Bahçedere Köyünde Maden Tartışması - Son Dakika
Güncel

Bahçedere Köyünde Maden Tartışması

Çanakkale'nin Ayvacık İlçesine Bağlı Küçükkuyu Beldesinde Bir Ay Önce Başlatılan Maden Arama Çalışmalarını Durdurmak İçin Yöre Halkı Mahkemeye Başvuruyor.

01.09.2007 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde bir ay önce başlatılan maden arama çalışmalarını durdurmak için yöre halkı mahkemeye başvuruyor.

Küçükkuyu Arıklı altında "Doğal ve ekolojik çözümler çiftliği" adı altında çalışmalar yapan imece evinin Bahçedere köyünde düzenlediği toplantıya madenciler, köylüler ve bazı cevre örgütü temsilcileri katıldı. Toplantıda taraflar önce hep birlikte Global Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gülaçtı'nın daveti üzerine Bahçedere'ye bağlı Fatmakayası mevkiindeki maden sahasına giderek, şirkette danışman olarak çalışan Jeoloji Mühendisi Cafer Yumak ve şirketin sorumlu Jeoloji Mühendisi Özgür Sapancı'dan

çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Bahçedere Muhtarı Ahmet Erginin de hazır bulunduğu maden yeri gezisinde çalışmalar izlendikten sonra grup, köy kahvesinde buluşup toplantının ilk bölümü gerçekleştirdi.

Toplantıda TROYA-İDA Platform'unu temsilen söz alan üye Muzaffer Bayraktar, yapılan çalışmaların tabiata zarar verdiğini belirterek, Tarım İl Müdürlüğü'ne ihbarda bulunacaklarını belirtti. Bayraktar'dan sonra söz alan Burhaniyeli zeytinci Murat Narin ise, Bergama'da yaşananlardan örnek verip çok uluslu şirketlerin iş birlikçi taşeronu olan bu "yerli" madencilerin, zehirleyici yöntemlerle maden çıkarttıklarını ve zeytin kanununu çiğnediklerini ileri sürdü.

Yemek molasından sonra toplantının ikinci bölümünde avukat Mehmet Öngen'in teklifiyle 3573 sayılı zeytincilik yasasına aykırı olduğu gerekçesiyle toplu dava dilekçesi verilmesi kararlaştırıldı. Davanın tüm koordinasyonu ve masraflarını Mehmet Öngen kendisinin karşılayacağını belirtti. Yer yer sert tartışmaların yaşandığı toplantıda çalışmaları hakkında bilgi veren işletme sahibi Hasan Gülaçtı, çevreye zarar verilmeyeceğini belirterek, "Her şey sondaj sonunda belli olacak" dedi.

Kanunun kendine verdiği haklardan yararlanarak bu çalışmayı başlattığını, şirketinin tümüyle yerli bir şirket olduğunu, topraktan çıkarılan numunelerin Kanada'ya tahlil için gönderileceğini söyleyen Gülaçtı, özellikle Murat Narin'in sert muhalefeti üzerine, "Üslubunuz hakaret noktasına" vardı diyerek ekibiyle birlikte toplantıyı terk etti. Bütün köy erkeklerinin katıldığı toplantıya, sivil toplum kuruluşlarından Marmara Çevre Platformu (MARÇEP), TEMA,Troya-İDA Platformu, Ekolojik Yaşamı Destekleme

Derneği (BUĞDAY), Körfez Aktif Kadınlar Kooperatifi, turizmciler, zeytinciler, maden aramasını gerçekleştiren Global Madencilik sahibi ve çalışanları katıldı.

(BE-AÖ-MŞ)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bahçedere Köyünde Maden Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement