Bakan Çelik, Çinli Yazar Mo Yan ile Görüştü - Son Dakika
Güncel

Bakan Çelik, Çinli Yazar Mo Yan ile Görüştü

Bakan Çelik, Çinli Yazar Mo Yan ile Görüştü

'türk tarihi hesaba katılmadan, Çin tarihi yazılamaz. Çin tarihi hesaba katılmadan da Türk tarihi tam olarak yazılmış olmaz. Tarih boyunca etkileşimimiz oldu" *Nobel ödüllü yazar Mo Yan, 'Türkiye coğrafi olarak Çin'e çok uzak ama Çin'in gönlüne uzak olmayan bir ülke" Haber: Arzu KAYA Kamera: İdris TİFTİKÇİ İSTANBUL DHA Kültür Bakanı ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2012 Nobel Edebiyat Ödüllü Çinli yazar Mo Yan'ı Topkapı Sarayı'nda bulunan Mecidiye Köşkü'nde kabul etti.

22.02.2014 18:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'türk tarihi hesaba katılmadan, Çin tarihi yazılamaz. Çin tarihi hesaba katılmadan da Türk tarihi tam olarak yazılmış olmaz. Tarih boyunca etkileşimimiz oldu"

*Nobel ödüllü yazar Mo Yan,

'Türkiye coğrafi olarak Çin'e çok uzak ama Çin'in gönlüne uzak olmayan bir ülke"

Haber: Arzu KAYA Kamera: İdris TİFTİKÇİ İSTANBUL DHA

Kültür Bakanı ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2012 Nobel Edebiyat Ödüllü Çinli yazar Mo Yan'ı Topkapı Sarayı'nda bulunan Mecidiye Köşkü'nde kabul etti.

'TÜRK TARİHİ HESABA KATILMADAN, ÇİN TARİHİ YAZILAMAZ"

Son zamanlarda Çin ile ilişkilerin geliştirilmesine önem verildiğini belirterek konuşmasına başlayan Bakan Ömer Çelik, 'Bakış açımız şu, Türk tarihi hesaba katılmadan, Çin tarihi yazılamaz. Çin tarihi hesaba katılmadan da Türk tarihi tam olarak yazılmış olmaz. Tarih boyunca etkileşimimiz oldu. Bu sene de Çin'de Türk kültür yılı. Netice itibari ile Çin'de Türkiye'yi tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bakanlık olarak Çinli entelektüellerin Türkiye'yi tanımasına önem veriyoruz. Sayın Mo Yan gibi dünya çapında tanınmış bir yazarın ülkemize gelip ziyaret etmesine çok önem veriyoruz" dedi.

'BAŞLATTIĞIMIZ SÜRECİN ÖNEMLİ BİR AŞAMASI"

Çin'den gelen konuklar için Topkapı Sarayı'nın çok önemli olduğunu belirten Bakan Çelik, 'Topkapı Sarayı Çin koleksiyonu açısından dünyada bir markadır. Bizim burada 10 bin 500'e yakın porselen bulunmaktadır. Ben Sayın Mo Yan'nın ülkemizdeki izlenimlerini, yaptığı programları takip ettim. Ülkemize gelmesi, bizi bizzat bir yazar gözüyle tanıması bizim için önemli. Dolayısıyla biz kendisini burada Çinli dostlarımızın, Çinli entelektüellerin Türkiye'yi tanıması bakımından başlattığımız sürecin önemli bir aşaması olarak konuk ediyoruz. Kendilerine Türkiye'ye tekrar hoş geldiniz diyorum" şeklinde konuştu.

'ÇİN PORSELENLERİNİ GÖRMEK İÇİN ÖZEL OLARAK GELECEĞİM"

Çinli yazar Mo Yan ise Türkiye'ye geldiğinin 2. Gününde Topkapı Sarayı'nı gezdiğini ifade ederek, 'Duyduğuma göre Topkapı Sarayı'nda Çin porsenellerinin özel bir bölümü var ancak ne yazık ki inovasyon devam ettiği için görme şansım olmadı. Ama yine de koleksiyonun burada olduğunu bilmek benim için önemli. Özel olarak sadece Çin porselenlerini görmek için Türkiye'ye gelmeyi planlıyorum" dedi.

'COĞRAFİ OLARAK UZAK AMA GÖNÜLE UZAK OLMAYAN BİR ÜLKE"

Türkiye'nin coğrafi olarak çok uzak ama Çin'in gönlüne uzak olmayan bir ülke olduğunu belirten Mo Yan, 'Türkiye'de medeniyetlerin bir arada olduğu bir yer gördüm. Burada Avrupa, Asya, Afrika kültürlerinin bir araya geldiğini gördüm. Türkiye'nin eşsiz kültürü gelecekte tüm insanlık için örnek olacak. Dün sayın Cumhurbaşkanı ile görüme yapma fırsatım oldu. Gerçekten Çinli entelektüellerin Türkiye'de en üst seviyede karşılandıklarını görmekten memnuniyet duydum. Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelecekte çok güzel ilişkilere gebe olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Çin'e döndükten sonra ilk işim kalemi elime alıp Türkiye'ye dair düşüncelerimi yazmak olacak" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Çelik, Çinli Yazar Mo Yan ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement