Bakan Elvan 3. Köprünün Tabliye Atma Törenine Katıldı - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Elvan 3. Köprünün Tabliye Atma Törenine Katıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Otoyolun yüzde 78'i orman arazisinden geçiyor, yapılaşma kesinlikle söz konusu olmayacak"

26.12.2014 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün devamı Kuzey Marmara Otoyolu'na ilişkin yapılaşma iddialarına yönelik, "Otoyolun  yüzde 78'i orman arazisinden geçiyor, yapılaşma kesinlikle söz konusu olmayacak" dedi.

Bakan Elvan 3. havalimanında incelemelerde bulunduktan sonra, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tabliye atma törenine katıldı.

3. Köprünün genişliği ve kule yüksekliği itibarıyla dünyanın en uzun asma köprüsü olarak inşa edildiğini anlatan Elvan,  "Şu anda köprünün en kritik anlarından birini yaşıyoruz. İlk segmenti, tabliyeyi yerleştirme işlemi kilit bir işlem. Köprü yapımının en önemli işlemlerinden birisi. Çünkü bu yerleştirmiş olduğumuz segment, köprünün en fazla basıncını alan, bir anlamda betonla çeliğin birleştirildiği noktadır" dedi.

Kule yüksekliğinde 305 metreye ulaşıldığını aktaran Bakan Elvan, ulaşılacak maksimum noktanın 322 metre olacağını, kulelere yönelik betonarme çalışmalarının tamamlandığını, bundan sonra çelik konstrüksiyon yerleştirme çalışmalarının süreceğini kaydetti. İlki bugün yerleştirilen tabliyelerden 58 tane daha yerleştirileceğini dile getiren Elvan, tabliyelerin 59 metreye 4,5 metre ebadında ve 400 ton ağırlığında olduğunu belirterek, "Bundan sonraki tabliyelerimizin her birinin uzunluğu 24 metre olacak" dedi.

Köprü genişliğinin 59 metre olacağını hatırlatan Bakan Elvan, 2 şeridi raylı sisteme ayrılan toplamda 10 şeritli köprü için çalışmaların aralıksız sürdüğünü, inşaatta toplam 121 bin kilometre kablo kullanılacağını kaydederek, "Dünyayı 3 kere dolaşacak uzunlukta kablo teli kullanıyoruz" diye konuştu.

Köprünün devamı olan Kuzey Marmara Otoyolu için de 95 kilometrelik yolun hizmete sunulacağına dikkati çeken Bakan Elvan, şöyle devam etti:

"Toplam 68 milyon metreküp yapılması gereken kazının 49 milyon metreküplük kısmı tamamlandı. Yani yüzde 70'i... 22 milyon metreküplük dolgu yaptık ve daha 41 milyon metreküp dolguyu daha gerçekleştireceğiz. Burada da gerçekleşme oranı yüzde 54. Projemizde 35 viyadük yapılacak, bunların 31'inde çalışmalarımız devam ediyor, önemli kısmı da tamamlanmış durumda. 106 alt, üst geçidimiz var. Burada da yüzde 35 civarında bir fiziki gerçekleşme söz konusu. 205 menfez yapılacak, burada da gerçekleşme oranı yüzde 70. Toplam boyu bin 200 metre olan iki tünel inşa ediyoruz, Riva Tüneli'nin tamamını bitirdik, Çamlık Tüneli'nde ise yüzde 38 oranında bir gerçekleşmemiz var."

3. Köprü için 6 bin 350 personelin gece ve gündüz çalıştığını, projede bin 500'ün üzerinde makine ve ekipman kullanıldığını söyleyen Elvan, projenin hedeflendiği gibi önümüzdeki yıl devreye alınacağını belirtti.

Bakan Elvan, "Proje hedeflendiği gibi devam ediyor. Herhangi bir gecikme söz konusu değil. İnşallah 29 Ekim 2015 hedefini koyduk ve o hedefi gerçekleştirmek için hem yüklenici firma hem de KGM çalışmalarına devam ediyor. Bu köprümüz hem teknolojik ve estetik açılardan dünyada örnek olacak. Bu projeyi tamamen Türk mühendislerimizin, teknikerlerimizin, mimarlarımızın çalışmalarıyla  gerçekleştiriyor olmamız da ayrı bir gurur vesilesi. Huzurlarınızda tüm çalışanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Tabliyenin yerleştirilmesi için telsizden talimat veren Lütfi Elvan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün daha çok ağır vasıtalar tarafından kullanılacağını aktardı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Otoyolun geçiş güzergahına baktığımızda aşağı yukarı yüzde 78'inin orman arazisinden geçtiğini görüyoruz. Dolayısıyla buralarda bir yapılaşma kesinlikle söz konusu olmayacaktır" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Elvan 3. Köprünün Tabliye Atma Törenine Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi
    09:02 Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi

    Asaf Savaş Akat İktisat Ödül Töreni, siyasi partilerin grup toplantıları, İçişleri Bakanı'nın trafik verileri açıklaması, 1 Mayıs programı basın açıklaması, İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu'nun basın açıklaması, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı, YRP Genel Başkan Yardımcısı'nın açıklamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısı yapılacak.

  • Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor
    01:09 Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor

    Huawei yönetimi, Çin'de kapsamlı bir çip fabrikası daha kurmak için çalışmalara başladı. Şirket, çip sektörünün gelişeceğini öngörerek bu alana yapacağı yatırımları artıracak. Şanghay'da yapılacak olan fabrikanın, şirketin çip ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Fabrikada üretilecek çiplerin ağırlıklı olarak akıllı telefonlar için kullanılacağı belirtiliyor. Huawei, böylece çip konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefliyor. Şirketin dev yatırımlarının ürün fiyatlarına etki edebileceği iddia ediliyor.


Advertisement