Bakan Bak: "Spor Hukukuna İhtiyaç Var" - Son Dakika
Spor

Bakan Bak: "Spor Hukukuna İhtiyaç Var"

Bakan Bak: "Spor Hukukuna İhtiyaç Var"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, sporun dünyanın ilk 10 endüstrisi arasında yer aldığını, bundan dolayı hak ihlallerinden denetime kadar pek çok konunun gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

02.03.2018 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osman Aşkın Bak, Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından düzenlenen Sporda  Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı'na katıldı.
Bakan Bak, buradaki konuşmasında, Sporda Hak İhlalleri ve Denetim  Çalıştayı'nın yapılmasının kendileri açısından önemine değinerek, "Spor, dünyanın  ilk 10 endüstrisinden bir tanesi. Dolayısıyla hak ihlallerinden tutun da denetime  kadar pek çok konuyu gözden geçirmeniz gerekiyor. Sizin kamu denetçiliği olarak  bu bakış açısıyla bir başlangıç vermeniz önemli." dedi.
Sporun bilinen amatör vasfından çıktığını anlatan Bak, "Endüstri  haline gelen bir yapıyla karşı karşıyayız. Bunun başında da tüm dünyayı  etkileyen, futbol başta olmak üzere sporlardaki tartışmaları hepimiz takip  ediyoruz. Sporcu yetiştirme konusunu da işin içine kattığımızda pek çok konu  karşımıza çıkıyor. Camia içinde antrenör, doktor, masör, sporcusu ve çalışanları  var. Bu iş bir endüstri ve kuralları da gitgide sert bir şekilde gelişecek,  gerçek bu." değerlendirmesini yaptı.
"Spor hukukuna ihtiyaç var"
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, sporda kanunların olduğunu belirterek,  "Uygulamayı yaparken kanunları iyi bileceğiz. 6222 sayılı kanunu kulüplerimiz  sporcularına ne kadar anlattı? Taraftarlara ve sporun aktörlerine ne kadar  aktarıldı?" dedi.
"Doğruları sormak ve öğrenmek zorundasın." diyen Bakan Bak, şöyle  devam etti:
"Genel hukuk dışında özel bir hukuka ihtiyaç var. Spor hukukuna  ihtiyaç var. Bizde yeni yeni oluşan bir yapı. Sporcu da idareci de yaptırımlara  karşı kendisini savunacak bilgiye sahip değil. Haklarını ve oyunun kurallarını  bilmiyor. Bu bir gerçek. Başta oyunun kurallarını öğretmemiz lazım. En önemli  noktalardan bir tanesi bu. Antrenör, haklarını ne kadar biliyor? Spor hukuku  böyle gelişti. Sporun tüm tarafları haklarını en iyi şekilde bilirse o zaman  aradaki itilaflar azalır. Devlette sporla uğraşan yapının içerisindeki  görevlilerin de federasyonların da oyunun kurallarını iyi bilmeleri gerekli. O  zaman bu sorunlar azalacak. Derin bir yapı. Sporda denetim mekanizması çok geniş.  Esas sorun, oyunun kurallarını iyi bilmemiz lazım. Herkes işini iyi yapmalı ve  yapmak zorundadır. Bizim, sporun doğrularına bakmamız lazım."
Sporun aynı zamanda bir kültür olduğuna da dikkati çeken Bakan Bak,  "Bunların en başında eğitim geliyor. Sporcuların eğitimi geliyor. Kuralları  bilirseniz az hata yaparsınız. O zaman ortaya az sorun çıkıyor. Eğitim çok  önemli. Bilimi kullanmak önemli bir faktör. Spor hukukunun, uzmanlarıyla birlikte  bu işin içinde yer alması, daha da etkin bir şekilde olması, önemli ve doğru.  Sporda hak ihlalleri olmasın." ifadelerini kullandı.
Baykan: "Çalıştay, çözüm için yol gösterecektir"
Katılımcılardan Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan da çalıştayı  düzenleyenlere teşekkür etti.
Baykan, "Spor denetiminde, devletin sporda etkinliği hep tartışılan  bir konu olmuştur. Bu çalıştayın tartışmalara son vermeyeceği muhakkak. Bundan  sonrasında çözümler için yol gösterecektir." diye konuştu.
Çalıştaya, Bakan Bak ve Baykan'ın yanı sıra Spor Genel Genel Müdür  Yardımcısı Murat Kocakaya, bazı federasyon başkanları, teşkilat çalışanları ve  spor camiasından isimler katıldı.
Kamu Denetçiliği Kurumunca (KDK), başta Türkiye Futbol Federasyonu  olmak üzere spor federasyonları hakkında yapılan başvurularda artış gözlenmesi  üzerine, konunun taraflarını dinlemek, KDK tarafından verilecek kararlara esas  teşkil etmek, mevcut spor teşkilatlanması ve yargılamalara ilişkin  değerlendirmelerde bulunmak amacıyla "Sporda Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı"  düzenlendi.
Kamu Başdenetçisi Malkoç, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın  katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayın açılışında, Türkiye'nin teröre karşı  mücadelesini etkin bir şekilde sürdürdüğünü ifade ederek, Zeytin Dalı  Harekatı'nda şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, yaralı gazilere acil şifalar  diledi.
Sporun Türkiye'de ve dünyada birçok kesimin ilgilendiği alan olduğunu  dile getiren Malkoç, bu konuda anayasa, yasalar ve diğer mevzuatta yapılan birçok  düzenleme olduğunu hatırlattı. Malkoç, "Her konuda olduğu gibi bu alanda da hak  ihlalleri olabiliyor. Bu hak ihlallerinin denetimi veya bunların kontrolü oldukça  tartışmalı. Özellikle anayasada son yapılan değişiklikten sonra bu iyice  tartışmalı hale geldi, henüz belirginleşmedi." diye konuştu.
Anayasa Mahkemesinin dün bu konuda verdiği bir kararın Resmi Gazete'de  yayımlandığını anımsatan Malkoç, şöyle konuştu:
"Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüz ve sporla alakalı olarak Avrupa  İnsan Hakları Mahkemesine müracaatlar yapılıyor. Bize de müracaatlar yapılıyor.  Biz federasyonlarla karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulunuyoruz ama  tartışmalı bir konu. Bize yapılan müracaatları da karara bağlamamız gerekiyor.  Hem Anayasa'nın 59. maddesi, bu yapılırken KDK'nın düzenlendiği 74'üncü madde ve  Yüksek Seçim Kurulunun kararlarına karşı itirazla ilgili düzenlenen 79. madde  dikkate alınarak hem bundan sonra sporda hak ihlalleri sorunu nasıl çözülür, AİHM'e gitmeden bu konuları nasıl halledebiliriz, kendi iç hukukumuzda nasıl yol  arayabiliriz, o açıdan bu çalıştayı düzenledik."
Katılımlarından dolayı Bakan Bak'a ve ilgililere teşekkür eden Malkoç,  "Esas olan toplumda ihtilafların oluşmadan işlerin yürümesidir." dedi.
Spor alanında da spor hukukunda ihtilaflar çıktığına dikkati çeken  Malkoç, KDK'nin, yargıya müdahale etmeden mahkeme öncesindeki alternatif çözüm  yollarından biri olduğunu dile getirdi.
Malkoç, KDK'ye başvuruların çok kolay olduğunu vurgulayarak, "Her  türlü yoldan başvurabilirsiniz, üstelik herhangi bir harç, pul parası veya  herhangi bir ücret alınmıyor. Bunun yanı sıra bize yapılan başvuruları yasamızda  belirtildiği üzere 6 ay içinde karara bağlamak zorundayız. Mahkemelere göre  oldukça kısa bir süre ve hepsinden önemlisi idare ve vatandaş arasında  arabuluculuk, köprü görevi gördüğümüzden, halkın avukatlığını yaptığımızdan eğer  bize müracaatları haklı bulursak, idareyi çözüme zorluyoruz." diye konuştu.
"Toplumun temeli olan aile sarsılıyor"
İş Kanunu'nda 2018 Ocak ayında değişiklik yapıldığını, bireyler  arasındaki ihtilafı çözmek için arabuluculuk müessesesinin kurulduğunu hatırlatan  Malkoç, bunun zorunlu hale getirilmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Malkoç, kurum olarak çok güzel kararlar aldıklarını ifade ederek,  şöyle devam etti:
"Türkiye'de son yıllarda kanayan yaralardan biri de evlilik hukuku,  aile hukuku ve boşanmayla birlikte oluşan velayet sorunları. Boşanma oranlarına  baktığımızda inanılmaz derecede artıyor. Toplumumuzun geleneksel yapısı  bozuluyor, anayasada belirtilen toplumun temeli olan aile sarsılıyor. Bizim de  yapılan müracaatlar üzerine KDK olarak ortaya koyduğumuz çözümlerden bir tanesi   "Aile Arabulucuğu" müessesesinin yasallaşması gerektiğiydi. Bunu hem Aile ve  Sosyal Politikalar Bakanlığına hem de Adalet Bakanlığına tavsiye olarak ilettik.  Ardından da bu kanunun çıkması için onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aile  ihtilaflarının asgariye inmesi, özellikle boşanmalardan sonra velayet  sorunlarından kaynaklanan kadın cinayetlerinden çocuk cinayetlerine, aile içi  istismara, şiddete kadar bunları önlemek için yeni mekanizmalar önerdik."
Malkoç, geçen ay 2 çalıştay daha yaptıklarını, bundan sonra da  vatandaşla idare arasındaki ihtilafları çözmek için bu toplantılara devam  edeceklerini dile getirdi.
Çalıştaya katılan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş da Sayıştayın bir  denetim kurumu olduğunu hatırlatarak, Kamu Denetçiliği Kurumunun geçmişinin de Osmanlı dönemine dayandığını anlattı.
Ombudsmanlığın her ne kadar "tavsiye kararı" denilse de yaptırımı olan  kararlar gönderebildiğini aktaran Baş, hak ihlallerinin mahkemeye gitmeden  çözülmesinin önemini vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve  Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler'in başkanlığında "Türk Hukukunda ve  Mukayeseli Hukukta Ulusal Spor Yapılanması" başlıklı ilk oturum yapıldı.
Çalıştay, "Türkiye'de Spor Tahkimi" ve "Karşılaştırmalı Hukukta Spor  Tahkimi ve İnsan Hakları Sorunları" adlı iki oturumla sona erecek.

Kaynak: Skorer

Son Dakika Spor Bakan Bak: 'Spor Hukukuna İhtiyaç Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Bahar Dönemi Kayıtları Başlıyor
    15:13 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Bahar Dönemi Kayıtları Başlıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ'nin bahar dönemi kayıtları 30 Nisan-2 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 14 farklı branşta kurslar düzenlenecek ve kayıtlar www.sporaskayseri.com.tr adresinden yapılacak.

  • Kastamonu Valisi Meftun Dallı, milli sporcularla iftarda buluştu
    15:12 Kastamonu Valisi Meftun Dallı, milli sporcularla iftarda buluştu

    Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu kamp merkezinde olimpiyatlara hazırlanan milli güreşçi Taha Akgül, milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, milli güreşçi Feyzullah Aktürk ve diğer milli sporcularla iftar yemeğinde bir araya gelerek moral desteği verdi. Vali Dallı, sporculara başarı dileklerinde bulunarak, bayrağımızı dalgalandıran sporcularımıza teşekkür etti ve sağlık, afiyet, güç kuvvet ve hayırlı uzun ömürler diledi.

  • Trabzon'da siyasi parti temsilcileri TSYD Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti
    15:10 Trabzon'da siyasi parti temsilcileri TSYD Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti

    Trabzon'da AK Parti ve İYİ Parti temsilcileri, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti. Ziyarette, AK Parti Trabzon milletvekilleri, ilçe başkanı ve belediye başkan adayları ile İYİ Parti belediye başkan adayları yer aldı. TSYD Trabzon Şubesi Başkanı Selçuk Kılıç, ziyaretten memnuniyetini dile getirerek, Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin Trabzon ve ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.

  • A Milli Kadın Futbol Takımı İsviçre ve Macaristan maçlarının aday kadrosu açıklandı
    15:02 A Milli Kadın Futbol Takımı İsviçre ve Macaristan maçlarının aday kadrosu açıklandı

    A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup'ta oynayacağı İsviçre ve Macaristan maçlarının aday kadrosu ve programı açıklandı.

  • A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup Aday Kadrosu Belli Oldu
    14:47 A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup Aday Kadrosu Belli Oldu

    A Milli Kadın Futbol Takımı, 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup'ta İsviçre ve Macaristan ile yapacağı maçların aday kadrosunu açıkladı. İlk maçlarını 5 Nisan'da İsviçre ile deplasmanda oynayacak olan milli takım, ikinci maçını ise 9 Nisan'da Macaristan ile Pendik Stadı'nda oynayacak. Teknik direktör Necla Güngör Kıragası tarafından belirlenen aday kadroda birçok futbolcu yer alıyor.

  • Kayseri'de Trafik Denetimlerinde Yüksek Ses ve Abartı Egzoz Kullananlara Cezalar Yağdı
    14:44 Kayseri'de Trafik Denetimlerinde Yüksek Ses ve Abartı Egzoz Kullananlara Cezalar Yağdı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan trafik denetimlerinde, 18 bin 898 araç denetlenirken; yüksek sesle müzik dinleyen ve abart egzoz kullanan araç sürücülerine ceza yağdı. Denetimlerde 18 araca abartı egzoz araç kullanmak, 9 araca yüksek sesle müzik dinlemek, 124 sürücüye sürücü belgesiz ve geçersiz araç kullanmak, 7 sürücüye alkollü araç kullanmak, 3 araca yönetmeliğe aykırı ışık kullanmak ve 3 sürücüye drift yapmak maddelerinden işlem yapıldı. Denetimlerin süreceği belirtildi.

  • Belekoma Tayfa, ihtiyaç sahibi 120 haneye yardım kolisi dağıttı
    14:40 Belekoma Tayfa, ihtiyaç sahibi 120 haneye yardım kolisi dağıttı

    Bölgesel Amatör Lig temsilcisi 1969 Bilecik Spor Kulübü'nün taraftar grubu olan Belekoma Tayfa, Ramazan ayında güzel bir projeye imza atarak, ihtiyacı sahibi 120 haneye ulaştı. Bilecik'in en büyük sivil toplum örgütü olan grup, aralarında topladıkları paralarla 1 haftalık kısa bir süre içerisinde 120 Ramazan kolisi aldı. Grup üyeleri, daha önceden belirledikleri ihtiyacı sahibi 120 haneye kendi imkanları ile dağıttı. Belekoma Tayfa Tribün Lideri Mert Pekcan, tüm grup üyelerine teşekkür ederek, 'Kendi imkanlarımızla aldığımız yardım kolilerini 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' şiarıyla başlattığımız organizasyon sonucunda 120 hanemize dağıtmış bulunuyoruz, herkesin bilmesini isteriz ki Bilecikspor'umuz var olduğu sürece bu şehrin en büyük sivil toplum örgütü olan Belekoma Tayfa olarak sosyal sorumluluk faaliyetlerimiz devam edecektir. Bu organizasyonda desteklerini esirgemeyen çorbada benimde tuzum olsun diyen değerli hemşerilerimize ve üniversitemiz bünyesinde bulunan taraftar gruplarımıza desteklerinden ötürü teşekkür ederiz' dedi.

  • Carlos Vinicius: 'Galatasaray'ın aile ortamıyla şampiyon olacağız'
    14:36 Carlos Vinicius: 'Galatasaray'ın aile ortamıyla şampiyon olacağız'

    Galatasaray'ın Brezilyalı futbolcusu Carlos Vinicius, kurdukları aile ortamıyla Süper Lig'de şampiyon olacaklarına inandığını söyledi. Vinicius, taraftarlarla güzel ilişki kurduklarını ve takım arkadaşlarının yardımlarının başarıya ulaşmalarını sağlayacağını belirtti. Ayrıca, teknik direktör Okan Buruk'un liderliğinde şampiyon olabileceklerine inandığını ifade etti.

  • A Milli Kadın Buz Hokeyi Takımı'nın Dünya Şampiyonası 2. Klasman B Grubu Maç Kadrosu Belli Oldu
    14:35 A Milli Kadın Buz Hokeyi Takımı'nın Dünya Şampiyonası 2. Klasman B Grubu Maç Kadrosu Belli Oldu

    Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, A Milli Kadın Buz Hokeyi Takımı'nın Dünya Şampiyonası 2. Klasman B Grubu maçlarının kadrosu belirlendi. Maçlar, 1-7 Nisan tarihleri arasında İstanbul Zeytinburnu Buz Adası'nda gerçekleştirilecek. Kadroda toplam 22 oyuncu yer alacak.

  • Kayseri'de 2. Bahar Dönemi Spor Okulları Kayıtları Başladı
    14:32 Kayseri'de 2. Bahar Dönemi Spor Okulları Kayıtları Başladı

    2024 yılı Avrupa Spor Şehri ünvanı Kayseri'de, Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş.'nin kent genelinde 14 spor tesisinde, 14 farklı branşta spor tutkunlarına yönelik spor okullarının 2'nci Bahar Dönemi kayıtları başladı.

  • Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' projesinin programına katıldı
    14:27 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' projesinin programına katıldı

    Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ataşehir'de Özel Eğitim Okullarına spor malzemesi sağlanmasını amaçlayan 'Spor Aşkı Engel Tanımaz' projesinin programına katıldı. Bakan Bak, programda yaptığı konuşmada Türkiye'nin spor devrimi yaşadığını belirtti. Programda çocuklarla basketbol oynayan Bakan Bak, projenin ikinci etabı için çalışmalara devam ettiklerini ve 1500 okula 57 bine yakın malzeme dağıtacaklarını söyledi.

  • Pamukkale Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Süper Lig yolunda engeli aşmak istiyor
    14:27 Pamukkale Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Süper Lig yolunda engeli aşmak istiyor

    Türkiye Basketbol Federasyonu Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Lig Play-off Grubu Yarı final 1.maçında Pamukkale Belediyespor, Cumartesi günü Şanlıurfa Bedensel Engelliler ile mücadele edecek. Mavi-beyazlı takım Süper Lig yolundaki bu engeli de aşmak istiyor.


Advertisement