Bafra Pirincini Çok Çeşit Vuruyor - Son Dakika
Ekonomi

Bafra Pirincini Çok Çeşit Vuruyor

Bafra Pirincini Çok Çeşit Vuruyor

Samsun’un Bafra ilçesinde yapılan Çeltik Komisyonu toplantısında Bafra pirincine çok çeşidin verdiği zarara dikkat çekilerek, çeşitliliğin azaltılması istendi.

22.02.2018 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un Bafra ilçesinde yapılan Çeltik Komisyonu toplantısında Bafra pirincine çok çeşidin verdiği zarara dikkat çekilerek, çeşitliliğin azaltılması istendi.

Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel başkanlığında Çeltik Komisyonu toplandı. Toplantıda Türkiye'nin önemli ovalarından biri olan Bafra Ovası'nda ekimi yapılan çeltiğin çeşitliliğinin azaltılarak kalitenin yükseltilmesi için yapılması gerekenler ele alındı.

"Çeşitlilik çok zarar veriyor"

Toplantıda üretici ve aynı zamanda çeltik fabrikası sahibi İbrahim Yerebakan, "Çeltik çeşitliliğinin çok olması hem bizi mağdur ediyor hem de üreticiyi. Gönderdiğimiz pirinçler geri geliyor. Çeşitlilik çok olduğu zaman üreticiler zarar görüyor. O zarar görünce Bafra zarar görüyor. Bafra pirinci doğuda marka olmuştu. Ama şimdi Bafra pirincini almıyorlar. Bu kime zarar? Bize zarar. Karpuzda olduğu gibi diğer sebzelerimizde olduğu gibi bu çeltik Bafra'nın can suyu, olmazsa olmazı" dedi.

"Bafra pirinci Anzer balı gibi"

Fabrika sahibi Kamal Namlı, "Bafra pirinci Anzer balı, bu topraklara Allah'ın ihsanı. Fakat çeşitlilik Bafra pirincini öldürüyor. Bu konuda bir şeyler yapılması lazım. Burada fabrikacı arkadaşlar belirlenen pirincin dışında pirinç alınmalarını yapmazlarsa çeşitlilik sayısı düşer ve gerçek Bafra pirinci ortaya çıkar" diye konuştu.

"12 kalem çeltik Bafra'yı kaldırmaz"

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosurner, "Bafra Ovası'nda 120 bin dönüme yakın çeltik ekimi yapılıyor. Bu sene daha da fazla olabilir. Bu yıl önlemlerimizi alalım ve 2016 yılını yaşamayalım. 12 kalem çeltik Bafra'yı kaldırmaz. Bafra'da bir üreticinin zararı bütün esnafı bağlar. Bu 12 kalemi kaça düşürebiliriz? 2018 yılında bu üretici bedel ödeyecek. Ekim alanı fazla. Bu kadar çeşitliliği harman yapma şansınız yok. 6 bin liraya tohum alacak, 500 liraya da dönümünü kiralamış. Bu adam batar. Burada vatandaşı mağdur etmemek için 5 kalem mi 6 kalem mi bunun üzerinde duralım. Bunu tavsiye edelim" ifadelerini kullandı.

"Bu çeşitliğin düşürülmesi için bizlerin tavsiyesi olabilir"

Bafra Ziraat Odası toplantı salonunda yapılan toplantıda konuşan Kaymakam Türkel, "Çeltik çeşitliliğinin ovada çoğalmasıyla birlikte hemen hemen 12 çeşidin üstünde çeltik ekimi yapılıyor. Bizim doğal olarak müdahale etmemiz mümkün değil, serbest ticarette var. Ama bizim tavsiyemiz Bafra'nın pirinç kalitesini korumak, damak tadını muhafaza etmek. Çok çeşitli pirinç aynı tencerede kaynarsa su çekme oranı, kiminin tane büyüklüğü, şekli şemali, en önemlisi lezzet farkını ortaya koyması. Her ürün ayrı ayrı poşetlense bir mahsuru yok. Fabrikaların bunları ayrı ayrı depolama imkanları kısıtlı. Bu çeşitliğin düşürülmesi için bizlerin tavsiyesi olabilir. Pirinç çeşitliliğine göre ayrılmıyor. Alınan pirinçler karıştırılıyor, bu da kaliteyi düşürüyor. Terme'de ekilen pirinç 10 bin dönüm, Tosya'da 5 bin dönüm, Osmancık'ta 7 bin dönüm. Bunların hepsini toplasanız Bafra'nın 10'da birine tekabül ediyor. Biz hala Bafra pirincini tanıtamamışız" şeklinde konuştu.

Toplantıya ayrıca İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Müdürü Mustafa İspirli, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar ve Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bafra Pirincini Çok Çeşit Vuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement