Bakan Eroğlu: Asrın Projesinin 1 Kasım'a Yüzde 2'lik Yansıması Oldu - Son Dakika
Politika

Bakan Eroğlu: Asrın Projesinin 1 Kasım'a Yüzde 2'lik Yansıması Oldu

Bakan Eroğlu: Asrın Projesinin 1 Kasım\'a Yüzde 2\'lik Yansıması Oldu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kıbrıs'a Su Temin Projesinin hayata geçirilmesinin 1 Kasım'da AK Parti'ye yüzde 2 oranında yansıması olduğunu belirtti.

12.11.2015 15:16  Güncelleme: 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Asrın Projesi" olarak anılan Kıbrıs'a Su Temin Projesi'nin hayata geçirilmesinin 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde AK Parti'ye yüzde 2 oranında yansıması olduğunu belirtti.

TGRT Haber kanalında Batuhan Yaşar'ın konuğu olan Bakan Eroğlu, 1 Kasım seçimleri ve bakanlığın yürüttüğü çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. "Su gibi aziz olun" diyerek sözlerine başlayan Eroğlu, hazırlanan 28 eylem planı kapsamında Anadolu'da ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını dile getirdi. "5 Bin Köye 5 Bin Gelir Getirici Orman" projesi kapsamında ceviz, badem, bal orman ve defne ile birlikte tıbbi ve aromatik bitkilere ağırlık verildiğini belirten Eroğlu, daha önce sadece Türkiye genelinde çalışma yapılırken şu anda Afrika, Orta Asya, Balkanlar ve Kafkaslar'da çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

"Birleşmiş Milletler (BM) üzerime büyük bir yük yükledi" diyen Eroğlu, "Çölleşmeyle Mücadele 12. Taraflar Konferansı"nda 195 ülkenin Türkiye'yi oy birliğiyle dönem başkanı seçtiğini anımsattı. Eroğlu, Türkiye'nin 2 yıllık dönem başkanlığı süresince Afrika kıtası başta olmak üzere dünyaya çölleşmeyle mücadele kapsamında el atacağını söyledi.

"AFYONKARAHİSAR'DA 65 YILLIK REKOR KIRILDI"

1 Kasım seçimlerinde kendisinin seçim bölgesi olan Afyonkarahisar'da AK Parti'ye yüzde 63.5'lük oranla 1950'den bu yana en yüksek oranda oy verildiğini vurgulayan Eroğlu, bu oranın 7 Haziran'da yüzde 53 civarında olduğunu hatırlattı. Eroğlu, "Yüzde 63.5'la bir rekora imza atıldı. Afyonkarahisar'a teşekkür ediyorum. İnşallah onlara ve bütün Türkiye'ye layık olmaya çalışacağız" dedi.

Türkiye'de her iki kişiden birinin AK Partili, diğerlerinin ise AK Partili olmaya aday olduğunu söyleyen Eroğlu, "Yüzde 49.5 oy oranı hakikaten bir destandır. Milletimize teşekkür ediyoruz, milletimizin ferasetine hayranım. Çünkü millet Türkiye üzerinde oynanmak istenen oyunu gördü ve bozdu. Neticede kazanan Türkiye olmuştur, milletimiz olmuştur. Hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Eroğlu, 1 Kasım seçimlerinden sonra milletin rahatladığını, herhangi bir gerginliğin kalmadığını belirtti.

"KİMSENİN GİYİM KUŞAMINA, FİKRİNE KARŞI DEĞİLİZ"

"İç savaş çıkabilir" iddialarına yanıt veren Eroğlu, "Öyle şey olur mu, bana göre birlik, beraberlik daha da pekişti. Kamu düzeni kesinlikle sağlanacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın, herkes huzurlu olsun. Biz hiç kimsenin giyimine, kuşamına, hayat tarzına, düşüncesine, fikrine karşı değiliz. İsteyen istediği gibi fikrini söylesin. Bizim karşı olduğumuz sadece terör, özetle silahlı bir takım terörist hareketler. Bunun dışında biz diğer kesimi kucaklıyoruz, her tarafa hizmet etmeye hazırız. Ben şu anda Orman ve Su İşleri Bakanıysam 78 milyonun bakanıyım" dedi.

"EN ÇOK ORALARA HİZMET EDİYORUZ"

AK Parti'nin en az oy aldığı Hakkari ve İzmir'e yönelik çalışmaların da devam edeceğinin altını çizen Eroğlu, şunları söyledi:

"En çok oralara hizmet ediyoruz, kesinlikle ne gerekiyorsa yapıyoruz. Mesela Hakkari'de şu anda daha önceki iktidarların bitiremediği Dilimli Barajı'nı bitirdik. Yüksekova'ya havaalanı yaptık. Hakkari için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapacağız. Öbür tarafta en az oy aldığımız illerden biri İzmir'de öyle muhteşem yatırımlar yapıyoruz ki vatandaş hatta bunu 'belediye yapıyor' sanıyor. Büyükşehir Belediyesi sahipleniyor. Orada akan Küçük Menderes Ovası'nda hükümetimize kadar hiçbir baraj, gölet veya dere ıslahı yoktu ama şu anda Küçük Menderes Ovası'nın bütün baraj, gölet, sulama tesislerinin hiçbiri eksik kalmadı. İzmir'in suyunu Gördes Barajı'ndan biz hallettik. Tünelle beraber 115 kilometre mesafeden İzmir'e su getirdik. Mesela Aydın, şu anda Büyükşehir Belediye Başkanlığı CHP'de. Bizim İkizdere Barajı ve isale edilen İçme Suyu Arıtma Tesisleri olmasaydı Aydın susuz kalacaktı. Öyle şey olur mu? Kesinlikle bu anlayış diğer partilerde vardır. Mesela kalkar oy vermeyen bir yerin çöpünü toplamaz, cezalandırmaya kalkar. Bu son derece yanlış, millet de sandıkta bunu unutmaz."

İzmir'de yürütülen Ege Gelişimi Projesi (EGEGEP) hakkında bilgi veren Eroğlu, "İzmir dahil olmak üzere Ege Bölgesi'nde 2019 yılında kadar 4 bin 547 tesis inşa edilecek ve 25 milyar TL yatırım yapılacak. Biz İzmir'de ne yapacaklarımızı ilan etmişiz, artık bu bizim taahhüdümüz" dedi.

"HANİ'DE ÇÖPLERİN TOPLATILMAMASI ANLAŞILIR ŞEY DEĞİL"

Diyarbakır'ın Hani ilçesinde AK Parti'nin oyları HDP'den fazla çıktığı için çöplerin toplatılmamasını eleştiren Eroğlu, "Bu anlaşılır bir şey değil, asla olmayacak bir şey. Biz bu anlayışı Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken yıktık. Bu konuda belediye başkanının gereği yapılması lazım. Kusura bakma çöpleri toplamak belediyenin vazifesidir" diye tepki gösterdi.

Çevre ve Orman Bakanı olduğu dönemde eski Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında kabul ettiğini hatırlatan Eroğlu, "Diyarbakır'a pozitif ayrımcılık yaparak hem atık su arıtma tesisi hem de katı atık bertaraf tesisini hibe destek programına aldık. Çünkü o zaman hangisini tercih edeceğimiz bizim elimizdeydi. Biz asla ayrımcılık yapmıyoruz, yapmayacağız. 78 milyonun problemlerini çözmek bizim temel meselemizdir" ifadelerini kullandı.

YENİ KABİNEYE ADAY 72 İSİM

Bakan Eroğlu, AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda (MKYK) Başbakan Ahmet Davutoğlu'na tek başına hükümeti kurma konusunda yetki verildiğini hatırlattı. Yeni kabineye aday 72 isim olduğunu belirten Eroğlu, şunları söyledi:

"Hepsi çok kıymetli. Komisyon başkanlıkları var, genel merkezde görevler var. Baktım hakikaten AK Parti Grubu muhteşem bir grup. Listeler çok özenle hazırlandı, millet de bunu gördü. 'Bu kadro Türkiye'yi 2023'e götürecek olan kadrodur' diye oyunu verdi, yoksa bizim kara kaşımıza kara gözümüze oy vermedi. Takvim kısa sürede tamamlanacak. Türkiye'nin kaybedecek vakti yok. Maalesef 7 Haziran'dan 1 Kasım'a kadar bir geçiş dönemi oldu ama Allah'a şükür ki hükümetimiz geçici bir seçim hükümeti gibi davranmadı. Tam bir icraatçı hükümet gibi davrandı. Öyle olmasaydı dolar 6 liraya çıkardı. Seçim hükümetiyiz ama ben son 3 ayda 17 ilde 418 tesis açtım. Gidemediğim 11 il var. Son üç ayda 28 ilde 558 tesisin açılış ve temel atma merasimini yapmışız. Yaptığımız yatırım da 5 milyar 718 milyon TL."

"ÖNÜMÜZDE ALTIN YILLAR VAR"

"Önümüzde altın yıllar var. Altın yıllarda Bakanlar Kurulu'nda kim olur kim olmaz bilemeyiz" diyen Eroğlu, "Takdir Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın. Ama bizler her ana gece gündüz çalışarak Türkiye'nin büyümesi, insanların refah, huzur, saadet ve bilhassa refah seviyesinin artması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Vatandaşlarımız endişe etmesin. İnşallah vatandaşımızın gösterdiği teveccühe mazhar olmak için gece gündüz şevkle ve heyecanla çalışacağız" dedi.

'ASRIN PROJESİ'NİN 31 YILLIK ÖZEL HİKAYESİ

"Asrın Projesi" olarak anılan Kıbrıs'a Su Temin Projesi'nin hikayesini anlatan Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 yılında İstanbul'un su sorununu 8 ayda çözdüklerini belirtti. Kendisinin 1994 Mayıs ayında İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, Asrın Projesi'nin nasıl başladığını şöyle aktardı:

"Adalar'daki başkanlar, Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman Büyükşehir Belediye Başkanıyken 'Siz İstanbul'u suya doyurdunuz, Adalar'da su yok. Bize de ne olur su getiremez misiniz? Tankerle su geliyor yetmiyor, lodos olduğu zaman su gelmiyor' demişler. Sayın Recep Tayyip Erdoğan o zaman beni arayıp 'Veysel Hoca Adalar'a su götürebilir miyiz?' diye aradığında, 'Efendim benim kafamda var, hatta nereden verileceğini bile biliyorum, bir zaman proje yapmıştım' dedim. 'Tamam o zaman hemen götür' dedi. 1996 Nisan ayında temel attı, Ekim ayında suyu Adalar'a verdik. Hatta temel atarken Büyükada'ya bir çeşme koyduk, adını 'Hasret Çeşmesi' verdik. Su gidince ikinci bir çeşme koyduk, ona da 'Vuslat Çeşmesi' dedik. O sırada Kıbrıs'tan bir Bakan aradı, 'Biz de adayız, bize de su getiremez misiniz?' deyince o zaman boş bulunarak 'Yetki bizde olsaydı çoktan getirirdik' dedim. Durumu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim, çünkü projenin mimarı odur hakikaten. O da 'Vakti gelince neden olmasın' dedi. Sonra Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü olduğum zaman üzerimde de çok büyük bir yük vardı. Yani geçmiş koalisyon hükümeti -koalisyon bu bakımdan berbat- bin 800 büyük ihale yapmış, 82 katrilyonluk iş var, ödenek ise 2 katrilyon, 41 yıllık yükü bizim üzerimize yüklemiş, bırakmış gitmiş adeta kaçmış. Sayın Recep Tayyip Erdoğan başbakan oldu, ben 'İnşallah aklına gelmez' diye düşünürken 2004 yılıydı 'Veysel Hoca Kıbrıs'ı unuttun mu?' diye sorduğunda 'Unutmak mümkün mü? Unutmadım' dedim. O da 'Tamam o zaman götür' dedi. Bu sefer biz sandık ki Adalar'daki gibi deniz tabanına boru döşeyerek su götüreceğiz ama arada bin 453 metrelik uçurum var. Bunu götüremeyeceğimizi düşünürken 1453 ruhuyla 'Atalarımız karadan gemileri yürütmüşse biz de orijinal bir şey düşünelim' diye aklımızda Müsteşarımız Hasan Gürsel Bey'le birlikte bir şimşek gibi çaktı. 'Biz bunu askıda götürelim' dedik. Denizin içinde, 250 metre aşağıda dünyada ilk defa boruları asarak, tespit bloklarıyla suyu götürdük."

"ASRIN PROJESİ'NİN 1 KASIM'A YÜZDE 2'LİK YANSIMASI OLDU"

Asrın Projesi'nin 1 Kasım seçimlerine yansıyıp yansımadığını değerlendiren Eroğlu, "Kesinlikle yansıdı, çünkü 17 Ekim'de açılış yapılınca bilhassa ülkücü, milliyetçi kardeşlerimiz, vatanını, milletini seven kardeşlerimiz ve 'Kıbrıs'ı satıyorsunuz' diyenler şaşırdı, 'Ya ne satması, Kıbrıs'a su götürüyor' dedi. Hatta 'Ben koyu MHP'liyim ama bu sefer Kıbrıs'tan dolayı AK Parti'ye oy vereceğim' diyenlere çok rastladım. Kesinlikle yüzde 2 civarında bir yansıması oldu. CHP ve MHP'den daha çoğu MHP'den olmak üzere, genel olarak 2 puanlık bir artış olduğu şeklinde bir kanaatim var. Bu projenin katkısı mutlaka oldu, çünkü vatandaş gördü, 'büyük projeleri yapan bir Türkiye var, bunu desteklemek lazım' dedi" ifadelerini kullandı.

"100 GÜN İÇİNDE BAKANLAR KURULU KARARIYLA ÇIKACAK OLANLARI YAPACAĞIZ"

Bakan Eroğlu, hükümetin kurulmasının ardından seçim beyannamesi kapsamında millete verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti. 100 günlük eylem acil eylem planı hazırlandığına dikkat çeken Eroğlu, "Bunların hepsi ele alınıyor. Asgari ücret bin 300 TL'ye çıkacak. Önümüzdeki 100 gün içinde Bakanlar Kurulu kararıyla bunları yapmak mümkün. Hatta Bakanlar Kurulu'nda her bakana bir cetvel dağıtıldı. Eylem planına göre her bir bakanın yapacağı şeyler ve ne zaman yapacaklarına dair cetvel hazırlanıyor. 100 gün içinde Bakanlar Kurulu kararıyla çıkacak olanları yapacağız. Bazılarına yönetmelik gerekiyor, bazılarına kanun. Yüzde 90'ı kanunla bitiyor" dedi.

"YENİ KADROLAR 2016'DA İLAN EDİLECEK"

Asıl işte çalışan taşeronlara kadro verileceğini hatırlatan Eroğlu, "Zaten diğer kadroları her yıl ilan ediyoruz. 2016 yılında da öğretmenler, meteoroloji mühendisleri, ziraat mühendisleri, orman mühendisleri için mutlaka yeni kadrolar ilan edilecek. Merak etmesinler" diye konuştu.

"DMİ ÇALIŞANLARINA HAVACILIK TAZMİNATI KANUNLA ÇÖZÜLECEK"

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü personeline "havacılık tazminatı" ödenmesiyle ilgili açıklama yapan Eroğlu, "O konu kanunla çözülecek. Ben geçen dönem meteoroloji tazminatı konusunda kanun teklif ettim, özellikle yurt dışından gelen uçakların sağlıklı uçması için meteorolojik raporlama sistemi var, 'Eurocontrol' diye. Bunun için bütün dünyada para ayrılıyor. Bunu bazı birimler alıyor ama bizim meteoroloji teşkilatının önemi var, onlar alamadılar. Ben geçen dönem kanun teklif etmiştim ama kadük kaldı, kanun çıkmadı. Maliye Bakanlığı'nın burada bir şeyi yok, karı var, bu para yurt dışından geliyor, onun dağıtılması yararlı olur" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Eroğlu: Asrın Projesinin 1 Kasım'a Yüzde 2'lik Yansıması Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çiğdem Gegeoğlu Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığı'na seçildi
    16:43 Çiğdem Gegeoğlu Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığı'na seçildi

    Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığı'na Çiğdem Gegeoğlu seçildi. Meclisin ilk toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Gegeoğlu, seçilmesinden dolayı gurur duyduğunu ve heyecanlı olduğunu belirtti. Toplantıda 1. başkanvekilliğine Serdar Çığla, 2. başkanvekilliğine Vedat Koyuncu, katip üyeliklere ise Salih Akar ve Mehmet Güneş Yılmaz seçildi.

  • Pamukkale Belediyesi'ne 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi
    16:43 Pamukkale Belediyesi'ne 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi

    Ali Rıza Ertemur'un Pamukkale Belediye Başkanı olarak göreve başlamasının ardından Pamukkale Belediyesi tabelasına 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi.

  • Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri köyleri ziyaret etti
    16:34 Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri köyleri ziyaret etti

    Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, Kırıkdağ ve Aşağı Derecik köylerini ziyaret ederek, vatandaşların sorun ve sıkıntılarını yerinde dinledi. Karadağ, vatandaşların taleplerinin karşılanması için ilgili şube müdürlerine talimat verdi.

  • Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları İddiası
    16:29 Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları İddiası

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın aldığı duyumlar sonucu başlattığı inceleme sonucu ortaya çıktığı belirtilen gizli dinleme ve izleme cihazlarıyla ilgili soruşturma süreci başlatıldı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü gizli kayıt cihazları yerleştirildiği iddialarına yönelik inceleme başlattı.

  • Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri
    16:26 Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri

    Tokat'ta meydana gelen deprem sonrası yapılan incelemelerde, 500 ihbardan 50 yapı incelendi ve 5 yıkık, 15 ağır hasarlı yapı tespit edildi. Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu, hasarlı yapıların çoğunlukla 1999 öncesi yapılan binalar olduğunu belirtti ve ülkemizin deprem bölgesi olduğunu vurguladı. Kamu binalarında ise herhangi bir hasar görülmediği açıklandı.

  • Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti
    16:25 Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti

    Havza Muhtarları Derneği Başkanlığı tarafından düzenlenen ziyarette, muhtarlar Belediye Başkanı Murat İkiz'i ziyaret etti. İkiz, muhtarların önemli iletişim köprüleri olduğunu belirterek, önümüzdeki 5 yılda mahallelerin sorunlarını çözmek ve yaşam standartlarını yükseltmek için çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Dernek başkanı Şahin ise İkiz'in ilçeye ve mahallelere değer katacak çalışmalar yapacağına inandıklarını söyledi.

  • Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi
    16:24 Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi

    Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 yılı 1. Dönem Olağan Genel Kurulu, öğretmenevinde gerçekleştirildi. Toplantıda, görev süreleri dolan encümenlerin yerine yeni encümenler seçildi. Birlik başkanı Kaymakam Şafak Gürçam, daha önce görev alanlara teşekkür ederek, amaçlarının köylerde yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltmek olduğunu belirtti. Yapılan seçimde İl Genel Meclisi üyeleri Hasan Basri İnan ve Akın Yağız Demirelli, köy muhtarları Muhittin Çakır ve Yavuz Çarıkçı göreve getirildi. Toplantı sonunda muhtarların sorun ve talepleri dinlendi.

  • Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı
    16:24 Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı

    Bilecik'in Osmaneli İlçesinde Kaymakam Yüksel, köy ve mahalle muhtarları ile tanışma ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Yüksel, muhtarlara yeni görevlerinde başarılar diledi ve vatandaşların sorunlarını aktarmalarını istedi. Yeni Belediye Başkanı Bekir Torun da muhtarların önemine vurgu yaparak iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.


Advertisement