ilgili anılarının yer aldığı bir kitap hazırlığı içinde olduğunu kaydeden Türkmenoğlu, okurların ve devletin sahaflara destek olması gerektiğini vurguladı

Etkinlikte konuşan ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım ise, sahaflığın eski kitap alıp satmak olmadığını söyleyerek, "Sahaf alimdir, müelliftir. Turan bey de sahaflık mesleğinin son temsilcilerindendir. Beyazıt'taki sahaflar çarşısının bugünkü durumu malumdur. Artık orada ders kitapları ve kırtasiye malzemeleri satılıyor. Bu yüzden buradaki sahafların bir kısmı Beyoğlu'na, bir kısmı da Kadıköy'e dağıldı" dedi.

Türkmenoğlu, etkinliğin ardından sahaflık konusunda yöneltilen soruları yanıtladı.

Kültür ve sanat alanında yazılar yazan, inceleme ve araştırmaları bulunan Türkmenoğlu'nun yayıma hazırladığı kitaplar arasında, "Unutulmayan Mısralar", " Korkut Ata'nın Kitabı", "Hakiki Kolay Elifba", "Ebru Sanatı", "Osmanlıca'ya İlk Adım" ve Şermin (Tevfik Fikret) yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Babıali Sohbetleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement