Bağcılar Belediyesi, Bosna Hersek'te İki Türkçe Sınıfı Açtı - Son Dakika
Güncel

Bağcılar Belediyesi, Bosna Hersek'te İki Türkçe Sınıfı Açtı

Bağcılar Belediyesi, Bosna Hersek\'te İki Türkçe Sınıfı Açtı

Bağcılar Belediyesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin destek verdiği "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında Bosna Hersek'in Travnik ve Buzim şehirlerinde iki ilköğretim okulunda Türkçe sınıfının açılışı gerçekleştirildi.

28.03.2018 13:32  Güncelleme: 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Proje sayesinde Boşnak çocuklar artık rahatlıkla Türkçe konuşabilecek. Açılışı yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Aynı dili konuşarak birbirimizi daha iyi anlayacağız" dedi.

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Bosna Hersek'te yürüttüğü "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin (TDBB) desteği ve İstanbul Bağcılar Belediyesi'nin katkılarıyla Bosna Hersek'te iki ilköğretim okulunda Türkçe sınıfının açılışı yapıldı.

İlk tören 25 Mart 2018 tarihinde Una Sana Kantonu'na bağlı Buzim Belediyesi Buzim İlköğretim Okulu'nda yapıldı. Una Sana Kantonu Eğitim Bakanı Muhamed Ramic, okul müdürleri ve velilerin katıldığı açılışta konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Bosna Hersek'le kalıcı bir gönül bağımız var. Aynı dine, aynı inanca mensup ve 600 yılı aşkın kardeşçe yaşadığımız bu topraklarda tekrar bulunmaktan onur, heyecan ve mutluluk duyuyoruz. Bu sınıfta eğitim gören çocuklarımız artık Türkçe'yi öğrenecek ve konuşacak. Aynı dili konuşarak birbirimizi daha iyi anlayacağız" dedi.

"Artık Türkçe kursuna giderek Türkçe öğreneceğim"

Buzim Belediye Başkanı Zikrija Durakovic, ise "Bosna Hersek'in Türkiye ile köklü bir geçmişi var. Bu tür projeler bizi birbirimize daha çok bağlıyor. Her Türkiye'ye gittiğimde tercüman aracılığıyla iletişim kuruyordum. Artık Türkçe kursuna giderek Türkçe öğreneceğim" diye konuştu.

Protokol konuşmaların ardından öğrenciler, Türkçe şiirler okudu şarkılar söyledi. Öğrencilerin performansı davetlilerden büyük beğeni topladı.

"İkinci açılış Vezirler Şehri Travnik'te gerçekleşti"

27 Mart 2018 günü yapılan ikinci açılış ise Vezirler Şehri olarak bilinen Travnik şehrinde yapıldı. Travnik Belediyesi O.S. Travnik İlköğretim Okulundaki etkinlik iki ülkenin marşlarının okunmasıyla başladı. İki ülkenin geçmişteki birlikteliğine vurgu yapan Başkanı Çağırıcı, "Biz bu topraklarda yıllar boyunca barış içinde huzuru sağlayarak yaşadık ve yaşattık. Biz bu geleneğin mirasçılarıyız. Bu mirası bu topraklarda yaşayan kardeşlerimizin sahip çıkması bizleri mutlu etmektedir. Bizler geçmişte gönül köprüleri kurduk bugün de aynı asli görevi yapıyoruz. Bugün Bosna Hersek'te Türkçe öğrenen öğrencilerimiz geçmişte kurulan gönül köprülerinin yeni temsilcileri oldu" dedi.

"İyi Türkçe öğrenen öğrenciler Türkiye'de burslu okuyabilecek"

Türkiye'nin Bosna Hersek'te eğitim alanında karşılık beklemeden yaptığı desteği yakinen takip ettiklerini bildiren Orta Bosna Kanton Başbakanı Tahir Lendo, yürütülen Tercihim Türkçe Projesini kanton başbakanlığı ve eğitim bakanlığı olarak sahiplendiklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vasi Ete ise " Burada Türkçe öğrenen gençlerimizin kardeşleri Türkiye'de yabancı dil olarak Boşnakçayı öğreniyorlar. Bizler Türkçe kadar Boşnakçayı da önemsemekteyiz" şeklinde konuştu.

Boşnak öğrencilere seslenen Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Türkçeyi çok iyi bilen öğrencilerin üniversiteyi Türkiye Cumhuriyeti Devleti bursu ile Türkiye'de okuyabileceklerini vurguladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bağcılar Belediyesi, Bosna Hersek'te İki Türkçe Sınıfı Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement