Bağdat-Erbil Arasındaki Sorunlar Çözüm İçin Yeni Hükümeti Bekliyor - Son Dakika
Ekonomi

Bağdat-Erbil Arasındaki Sorunlar Çözüm İçin Yeni Hükümeti Bekliyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi, Sanayi ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, Bağdat ve Erbil arasındaki petrol kaynaklı ihtilafların yeni koalisyon hükümeti kurulduktan sonra çözüme kavuşabileceğini belirtti.

14.08.2018 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi, Sanayi ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, Bağdat ve Erbil arasındaki petrol kaynaklı ihtilafların yeni koalisyon hükümeti kurulduktan sonra çözüme kavuşabileceğini belirtti.

Cevdet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ta yeni koalisyon hükümeti kurulduktan sonra Erbil ve Bağdat arasında bozulan ilişkilerin yeniden güçlendirilmesi ve iyileştirilmesi için somut adımların atılacağını ifade etti.

Her iki taraf arasında derin krizlerin ortaya çıkmasına sebep olan sorunun petrol ve doğal gaz olduğuna dikkati çeken Cevdet, bu sorunların çözülmesi için "henüz olmayan petrol yasasının" oluşturulması gerektiğini vurguladı. Cevdet, yasanın çıkarılmasıyla buna dayanarak sorunların masaya yatırılıp, çözülebileceğini dile getirdi.

Irak merkezi hükümetinin 2014-2017 yılları arasında Erbil yönetimine bütçe ödemesi yapmadığını hatırlatan Cevdet, halihazırda ise mecliste onaylanan 2018 bütçesinden her ay Erbil'e 260 milyon dolar gönderildiğini ifade etti.

Erbil'in şu anda petrolü Irak merkezi hükümetinden bağımsız bir şekilde ihraç ettiğini söyleyen Cevdet, bütçe için gönderilen paranın ise petrol satışıyla bir ilişkisinin olmadığını ifade etti.

Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Cevdet, Erbil'in, IKBY'deki kuyulardan çıkarıp boru hattı ve tankerlerle Ceyhan Limanı'na ihraç ettiği günlük ham petrolün 320 bin varilin üzerine çıktığı bilgisini de paylaştı.

Petrol yasası olmayan ülke

ABD öncülüğünde hazırlanan Irak anayasasında, ülkedeki petrolün kim tarafından nasıl ve ne şekilde çıkarılacağı, kimlere arama ve çalışma lisansı verileceği, petrolün merkezi mi yoksa federal sisteme mi tabi olduğuna açıklık getirecek herhangi bir petrol yasası bulunmuyor.

Anayasanın hazırlandığı 2005 yılında, petrol yasasının çıkarılması için Şiiler ile Kürtler arasında herhangi bir uzlaşı sağlanamadığı için yasa tasarısı meclisten geçemedi.

Kürtler, ülkedeki petrol imtiyazının merkezi değil federatif bir şekilde yerel hükümetlere de verilmesi görüşünü benimserken, Şiiler ise petrolün merkezi hükümet kontrolünde olması ve ülkede çalışacak şirketlerin Bağdat'tan lisans alması gerektiğini savunuyordu.

Petrol yasasının yokluğu, özellikle 2014 yılında, Bağdat ile Erbil arasında ciddi polemiklerin ve farklı krizlerin çıkmasına neden oldu. Bağdat merkezi hükümeti, Erbil yönetiminin şirketlere vermiş olduğu lisansların geçersiz olduğunu belirtirken, IKBY ise bunun kendi anayasal ve yasal hakkı olduğunu savundu.

Henüz bir petrol yasasına sahip olmayan Irak'ta, birçok şirket bu alandaki faaliyetlerine devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bağdat-Erbil Arasındaki Sorunlar Çözüm İçin Yeni Hükümeti Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak
    19:13 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da yaptığı konuşmada emekli aylıklarının Temmuz ayında tekrar değerlendirileceğini söyledi. Bakan Işıkhan, emeklilere yönelik yapılan banka promosyonları hakkında da bilgi verdi ve Türkiye'nin ekonomik büyüme ve istihdam oranlarındaki başarısını vurguladı.

  • Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek
    19:01 Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını duyurdu. Bakan Bayraktar, yeni bir doğal gaz kuyusu kazıldığını belirterek, enerji alanında denizlerdeki son durumu da paylaştı. Türkiye'nin denizlerdeki enerji filosunda toplam 6 gemi bulunuyor ve bu filonun büyütülmesi hedefleniyor.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu
    19:00 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da iş insanlarıyla bir araya gelerek, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu. Işıkhan, ayrıca emekli maaşlarının temmuz ayında tekrar masaya yatırılacağını ve emeklilerin refahını artıracak yeni uygulamaların hayata geçirileceğini belirtti.

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı
    18:48 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.


Advertisement