Baharat üreticileri GTB'de buluştu - Son Dakika
Ekonomi

Baharat üreticileri GTB'de buluştu

Baharat üreticileri GTB\'de buluştu

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, dünya ticaretinin en eski ve en önemli ulaşım kanallarından biri olan Baharat yolu üzerinde yer alan Anadolu'nun tarihin her döneminde baharat üretimi ve ticaretinde aktif şekilde rol aldığını söyledi.

05.12.2019 13:16  Güncelleme: 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, dünya ticaretinin en eski ve en önemli ulaşım kanallarından biri olan Baharat yolu üzerinde yer alan Anadolu'nun tarihin her döneminde baharat üretimi ve ticaretinde aktif şekilde rol aldığını söyledi.

Türkiye ihracatına yıllık ortalama 200 milyon dolar ile katkı sağlayan sektörün 100'ün üzerinde ülkeye yaptığı ihracatla önemli bir başarı ivmesi yakaladığına işaret eden Akıncı, kaliteli ve güvenilir gıda üretimiyle dünya pazarlarında ayrı bir yer edinen sektörün ihracatta kısa süre içerisinde çok daha iyi noktalara ulaşacağına inandıklarını söyledi.

Türkiye'deki tüm baharat üreticilerini tek bir çatı altında toplayarak sektörde güç birliği oluşturmak amacıyla geçtiğimiz aylarda İstanbul'da kurulan Ambalajlı Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER), ilk ziyaretini Gaziantep Ticaret Borsasına gerçekleştirdi.

ABÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Acun, yönetim kurulu üyeleri ve farklı illerden gelen çok sayıda sektör temsilcisi dernek üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen ziyarette, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, GTB Meclis Üyeleri Ömer Alpdoğan ve Abdullah Şekeroğlu hazır bulundular.

Ziyaret sonrası ilk sektör istişare toplantısını GTB Meclis Salonunda gerçekleştiren dernek üyeleri, sektörel sorun ve çözüm önerileri hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Toplantının açılışında konuşan GTB Başkanı Mehmet Akıncı, Anadolu'nun verimli toprakları ile asırlardır baharat yetiştiriciliğinde ve ticaretinde önemli bir merkez görevi üstlendiğini söyledi.

Tarihi baharat yolu üzerinde yer alan Anadolu'nun tarihin her döneminde baharat ticaretinde aktif rol aldığına dikkat çeken Akıncı, "Baharat gerek yemek kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olmasından gerekse de sağlık açısından sağladığı avantajlardan dolayı tüketim alışkanlıklarımızın vazgeçilmezleri arasında yer almakta. Ülkemizde bolca yetiştirilen baharat, ekonomimize sağladığı katkı açısından da ayrıca bir önem teşkil etmekte. Son yıllarda yıllık ortalama 200 milyon dolar ihracat payına ulaşan ve yüzlerce ülkeye ihracat erişimi yakalayan sektörün ileri ki yıllarda çok daha iyi noktalara taşınmasını ümit ediyoruz. Üreticilerimizin ambalajlı üretimin yanı sıra dünya kriterlerine uygun gerçekleştirdiği üretimle bunu başaracak potansiyele sahip olduklarına inanıyoruz" dedi.

Akıncı, konuşmasında ayrıca faaliyetlerine yeni başlayan ABÜDER'in sektöre hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunarak, Yönetim Kurulu Başkanı Acun ve yönetim kurulu üyelerini tebrik etti.

Akıncı, baharat üreticilerinin tek çatı altında toplanmasının sektöre güç birliği kazandıracağını sözlerine ekledi.

ABÜDER Başkanı Aydın Acun ise yaptığı konuşmada, Türkiye'nin baharat üretimi ve ihracatında hak ettiği yere ulaşmasına katkı sağlamak amacıyla bir dernek çatısı altında toplandıklarını ve ilk ziyaretlerini de baharat üretiminde önemli bir yer tutan Güneydoğu Anadolu Bölgesine ve Gaziantep Ticaret Borsasına gerçekleştirdiklerini söyledi.

ABÜDER çatısı altında güçlerini birleştirdiklerini vurgulayan Acun, bilgi ve deneyimlerini paylaşarak sektörün korunması ve gelişimine katkı sunacak faaliyetler yürüteceklerini ifade etti.

Toplantıda, konuşmaların ardından sektör temsilcileri yeni baharat tebliği hakkında istişarelerde bulundu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Baharat üreticileri GTB'de buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement