Bağdat, Osmanlı ve Türkçe Belgelere Ev Sahipliği Yapıyor" - Son Dakika
Güncel

Bağdat, Osmanlı ve Türkçe Belgelere Ev Sahipliği Yapıyor"

- Irak Kitaplar ve Belgeler Evi'ndeki belgelerin ziyaretçilere açılması Prof. Dr. Zekeriya Kurşun'un kitapları ve belgeleri incelemesi Irak Kitaplar ve Belgeler Evi Başkanı Dr. Ala Allak ile röportaj Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr.

23.10.2018 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Irak Kitaplar ve Belgeler Evi'ndeki belgelerin ziyaretçilere açılması

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun'un kitapları ve belgeleri incelemesi

Irak Kitaplar ve Belgeler Evi Başkanı Dr. Ala Allak ile röportaj

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ile röportaj

Irak'ta akademik çalışmalara konu olan çok sayıda Osmanlıca ve Türkçe belge, başkent Bağdat'ta bulunan Irak Kitaplar ve Belgeler Evi'nde bulunuyor.

Irak'ta araştırmacılarla yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvuru kaynağı olarak bilinen Irak Kitaplar ve Belgeler Ev'inde, Osmanlıca yazılı belgelerin yanı sıra Irak'ta yayın yapan Zevra ve Zafer adlı ilk Türkçe gazetelerden de onlarca sayı arşivde bulunuyor. Söz konusu kütüphanede elle yazılmış onlarca Osmanlıca belge yer alıyor.

Bazı ziyaretçiler, Arapça belgelerin yanı sıra Türkçe yazılı belgeleri de inceliyor. Burada çalışan memurlar da özellikle el yazması belgeleri itinayla koruyor.

AA muhabirine konuşan Irak Kitaplar ve Belgeler Evi Başkanı Dr. Ala Allak, burada onlarca Osmanlıca ve Türkçe yazılı tarihi belgenin bulunduğunu dile getirerek, daha önce Türkiye'de Osmanlı arşivlerinin bulunduğu kütüphaneleri ziyaret ettiklerini belirterek, Irak ile Türkiye arasında bu konuda işbirliğinin önemine değindi.

Irak'ta bulunan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bağdat'taki bu kütüphaneyi ziyaret ederek, Osmanlı dönemine ait belgeleri anlamaya ve tetkik etmeye çalıştık. 2003 ABD işgaliyle buradaki kütüphane yağmalandı, yakıldı ve daha sonraki dönemlerde de pek çok felaketlerle karşı karşıya kaldı."

"2. Abdülhamid'in adına kayıtlı arazi ortaya çıktı"

Arap tarihçilerden çok Osmanlıca bilen Türk tarihçilerin bu eserlerle ilgilenmesi gerektiğini dile getiren Prof. Kurşun, "Burada dikkatimizi çeken önemli bir konu da, 2. Abdülhamid'in adına Bağdat, Musul ve Basra'da olan arazi ve muhasebe kayıtlarının bulunmasıdır." ifadesini kullandı.

Bağdat, Osmanlı ve Türkçe Belgelere Ev Sahipliği Yapıyor"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bağdat, Osmanlı ve Türkçe Belgelere Ev Sahipliği Yapıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement