Bakan Ağbal'dan 'Iyi Niyetli' Mükellefe Müjde - Son Dakika
Güncel

Bakan Ağbal'dan 'Iyi Niyetli' Mükellefe Müjde

Bakan Ağbal\'dan \'Iyi Niyetli\' Mükellefe Müjde

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi mükelleflerine müjde vererek, "Mükellefe tecil şartlarında kolaylık getiriyoruz.

04.05.2017 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi mükelleflerine müjde vererek, "Mükellefe tecil şartlarında kolaylık getiriyoruz. Taksitlendirme süresini 36 aydan 60 aya kadar erteleyebilme imkanı getiriyoruz" dedi. Türkiye Petrolleri (TP) Petrol Dağıtım A.Ş. Hisse Devri Töreni'ne katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bakan Ağbal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in dün gerçekleştirdiği görüşmenin gündeminde 'domates' konusunun yer almasının sorulması üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya'ya ziyareti son derece stratejik son derece başarılı bir ziyaret olmuştur. İki ülkenin bölgedeki jeopolitik meselelere ilişkin karşılıklı görüşmeleri sonucunda önemli meselelerde tam bir anlaşma ve uyum sağlanmıştır. Son derece başarılı bir ziyarettir. Bu meselenin merkezine domatesi getirip koymak, çok doğru bir yaklaşım değil" yanıtını verdi.

"SALI GÜNÜ PLAN BÜTÇE KOMİSYONUNDA YENİDEN YAPILANDIRMA KANUNU'NUN GÖRÜŞMELERİNİ BAŞLATMAK İSTİYORUZ"

Bakan Ağbal, borç yapılandırmasına ilişkin tasarının ertelenmesi ile ilgili soruya ise, "Plan Bütçe Komisyonunda Yeniden Yapılandırma Kanunu'na ilişkin görüşmelere başlamak üzere gerekli koordinasyonları sağladık. Ancak daha sonra yapılan değerlendirmede bir noktada torba yasa niteliğinde olan bu düzenlemeye başka ihtiyaç olan konularda da gerekli eklemelerin yapılmasını sağlamak üzere bir kanun teklifi çalışması yapılması kararına vardık. Bu konuda hükümet olarak gerekli çalışmaları yürüttük. Şuanda çalışmalar devam ediyor. Belki bugün belki yarın verilecek kanun teklifi ile bu yapılacak yasal düzenlemenin kapsamı farklı konuları da farklı sektörleri de içerecek şekilde haftaya salı günü Plan Bütçe Komisyonunda Yeniden Yapılandırma Kanunu görüşmelerini başlatmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Yeniden Yapılandırma Kanunlarının yapılması ile sistemde zararlar meydana getirildiği ifade ediliyor" diyen Ağbal, "Biz bu noktada bakanlık olarak çalışmalar yürütüyoruz. Genel nitelikli Yeniden Yapılandırma Kanunlarını belirli aralıklarla çıkarmak yerine gerçekten zor durumda olan iyi gününde de yükümlülüklerini yerine getiren mükellefler için kalıcı bir düzenlemenin doğru olacağını bunun yapısal bir düzenleme olacağını ifade ettim" diye konuştu.

İYİ NİYETLİ MÜKELLEFE MÜJDE

Bakan Ağbal, iyi niyetli vergi mükellefine tecil şartlarında zorluk dereceleri dikkate alınarak taksitlendirmelerinin 36 aydan 60 aya çıkarılacağı müjdesini verdi. Ağbal, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Bir borçlu borcunu ödeyemediğinde borcunu 36 aya kadar tecil edebiliyor. Fakat tecilden yararlanabilmek için aranan şartlar biraz ağır. Gerçekten zor durumda olan mükelleflerimiz gerek teminat gerek süre gerek faiz konusunda şartları karşılayamayabiliyor. Halbuki bu mükellef iyi gününde vergisel yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmiş, ama bir zorluk içine düştüğünde ise devlet tecil müessesesi ile vatandaşın bu talebini karşılayamıyor. Burada yapmış olduğumuz yeni öneride tecil müessesi noktasında yeni bir sistem getiriyoruz. Bir vergi mükellefi, en az 3 yıl süre ile vergi mükellefi ise geçmişe dönük bütün vergi beyannamelerini süresinde vermişse ve geriye dönük olarak borcu olamaması tercih sebebi fakat borcu varsa bu vergi borcunun vadesi de bir yıldan fazla değil, mükellefe tecil şartlarında kolaylık getiriyoruz. Taksitlendirme süresini 36 aydan 60 aya kadar erteleyebilme imkanı getiriyoruz. Burada getirdiğimiz düzenlemeden herkes aynı kolaylıkta yararlanacak anlamına gelmiyor. Zor durum derecelerine bağlı olarak kolaylıklar getiriyoruz. Normalde tecil müessesi 36 ay taksitlendirmeyi öngörüyor. 36 aydan 60 aya kadar arttırılmış süre uygulamasını kimler için yapacaksak bunları zorluk durum derecelerine göre belirleyeceğiz."

Ağbal, tecil faiz oranın yüzde 12 olduğunu hatırlatarak, zor durumda olan mükellef için bu oranın yüzde 12'den daha düşük uygulanabileceğini kaydetti. Bakan Ağbal, bundan yararlanabilecek mükellefler için "Hangi zorluk derecelerinde faiz konularının ne olacağını Bakanlar Kurulu yetkisi ile alacağız. Oranları Bakanlar Kurulunda belirleyeceğiz. Objektif kriterlere göre zorluk durumlarına göre farklı oranları uygulama yetkisi alıyoruz" dedi.

Söz konusu düzenlemenin ise vergiye gönüllü uyumu teşvik edeceğini kaydeden Ağbal, "Biz şu mesajı vermiş oluyoruz; 'Eğer beyannamelerinizi zamanında verirseniz. Vergi borçlarınızı ödemekte titiz ve itinalı davranırsanız. Vergi borçlarınızı biriktirmezseniz, zor duruma düştüğünüz takdirde devlet olarak biz size gerekli kolaylıkları göstereceğiz' " açıklamasında bulundu.

Ağbal, uygulamadan yararlanmanın şartının ise 3 yıl vergi mükellefi olmak ve bu 3 yıllık süreç içinde bütün vergi beyannamelerinin eksiksiz zamanında verilmesi olduğunu söyledi.

EMLAK BANKASI

Emlak Bankasına ilişkin soru üzerine Ağbal, "Tasfiye halindeki Emlak Bankası bilançosundaki birtakım yükümlülükleriyle birtakım varlıklarının mahsubuna ilişkin bir düzenleme yaptık. Şu anda yapmak istediğimiz ilgili yasalarda tasfiye halinde bir banka olarak öngörülen Emlak Bankası Anonim Şirketini bu tasfiye halinden çıkarmak bankanın tavsiyesini öngören hükümleri ortadan kaldırmak" ifadelerini kullandı.

Ağbal, enflasyonla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun en önemli etkenlerden biri olan gıda için özel bir komitenin kurulduğunu hatırlatan Ağbal, 2017 yılında gıda enflasyonunu aşağıya çekecek konuların görüşüleceğini kaydetti. Ağbal, açıklamasında şunları söyledi:

"Enflasyonla mücadele, ekonomi politikamızın en önemli öncelikleri arasında yer almaktadır. Tam bir koordinasyon içerisinde enflasyonun tekrar tek hanelere inmesi için yoğun gayretlerimiz ve çalışmalarımız var. Özellikle enflasyon üzerinden önemli bir baskı merkezi oluşturan gıda fiyatları ile ilgili özel bir komite kurduk. Bu komitede alınan kararlara bağlı olarak ani fiyat dalgalanmalarını önleyecek bir takım kararları da uygulamaya koyduk. Önümüzdeki dönemde gıda komitesi olarak bir araya gelip, 2017 yılında gıda enflasyonunu aşağıya çekecek ilave tedbirler nedir o konuları da görüşeceğiz."

(Benan Özben/İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Ağbal'dan 'Iyi Niyetli' Mükellefe Müjde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement