Bahçeşehir Koleji ve SODİMER'den olağanüstü haller pedagojisi - Son Dakika
Eğitim

Bahçeşehir Koleji ve SODİMER'den olağanüstü haller pedagojisi

Bahçeşehir Koleji ve SODİMER\'den olağanüstü haller pedagojisi

Bahçeşehir Koleji, SODİMER iş birliğiyle olağanüstü haller pedagojisini hayata geçiriyor. Çalıştayda, afetlerde eğitim öğretim nasıl olmalı, öğretim programları nasıl modüllere dönüşmeli, teknikler neler olmalı gibi konularda çalışmalar gerçekleştirildi.

12.05.2023 11:43  Güncelleme: 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SOSYAL Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) ile Bahçeşehir Koleji, eğitim öğretimin savaş, deprem, sel, salgın gibi afet ve olağanüstü hallere göre yeniden dizayn edilmesini sağlayan 'olağanüstü haller pedagojisini' hayata geçiriyor.  SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, "Olağanüstü durumlarda, afetten etkilenen bölgelerde eğitimi eski haline getirmek ve sürdürmek için yöntem ve süreçleri dikkate almamız, olağandışı koşullarda çocuklar, gençler ve topluluklar için eğitimi yeniden tesis etmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin 65 ilinde 153 kampüsü bulunan, en son Kahramanmaraş merkezli depremde bölgede etkilenen 3 bin 837 öğrencinin diğer illerdeki 60 kampüse naklini sağlayan Bahçeşehir Koleji, SODİMER iş birliğinde olağanüstü haller pedagojisini hayata geçirmek için çalıştay düzenlendi. Çamlıca Kampüsü'nde gerçekleşen çalıştaya, Bahçeşehir Koleji Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı. Çalıştayda, savaş, deprem, salgın gibi olağanüstü hal ve afetlerde eğitim öğretim nasıl olmalı, öğretim programları nasıl modüllere dönüşmeli, teknikler neler olmalı, ölçme-değerlendirme nasıl yapılmalı, hangi öğretim materyalleri kullanılmalı, ailenin rolü, ders araçları nasıl olmalı, öğretmen yeterlilikleri neler olmalı gibi konularda çalışmalar gerçekleştirildi.

'HERKES ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMALI'

En son Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından eğitimde aksama yaşanmaması için çalışmalara başladıklarını dile getiren SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, "Normal yaşamımızı ve toplumsal faaliyetlerimizi kesintiye uğratan, fiziksel, sosyal, kültürel ve ekonomik kayıplara neden olan ve üstesinden gelmeye çalıştığımız büyük bir afet yaşadık, etkileri devam ediyor. Büyük kayıplarımız oldu. Bu afetin hem bölgede yaşayan insanların hem de bizlerin üzerindeki etkileri aylar hatta yıllar boyunca sürebilir. Bu etkileri sadece fiziksel olarak düşünmemek gerekir, psikolojik veya sosyal etkilerini kolay kolay atlatamayacağımız büyük bir afet. Böylesi olağanüstü durumlarda hem olağanüstü durumun önlenmesi hem de zararın en aza indirilmesi için önceden hazırlık, olaya müdahale, iyileştirme ve yeniden inşa adımları söz konusu. Biz, önceden hazırlık dönemini ve müdahale dönemini geride bıraktık. Şu anda iyileştirme ve yeniden inşa adımlarını yaşıyoruz. Ancak bu adımların hepsinde iyi planlama, yönlendirme, koordine ve uygulamanın başarılı olabilmesi için tüm kurum ve kuruluşların üstüne düşen görevi layıkıyla yapması gerekir. Biz de üzerimize düşeni yapmak için harekete geçtik" dedi.

'EĞİTİM HER KOŞULDA DEVAM ETMELİ'

Eğitim ve öğretimin dizaynıyla ilgili süreçte olağanüstü haller pedagojisini kavramsallaştırdığını söyleyen Eraslan, "Hayatın normale dönmesi noktasında bizim literatüre kazandırdığımız 'Olağanüstü Haller Pedagojisi' devreye giriyor. Bu ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu modellerden biridir olağanüstü haller pedagojisi. Öncelikle, eğitim her şart ve olguda devam edebilme özelliğine sahip bir olgudur. Depremler, savaşlar, yangınlar, sel felaketleri gibi pandemik süreçlerde eğitimin işleyişi farklılaştırılmalıdır. Öğretim programlarının seyreltilmesi, öğretim ortamları, öğrenme kaynakları, ölçme değerlendirme gibi süreçlerin bu akut durumlara göre yeniden dizayn edilmesine 'olağanüstü haller pedagojisi' diyoruz.  Günümüz dünyasında, risklerin ve tehditlerin dünya çapında büyüdüğünü ve çeşitlendiği görüyoruz. Eğitim her koşulda temel bir insani haktır ve her koşulda devam etmesi gerekir. Böylesi olağanüstü durumlarda, afetten etkilenen bölgelerde eğitimi eski haline getirmek ve sürdürmek için yöntem ve süreçleri dikkate almamız, olağandışı koşullarında çocuklar, gençler ve topluluklar için eğitimi yeniden tesis etmemiz gerekiyor. Kısaca bu tip durumlarda, eğitimde bir B planı gerekiyor ve bunun için çalışıyoruz" diye konuştu.

Bahçeşehir Koleji Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan ise "Olağanüstü hallerde eğitim ve öğretimin devamlılığını sağlamak ilk önceliklerimizden biri. Olağanüstü haller pedagojisini hayata geçirmek için çalışmalarımız hızla devam ediyor" dedi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Eğitim Bahçeşehir Koleji ve SODİMER'den olağanüstü haller pedagojisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen Alaçatı Ot Festivali korteji renkli görüntülere sahne oldu
    17:04 İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen Alaçatı Ot Festivali korteji renkli görüntülere sahne oldu

    İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen 13. Alaçatı Ot Festivali kapsamında yapılan korteje çok sayıda kişi katıldı. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli'nin de katıldığı yürüyüşte yöresel kıyafet giyen vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu. Festival kapsamında müzik ve dans eşliğinde yürüyüş yapılan stantlar ziyaret edildi ve yöreye özgü otlar ve yemekler denendi. Festivalin sonuna kadar 1 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor.

  • Akdeniz Üniversitesi Üstün Performans Gösteren Öğretim Üyelerine Teşekkür Belgeleri Verdi
    16:49 Akdeniz Üniversitesi Üstün Performans Gösteren Öğretim Üyelerine Teşekkür Belgeleri Verdi

    Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen törende, bilimsel araştırma ve yayınlarda üstün performans gösteren öğretim üyelerine teşekkür belgeleri verildi. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversitenin bilimsel üretimi teşvik eden bir sistem oluşturduklarını ve bu sayede uluslararası iş birliğiyle gerçekleştirilen SCI yayın sayısının arttığını belirtti. Özkan, Akdeniz Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi olma hedefine emin adımlarla ilerlediğini vurguladı.

  • Muğla'dan Dalaman Ortaokulu Öğrencileri Tarih Projesiyle Bölge Finallerine Katılacak
    16:48 Muğla'dan Dalaman Ortaokulu Öğrencileri Tarih Projesiyle Bölge Finallerine Katılacak

    Muğla'nın Dalaman ilçesindeki Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri, rehber öğretmenleri eşliğinde hazırladıkları tarih projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge finallerine katılmaya hak kazandı. Proje, somut kültürel miras farkındalığının artırılmasında bütüncül turizm uygulamasını ele alıyor. Ayrıca, başka bir proje de değerler eğitimi alanında hazırlanarak bölge finallerinde yer alacak. Bölge finalleri, 22-25 Nisan tarihleri arasında Denizli'de düzenlenecek.

  • Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, yabancı öğrencileri ağırladı
    16:42 Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, yabancı öğrencileri ağırladı

    Polonya, Portekiz ve Danimarka'dan gelen öğrenciler Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli'yi ziyaret etti. Başkan Şehirli, öğrencilere hoş geldiniz diyerek, şehirlerini ve ilçelerini tanıtmalarını istedi. Ayrıca, çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

  • Gümüşhacıköy Kaymakamı Okulları Ziyaret Etti
    16:29 Gümüşhacıköy Kaymakamı Okulları Ziyaret Etti

    Gümüşhacıköy Kaymakamı Baha Büyükkaymakcı, Gümüş İlkokulu ve Ortaokulu'nu ziyaret ederek okullarda incelemelerde bulundu. Büyükkaymakcı, okul müdürü Yusuf Kılıç'tan ihtiyaçlar hakkında bilgi aldı ve öğretmenleri başarılarından dolayı tebrik etti. Öğrencilerle de sohbet eden Büyükkaymakcı, kitaplara olan ilgisinin başarısının temelini oluşturduğunu belirtti ve öğrencilere okumayı ve merakı teşvik etti.

  • KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi
    16:09 KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı'nın, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih, Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından 3 yıl 5 ay süreyle akredite edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Çuvalcı, Matematik Bölümünün FEDEK tarafından akredite edilmesinin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Akreditasyonla Matematik Bölümünün kalitesi ve başarısının onayladığının altını çizen Çuvalcı, akademisyenlere teşekkür ederek, akreditasyonların öğrencilere ve bölümlere hayırlı olmasını diledi. Çuvalcı, Matematik Bölümünün sadece akademik mükemmelliği değil, öğrencilerin bireysel gelişimini ve başarısını da hedeflediğini vurguladı ve bu akreditasyonun doğru yolda olduklarını gösterdiğini ifade etti.

  • Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu
    15:49 Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu

    Kastamonu'da TCSG 96 İnebolu Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri, 'Geleceğin Denizcileri Projesi' kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. Ekipler, okulları ziyaret ederek sahil güvenlik teşkilatının faaliyetlerini ve kullanılan araçları tanıttı. Ayrıca, sahil güvenlik kariyeri hakkında merak edilen soruları yanıtladılar. İnebolu'da faaliyete geçen Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) timi de öğrencilere ekipmanlar hakkında bilgi verdi.

  • Kozluk ilçesinde öğrenciler için etkinlik düzenlendi
    15:28 Kozluk ilçesinde öğrenciler için etkinlik düzenlendi

    Kozluk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kendine Gülümse Vakfı (KGV) arasında yürütülen 'Haydi Umutla Gülümse Projesi' kapsamında, 10 farklı okulda yaklaşık bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme ve öz bakım alışkanlıklarına yönelik etkinlik yapıldı. Etkinlikte, tiyatro oyunu sahnelendi ve öğrenciler eğlenceli zaman geçirdi.

  • Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, öğrencileri ağırladı
    15:04 Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, öğrencileri ağırladı

    Germencik Himmet Çondur Cumhuriyet Ortaokulu'nda eğitim gören öğrenciler, Belediye Başkanı Burak Zencirci'yi ziyaret etti. Başkan Zencirci, öğrencilerle ilgilenerek teşekkür etti.


Advertisement