Bakan Bağış: "Danimarka'nın AB Dönem Başkanlığı Türkiye'ye Uğur Getirdi" - Son Dakika
Politika

Bakan Bağış: "Danimarka'nın AB Dönem Başkanlığı Türkiye'ye Uğur Getirdi"

Bakan Bağış: "Danimarka\'nın AB Dönem Başkanlığı Türkiye\'ye Uğur Getirdi"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Danimarka'nın dönem başkanlığının ülkemize uğur getirdiğini gözlemledik" dedi.

31.05.2012 20:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, " Danimarka'nın dönem başkanlığının ülkemize uğur getirdiğini gözlemledik" dedi.

Danimarka'nın Avrupa Birliği dönem başkanlığının sona ermesine yaklaşılırken; AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Danimarka AB İlişkileri Bakanı Nicolai Wammen, İstanbul Kültür Üniversitesi'nde düzenlenen 'Danimarka Dönem Başkanlığında Türkiye-AB İlişkileri' konulu konferansta buluştu.

Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi'nin (GPOT) düzenlediği konferansa katılan bakanlar, 2002 ve 2012 yıllarında AB dönem başkanlığı yapan Danimarka'nın deneyimi ile Türkiye-AB ilişkilerinin 10 yıl içerisindeki gelişimini değerlendirdi.

"DANİMARKA'NIN DÖNEM BAŞKANLIĞININ ÜLKEMİZE UĞUR GETİRDİĞİNİ GÖZLEMLEDİK"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 2002-2012 yılları arasında Danimarka'nın bir önceki dönem ve bugünkü dönem başkanlığı arasında nereden nereye geldiklerini değerlendirdiklerini belirterek, "Önümüzdeki döneme yönelik, bir takım çabalarımızı da belirlemek açısından çok önemli. Geriye dönüp baktığımızda, yaşanan sürecin Türkiye için de Avrupa Birliği için de çok önemli olduğunu çok değerli dostum bakan Nicolai Wommen açıkladı. Ama biz gerçekten de Danimarka dönem başkanlığının ülkemize uğur getirdiğini gözlemledik" şeklinde konuştu.

2002 Kopenhag zirvesi ile 2004 Brüksel zirvesi arasında Türkiye'de iktidar ve muhalefetin ele ele verdiğini vurgulayan Egemen Bağış, "Anayasal değişiklikleri gerçekleştirdik. Yasaları değiştirdik. Demokratikleşme yolunda çok önemli adımlar attık ve o güne kadar Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde engel çıkaran bir takım ülkelerin daha da önemlisi bir takım siyasilerin ellerindeki kozları teker teker aldık. 17 Aralık 2004 Brüksel zirvesine gittiğimizde Türkiye'nin 45 yıllık bir beklentisine son verdik. Rahmetli Menderes'in 1959'da başlattığı o süreci, artık 3 Ekim 2005'te müzakereler başlar cümlesini alarak Türkiye'nin yolunu açmış olduk. Gelelim 2012 Danimarka dönem başkanlığına herkeste bir endişe vardı. Gittiğim her Avrupa Birliği ülkesinde bana sorulan bir soru vardı. Türkiye, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin dönem başkanlığında Avrupa ile ilişkilerini kesecek. Türkiye Avrupa Birliği konusunda toplumda azalan ilgi nedeniyle biraz daha temkinli davranıyor. Avrupa Birliği içine düştüğü ekonomik kriz nedeniyle şu anda kendi çıkarlarını görmekten bile intina ediyor. Adeta bir akıl tutulması yaşıyor. Bu ilişkiler ne olacak? Son 3 dönem başkanlığında fasıl açılmadı. Türkiye AB dosyasını kapamaya mı hazırlanıyor? sorusu Türkiye'ye gelen konuklarımız tarafından da gittiğimiz ülkeler tarafından da bana çok soruluyordu. İşte böyle bir karamsar tablonun ortasında Danimarka dönem başkanlığı ve komisyonla birlikte pozitif gündemi, tabiri caizse icat ettik. Avrupa Birliği tarihinde olmayan bir şeyi ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği bir takım beklentilerinin olduğunu söylediğini dile getiren Bağış, "Türkiye ödevini yapsın diyor. Ama ödevin ne olduğunu o fasılları açılış kriterlerinin ne olduğunu bize söyleyemiyor. İşte çalışma grubu kurduğumuz 8 fasılın 2 tanesi 23 ve 24. fasıllar. Pozitif gündem çerçevesinde enerji konusunu da ele alacağız. Yine Rum yönetiminin engellediği fasıllardan birisi de enerji fasılıdır. Vize konusunu ele alacağız. Terörle mücadelede işbirliği konusunu ele alacağız. Uluslararası güvenlik meselelerini ele alacağız" diye konuştu.

"52 YILDIR BİZE KİMSE HAVLU ATTIRAMADI, BUNDAN SONRA DA ATTIRAMAZ"

Danimarka'nın güzel bir atasözü olduğunu ifade eden Egemen Bağış, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gerçeklerle acı çekmek, yalanlarla keyif yapmaktan iyidir. Bizde de buna benzer bir söz var. Dost acı söyler. Bizim reformlarımızın yavaşladığını iddia edenlere şu soruyu sorarak sözlerime son vermek istiyorum. Son 3 yılda Türkiye'nin gerçekleştirdiği ölçüsünde reform gerçekleştirebilen bir tek AB üyesi bir ülke var mı? İğneyi kendimize çuvaldızı kendimize batırmalıyız. Diye başka bir atasömüz var. Türkiye durmak yok reforma devam diyor. Mükemmel değiliz. Sorunlarımız var, eksikliklerimiz var. Çözmemiz gereken meselelerimiz var. Ama bugünün Türkiye'si dünden çok daha iyi bir noktada ve şundan eminiz ki yarının Türkiye'si bugünden de çok daha iyi bir noktada olacak. Çünkü bu konuda azimliyiz, kararlıyız. 52 yıldır bize kimse havlu attıramadı. Bundan sonra da attıramaz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

NİCOLAİ WAMMEN: "TÜRKİYE'DE OLUMLU GELİŞMELER OLDU"

Danimarka Avrupa Birliği İlişkileri Bakanı Nicolai Wammen, 10 yılda Türkiye'de çok şeyin değiştiğini ve olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Bağış: 'Danimarka'nın AB Dönem Başkanlığı Türkiye'ye Uğur Getirdi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement