Bakan Bilgin, Amasra'da 42 İşçinin Öldüğü Madende Denetim Yapan İş Müfettişleri Hakkında Soruşturma İzni Vermedi - Son Dakika
Güncel

Bakan Bilgin, Amasra'da 42 İşçinin Öldüğü Madende Denetim Yapan İş Müfettişleri Hakkında Soruşturma İzni Vermedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, Amasra’da 42 işçinin yaşamını yitirdiği madendeki denetimlerini faciadan 3 gün önce bitiren bakanlık müfettişleri hakkında soruşturma izni vermediği ortaya çıktı. Bilgin, soruşturma iznini, “Denetimle illiyet bağı bulunmayan ve teftişten sonraki bir tarihte iş yerinde ortaya çıkan bir aksaklıktan kaynaklandığı anlaşılan 14 Ekim 2022 tarihli kaza ve ileri sürülen iddialarla ilgili olarak kendilerine herhangi bir kusur ve sorumluluk yüklenmesi mümkün değil” gerekçesiyle vermedi.

19.03.2023 10:51  Güncelleme: 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAMER ARDA ERŞİN - GÜRKAN DEMİRTAŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, Amasra'da 42 işçinin yaşamını yitirdiği madendeki denetimlerini faciadan 3 gün önce bitiren bakanlık müfettişleri hakkında soruşturma izni vermediği ortaya çıktı. Bilgin, soruşturma iznini, "Denetimle illiyet bağı bulunmayan ve teftişten sonraki bir tarihte iş yerinde ortaya çıkan bir aksaklıktan kaynaklandığı anlaşılan 14 Ekim 2022 tarihli kaza ve ileri sürülen iddialarla ilgili olarak kendilerine herhangi bir kusur ve sorumluluk yüklenmesi mümkün değil" gerekçesiyle vermedi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihindeki grizu patlaması sonucu 42 işçinin yaşamını yitirmesine ilişkin dosyada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, faciadan önce madende denetim yapan iş başmüfettişleri İ.G. ve C.T. hakkında soruşturma izni vermedi. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla başlattığı soruşturmaya ilişkin izin talebine ilişkin Bakan Vedat Bilgin'in 8 Mart 2023 tarihinde verdiği kararda, izin verilmeme gerekçeleri anlatıldı. Kararda, iki iş müfettişinin suçlamaya konu denetimi katliamdan 3 gün önce sonlandırdığı görüldü.

FACİADAN SONRA RAPOR HAZIRLANDI, KESİLEN PARA CEZASI ÖDENDİ

Bakan Bilgin, savcılığa sunduğu "izin yok" kararında, iki iş müfettiş hakkında bakanlık adına yürütülen soruşturmanın sonucuna atıf yaptı. Bakanlık, faciadan 3 gün önce sonlandırdıkları denetimine ilişkin, iki iş müfettişi hakkında faciadan 16 gün sonra, yani 30 Ekim'de rapor hazırladı. İş müfettişlerinin tespit ettiği eksiklikler Bartın İŞKUR İl Müdürlüğü'ne gönderildi ve Amasra Müessesi'ne kesilen idari para cezası facianın ardından ödendi.

Raporda, facianın ardından hazırlanan bilirkişi raporuna da atıf yapıldı. Bilirkişilerin bakanlık müfettişlerine yönelik "Ocağın metan gelirinden hiç bahsedilmediği, metan değerinin yüzde 2'yi geçtiği zaman dilimlerinde ocağın boşaltılmamış olması ile ilgili hiçbir eleştiri yapılmadığı" tespitine karşı bakanlığın hazırladığı raporda, müfettişler şöyle savunuldu:

"Merkezi gaz izleme sistemi kayıtları müfettişlerce yerinde incelendi. Uyarı veren bazı gaz değerleri sorgulandı. İşveren bu tarz uyarıların nedenini yeraltı ile anlık teyit etti ve edilemezse gerekli tedbirlerin ivedilikle alındığını beyan etti. Çalışan cephesi açısından ifadesi önemli olan çalışan temsilcileri de 'Bir tehlike anında çalışanların mutlaka ayaktan dışarıya çıkarılıyor' beyan etti. Teftiş sırasında müfettişlerce de fiilen gaz ölçümü yapıldı ve sonucu uygun oldu. Ocak gazları konusunda tehlike yaratacak bazı unsurlar da ortadan kaldırıldı."

"TEFTİŞ TARİHİNDE TESPİTLER MEVZUATA UYGUNDU"

"Teftiş tarihinde yapılan tespitlerin mevzuata uygun olduğu, bundan dolayı müfettişlerden bu konularda herhangi bir öneri ve eleştiri getirmeleri beklenemez" denilen raporda şunlar kaydedildi:

"Tutanağa 22 numara ile ekli hava ölçüm analiz listesinde, ocağın 25 farklı bölgesinden ölçülen hava hızının mevzuatla belirlenen alt sınır 0,5 m/s'den yüksek, metan gazının ise mevzuatla belirlenen ilk sınır yüzden 1'den düşük olduğu, tutanağa 24 ek numara ile ekli havalandırma defter kayıtlarında görülen günlük gaz ölçümlerinde metan gazının yüzde 1'den düşük olduğu, maden ocaklarında dinamit atımının metan gazı değerlerini ani olarak yükselttiği, bilirkişi raporundan da 14 Ekim 2022 günü saat 18: 15 sıralarında meydana gelen kazaya, 20 dakika önce saat 17: 55'te dinamit atımı yapıldıktan 30 dakika sonra girmesi gereken ateşleyicinin (barutçu) saat 18: 09'da erkenden girerek ikinci bir dinamit atımı yapmasının sebep olduğu, kazadan 20 dakika öncesine kadar (16: 00-17: 55 arası) o bölgede metan değerinin yasal ilk sınır yüzde 1'in altında olduğu anlaşıldı."

TUTUKLANAN MÜDÜRE İTİBAR ETMİŞLER

Bakanlık raporunda, bilirkişilerin "işletmedeki yetersiz mühendis sayısına ilişkin müfettişlerin bir tespitte bulunmadığı" iddiasına ilişkin olarak ise teftiş sırasında madende yeterli olarak 13 mühendisin bulunduğu yönünde tespit yapıldığı ifade edildi. Rapordan, müfettişlerin, tutuklanan işletme müdürü Selçuk Ekmekçi'nin ve çalışan temsilcilerinin "İş güvenliği uzmanları her vardiyada yer altında görev yapıyor. Ayrıca nezaretçi ve üretim nezaretçileri, iş güvenliği kurallarına uyulup uyulmadığını denetliyor. Görülen aksaklıklar yerinde gideriliyor. Uzun sürecek işler organize edilerek kısa zamanda uygun hale getirildi" sözüne itibar ettiği anlaşıldı.

"TEFTİŞTEN SONRA EKSİKLİK OLMUŞ İSE…"

Raporda, müfettişlerin madende mevzuata göre 7 katılımcı yeterliyken uzman, mühendis ve teknik elemanlardan oluşan 21 katılımcıyla iş sağlığı ve güvenliği kurulunun en son 30 Eylül 2022 tarihinde toplandığı tespiti aktarılarak, "Teftiş tarihinde iş güvenliği organizasyonu ve nezaret konusunda iş yerinde bir mevzuata aykırılık tespit edilemediğinden, müfettişlerden nezaret konusunda bir öneri ve eleştiri getirmelerinin beklenemez. Teftiş tarihinden sonra kazanın meydana geldiği tarihte iş yerinde bir nezaret eksikliği olmuş ise bundan müfettişler sorumlu tutulamaz" denildi.

Bakanlık raporunda, bilirkişilerin "metan drenajı ve benzeri konularda tespit veya iyileştirmeye yönelik bir talep, öneri ya da yaptırım uygulanmadığı" iddiasına karşı, "Tutanak ekine alınan sondaj verisine göre, kazanın meydana geldiği düşünülen -320 kalın damar tavan yolunda 10 Ekim 2022 tarihinde yapılan 3 adet 25 metrelik kontrol sondajında metan değerinin yüzde 0,3 ve yüzde 0,2 ölçüldüğünün anlaşıldığı, müfettişlerce yapılan teftişte bu konuda bir mevzuata aykırılık tespit edilemediğinden iddianın aksine talep, öneri ya da yaptırım uygulanması mümkün olmaz" denilerek müfettişler savunuldu.

MÜFETTİŞLER KÖMÜR TOZU KONUSUNDA MEVZUATA AYKIRILIK TESPİT ETMEMİŞ

Raporda, bilirkişilerin "solunabilir ve patlayabilir toz ölçüm sonuçlarının elde edilişi ve sonuçların değerlendirilmesi ile ilgili bir öneri ya da uyarı bulunmadığı, kömür tozu konusunda tespit veya iyileştirmeye yönelik bir talep, öneri ya da yaptırım uygulanmadığı" iddiasına yönelik, müfettişleri bu konuda mevzuata aykırılık görmediği aktarıldı.

Bilirkişilerin işletmede 10 Ağustos 2022 tarihinde yapılan "metan gazı konsantrasyonu" konulu tatbikata ilişkin müfettişlerin eksiklik tespit etmediği iddiasına karşı bakanlık raporunda, müfettişlerin tatbikata ilişkin mevzuata aykırılık görmediği ve Ekmekçi ile çalışan temsilcilerinin şu ifadelerine itibar ettiği aktarıldı:

"Kuyu başında tahlisiye istasyonu ve yeterli ekipman bulunuyor. Her vardiyada eğitimli tahlisiye ekibi ve acil tip teknikerleri hazır bulunuyor. Mevzuata uygun olarak her altı ayda bir acil durum, kurtarma ve yangın tatbikatları yapılıyor. Yeterli yangın söndürme ekipmanı ve su bağlantısı bulunuyor. Maske kullanımı eğitimi de dahil çalışanlara işe girişte ve yıllık planlara göre gerekli eğitimleri veriliyor."

"GRİZU PATLAMASI SEBEBİYLE ALAKALI DEĞİL"

Bakanlık raporunda, bilirkişilerin "yapılan teftiş ve teftiş sonuçlarının grizu patlaması olayının sebebi veya önlenmesi ile alakalı olmadığı" iddiasına yönelik olarak müfettişler şöyle savunuldu:

"Bilirkişi raporu, esasen kazanın türü olarak, 14 Ekim 2022 günü saat 17: 55 sıralarında ilk dinamit atımını yapıldıktan sonra ateşleyicinin yeterli süre beklemeden erkenden girerek ikinci dinamit atımını yapmasından kaynaklanan grizu patlamasını işaret ediyor. Havalandırma, gaz ölçümü ve metan geliri, metan drenaj, patlayıcı tozlar, nezaret gibi denetime kusur yüklenen iddialar da grizu patlamasıyla ilgili olarak ileri sürülüyor. Yukarıda açıklandığı gibi, müfettişlerce teftişin yapıldığı tarihte iş yerinde bu konularla ilgili bir mevzuata aykırılık bulunmadığı tutanakla ve ekine alınan belgelerle ortaya konuldu. Yapılan tespitlerin grizu patlamasının sebebi veya önlenmesiyle alakalı olmadığı iddiası gerçekçi değil."

AKSAKLIKLAR DENETİM SONRASI ÇIKMIŞ

Bakanlık raporunda, Amasra madeninde denetim yapan bakanlığın iki müfettişine ilişkin "… yasal görevlerinin gereğini usul ve mevzuata uygun olarak yerine getirdiği, görevin gereklerine aykırı hareket etmelerinin, ihmal ve gecikmelerinin söz konusu olmadığı, bu nedenle denetimle illiyet bağı bulunmayan ve teftişten sonraki bir tarihte iş yerinde ortaya çıkan bir aksaklıktan kaynaklandığı anlaşılan 14 Ekim 2022 tarihli kaza ve ileri sürülen iddialarla ilgili olarak kendilerine herhangi bir kusur ve sorumluluk yüklenmesinin mümkün olmadığı, bu nedenle iş başmüfettişleri İ.G. ve C.T. hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'un 3 ve 6. maddeleri gereğince 'soruşturma izni verilmemesinin' uygun olacağı sonuç ve kanaatine varıldı" denildi.

Bakan Bilgin de iki müfettiş hakkında hazırlanan ön inceleme raporunu dayanak göstererek soruşturma yapılmasına izin vermedi.

Bakan Bilgin, Amasra\'da 42 İşçinin Öldüğü Madende Denetim Yapan İş Müfettişleri Hakkında Soruşturma İzni Vermedi
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bakan Bilgin, Amasra'da 42 İşçinin Öldüğü Madende Denetim Yapan İş Müfettişleri Hakkında Soruşturma İzni Vermedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı
    12:13 Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimleri öncesinde kentteki seçmen sayısı, sandık sayısı ve kolluk gücü hakkında bilgi verdi. Şahin, seçim güvenliği toplantısında, seçim takviminin işlediğini ve şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti. Seçim yasaklarının devam ettiğini vurgulayan Şahin, güvenli bir seçim ortamı sağlamak için tedbirlerin sıkı bir şekilde alındığını ifade etti. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın emirleri doğrultusunda ilave tedbirlerin alınabileceğini söyledi.

  • Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var
    12:13 Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var

    Gazze'de gönüllü olarak çalışan çocuk cerrahisi uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, Türkiye ve dünyadaki meslektaşlarına çağrıda bulunarak, Gazze'deki sağlıkçı ve uzman hekim ihtiyacına dikkat çekti. Kamacı, ayrıca tıbbi malzeme toplanması ve gönderilmesi gerektiğini belirtti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun yıkık durumda olduğunu ve acil hastaların müdahale edilebildiğini ancak diğer ameliyatların bekletildiğini ifade etti. Kamacı, Gazze'deki çocukların yaşadığı sıkıntılara ve travmalara da değindi ve insanların normalleştirdiği travmaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Gazze'deki temiz su ve elektrik sorunlarına da dikkat çeken Kamacı, Türkiye ve dünyadaki sağlıkçılara yardım çağrısında bulundu.

  • Antalya Turizmde Rekor Bekliyor
    12:12 Antalya Turizmde Rekor Bekliyor

    Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizmde 2024 yılına ilişkin beklentileri açıkladı. Kavaloğlu, Alman ve İngiliz turistlerin yoğun ilgisiyle Antalya'ya olan talebin arttığını belirtti. Ayrıca, astro turizm ve festivaller gibi yeni planlarla turizm sektörünü daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

  • Koçarlı'da İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerini denetliyor
    12:11 Koçarlı'da İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerini denetliyor

    Koçarlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerinin denetimlerini sürdürerek tarımsal üretimin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Ziraat mühendisleri, denetimler sırasında zirai ilaç ve gübrelerin depolama şartlarını, etiket ve ambalaj kontrolünü, ürünlerin ruhsatlı olup olmadığını ve çevreye zararlı olabilecek unsurların bulunup bulunmadığını titizlikle inceliyor. Bu denetimler, tarım sektörünün sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine katkı sağlarken, çiftçilerin de güvenilir ve kaliteli tarım ürünlerine erişimini sağlıyor.

  • Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı
    12:11 Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı

    Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde bir işletmede çalışırken merdivenden düşen A.T. isimli işçi yaralandı. Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralının durumunun iyi olduğu bildirildi.

  • Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu
    12:10 Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu

    Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde kayıp ihbarı yapılan 78 yaşındaki alzheimer hastası kadın, jandarma ekipleri tarafından bir dere yatağında bilinci açık şekilde bulundu. Sağlık ekipleri tarafından kontrol edilen kadın, ailesine teslim edildi.

  • Kars'ta Husumetli Gruplar Arasında Kavga: 2 Yaralı
    12:10 Kars'ta Husumetli Gruplar Arasında Kavga: 2 Yaralı

    Kars Merkez Yalınkaya köyünde önceden husumet bulunan 2 grup arasında çıkan kavgada 2 kişi kafalarına aldıkları darbelerle yaralandı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve kavga ile ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Alkollü araç kullanan şahsın aracında ruhsatsız tabanca ele geçirildi
    12:10 Alkollü araç kullanan şahsın aracında ruhsatsız tabanca ele geçirildi

    Besni İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Dumlupınar Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde şüphe üzerine durdurulan araçta yapılan aramada 1 adet tabanca ve 8 adet mermi bulundu. Araç sürücüsü C.T. ve araçta bulunan T.A. isimli şahıslar gözaltına alındı. Alkol testinde araç sürücüsü C.T.'nin alkollü olduğu tespit edildi ve kendisine 6 bin 453 TL para cezası kesilerek sürücü belgesine 6 ay süreyle el konuldu.

  • Afyonkarahisarlı Sporcu Kübra Saltık, Para Yüzme Müsabakaları'nda Gümüş Madalya Kazandı
    12:10 Afyonkarahisarlı Sporcu Kübra Saltık, Para Yüzme Müsabakaları'nda Gümüş Madalya Kazandı

    Afyonkarahisarlı sporcu Kübra Saltık, Eskişehir'de düzenlenen Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından organize edilen Para Yüzme Müsabakaları'nda üstün bir performans sergileyerek yarışmayı gümüş madalya ile tamamladı. Saltık, görme engeline rağmen azmi, disiplini ve yeteneği sayesinde diğer sporcular arasında öne çıktı ve engelli bireylerin spor yapma potansiyeline ışık tuttu.

  • Lenfoma kanseri olan öğretmen, zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor
    12:09 Lenfoma kanseri olan öğretmen, zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor

    Bitlis'teki 8 Ağustos İlkokulu'nda görev yapan ve trafik kazasında bir bacağını kaybeden lenfoma kanseri Uğur Taşkaya, yaşadığı zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor. 6 yaşında trafik kazası sonucu bacağını kaybeden Taşkaya, eğitim hayatını sürdürerek Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. Mezun olduğu okula öğretmen olarak atanan Taşkaya, lenfoma kanseri teşhisi konulmasına rağmen mesleğini sürdürüyor ve öğrencilerine ilham oluyor.


Advertisement