Bağdat: Kürtler, Peşmerge Ordusunun Startını Verdi - Son Dakika
Dünya

Bağdat: Kürtler, Peşmerge Ordusunun Startını Verdi

Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinde bir araya gelen Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) ile Kürdistan Demokrat Parti'si (KDP) kurmaylarının, "düzenli peşmerge ordusunun" ilk startını verdikleri bildirildi.

18.08.2006 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinde bir araya gelen Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) ile Kürdistan Demokrat Parti'si (KDP) kurmaylarının, "düzenli peşmerge ordusunun" ilk startını verdikleri bildirildi.

KDP ve IKYB'ye ait peşmerge güçlerinin birleştirilmesi için ortak bir toplantı gerçekleştiren iki grubun, peşmerge güçlerinin birleştirilmesi ve 'ordu' projesi için bir komisyon oluşturulduğu belirtildi.

IKYB'ye yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesinde bir araya gelen iki partinin kurmayları, bölgede düzenli peşmerge ordusu için dört maddeden oluşan yeni bir proje geliştirdi. İki grubun silahlı gücünün birleştirilmesi için ortak bir toplantı gerçekleştiren KDP ve IKYB'nin üst düzey temsilcileri, ordu kurulması amacıyla geniş kapsamlı bir proje için komisyon oluşturulduğunu doğruladı. Süleymaniye'deki Sözde Kürdistan Bölgesi Peşmerge İşlerinden Sorumlu Bakanlık binasında gerçekleştirilen toplantı, Peşmerge Bakanı Ömer Osman İbrahim ve Peşmerge İşlerinden Sorumlu Bölge Bakanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, Peşmerge Komutan Yardımcısı Mustafa Seyid Kadir, Peşmerge Bakanı vekili Cabbar Yaver ve Irak Devlet Başkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Genel Sekreteri Celal Talabani'nin temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda, peşmerge güçlerinin birleştirilmesi ve ortak bir ordunun kurulmasının görüşüldüğü belirtildi. Peşmerge Bakanı Ömer Osman İbrahim, "gerçekleştirilen toplantının daha önce sözde Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani yönetiminde peşmerge güçlerinin birleştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıların devamı" olduğunu söylerken, ortak bir ordunun kurulması için 4 komisyon oluşturulduğunu bildirdi. 4 komisyondan ilkinin Kürt Bölge Başkanı ve yardımcısından oluştuğunu, ayrıca bu komisyonun yapılan çalışmaları gözden geçirerek çalışmalar hakkında rapor tutacağı belirtiliyor. İkinci komisyonun, birleşik peşmerge gücü için gerekli personel hazırlığı olduğu kaydedilirken, üçüncü komisyonun ise iki peşmerge gücünce oluşturulan mali durumu ve söz konusu orduya ayrılan bütçeyi denetleyeceği ifade ediliyor.

Toplantıda ele alınan dördüncü ve son komisyonun ise eski peşmerge görevlilerinin emeklilik işleri hakkında çalışmalar yürüteceği öğrenildi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bağdat: Kürtler, Peşmerge Ordusunun Startını Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement