Bakan Eroğlu'ndan Kıbrıs'a Asrın Projesi'ne İlişkin Açıklama - Son Dakika
Güncel

Bakan Eroğlu'ndan Kıbrıs'a Asrın Projesi'ne İlişkin Açıklama

Bakan Eroğlu\'ndan Kıbrıs\'a Asrın Projesi\'ne İlişkin Açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kıbrıs’a Asrın Projesi’ne ilişkin, “İster içme suyu olsun ister sulama suyu Kıbrıs’ta 1 yıl DSİ tarafından işletilsin denildi, biz 1 yıldır işletiyoruz yıl sonunda da süre doluyor” dedi.

18.05.2017 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kıbrıs'a Asrın Projesi'ne ilişkin, "İster içme suyu olsun ister sulama suyu Kıbrıs'ta 1 yıl DSİ tarafından işletilsin denildi, biz 1 yıldır işletiyoruz yıl sonunda da süre doluyor" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Bakan Eroğlu, ortak bir çalışma yapacaklarını, epeyce yol katettiklerini söyleyerek, "Asrın Projesi denilen Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su hattı projesini Rabbim nasip etti bunu gerçekleştirdik. Bizim vazifemiz Alaköprü Barajı'ndan Geçitköy Barajı'na su iletmekti ama daha sonra Kıbrıs içindeki iletim hatlarının, arıtma tesisi, terfi merkezlerinin bunların gecikeceğini anlayınca Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 'Onu da yapın' diye talimat verdi ve biz oraya da girdik. Aslında bunun vazifesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bu yatırımların yapılması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne aitti. Onu da yaptık, şu ana kadar 477 kilometre ana isale hatları, içme suyu depoları, su arıtma tesisi, terfi merkezi bir de Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım geldiğinde 'Ana hatlardan içme suyu depolarına bağlantıları yapın' diye talep etti. Sayın Başbakanımızın talimatıyla onu da yaptık Allah'a şükür. Bizim oradaki vazifemiz büyük ölçüde, yüzde 99.9 tamamlandı. Tabii bu arada işletme problemi çıktı, kim işletecek? Biz aslında işletmeci bir kurum değiliz, biz Türkiye'de de yapıyoruz ülkenin kurumlarına devrediyoruz. Biz yatırımcı bir kurumuz, yatırımı yaparız, işletmeciye teslim ederiz. İster içme suyu olsun ister sulama suyu Kıbrıs'ta da sizin de ısrarınızla 1 yıl DSİ tarafından işletilsin denildi. Biz 1 yıldır işletiyoruz yıl sonunda da süre doluyor" ifadelerini kullandı.

"Birkaç köy hariç her yere su verildi"

Suyun sadece içme suyu maksatlı olmadığını bildiren Bakan Eroğlu, "Oradaki mümbit toprakları da sulayacağız. Kıbrıs'a Yeşil Ada denilirdi ama pek yeşilliği kalmamış. İnşallah bu suyla beraber tekrar Yeşil Ada olacak. İki tane büyük alan var, onlarla alakalı problem. İletim hatlarının ihalesi yatırım programına koyduk, diğer iki tane ovanın sulanmasıyla alakalı projeler de hemen hemen bitmek üzere. Tabii bu tüneller gerçekten çok büyük devasa tüneller, onların inşallah bu sene Haziran ayında ihalesini yapacağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bizim gönül bağımız olan gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin bulunduğu bir yer. Biz de Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine suyu götürdük. Şu anda Asrın Projesi olarak özellikle 107 kilometre mesafede Alaköprü Barajı'ndan Geçitköy Barajı'na kadar 80 kilometresi denizde olmak üzere ve dünyada ilk defa uygulanan, 250 metre denizin üst seviyesinden asılarak götürüldü. Deniz içinde 1.60 metre çapındaki içi su dolu dev boruyu asarak götürdük. Neticede karşı tarafa ilettik, denilen tarih ve saatte getirdik ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yapacağı bir takım dağıtım sistemlerini de yaptık, inşa ettik ve bütün her yere su verildi. Belki birkaç köy hariç olmak üzere. Onlar tabii bizim vazifemiz değil, çünkü bazı 500-600 nüfuslu yamaçlarda köyler var artık onları da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yapar diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"Gelir getirici bir takım ağaçlandırmalar yapmak için de büyük bir seferberlik başlattık"

Suyu yıl sonuna kadar DSİ'nin işleteceğini söyleyen Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bunu önümüzdeki yıldan itibaren inşallah Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin işletmesine devredeceğiz, onlar da yap-işlet-devret şeklinde bir ihale yapacaklar, bunlar görüşülüyor. Orada Hala Sultan Külliyesi var, burası da çok büyük bir eğitim merkezi, camisiyle, eğitim okullarıyla, yurtlarıyla muhteşem eğitim merkezi onun peyzajı da tamamlandı. Bunun dışında oraya 2,5 milyon fidan diktik. Orada gelir getirici bir takım ağaçlandırma yapmak için de büyük bir seferberlik başlattık. İnşallah bu iş birliği daha da artar diye düşünüyorum, Kıbrıs bizim için çok önemli, su vasıtasıyla adeta bir gönül köprüsü kurduk. Bu bakımdan inşallah daha da arttırmak için gereken çalışmayı yapacağız. Orada üreticiler var, onlar da sulama suyu bekliyor. Bu giden su yılda 75 milyon metre küp, bunun 37,5 milyon metre küpü içme ve kullanma suyu olarak kullanılacak ama şu anda tabii o kadar kullanılmıyor çünkü biz 50 yıl sonraki ihtiyacı düşünerek bunu 37,5 milyon metre küp olarak planladık. İçme suyu ve kullanma suyu ihtiyacından artan kısmı ayrıca özellikle bir de arıtılmış atık suları ileri derecede arıtarak sulama suyu olarak kullanmak istiyoruz. Oraları da sulamak bizim boynumuzun borcudur bu maksatla ilk adım atıldı. Sulama işleri ile alakalı inşaatlarda bu sene dev bir yatırımla başlıyor, diğer ovalar, şebekelerle alakalı projeler de hemen hemen bitti, onu da zaten tünel inşaatına uygun bir şekilde ihale edilecek ve böylece sulama sistemleri de devreye girecek. Bunun dışında bir de atık su arıtma tesisleri yani kullanılan suyun arıtılarak israf edilmemesi açısından ileri derecede arıtılarak bunu sulama suyunda ve yer altı suyunu beslemesi için de bir proje yapıldı. Vatandaş fevkalade memnun, eskiden tuzlu su içiyordu, yüksek enerji masrafları vardı ama şimdi bütün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Toroslar'ın memba suyunu içiyor ve bu bizim için de büyük bir gurur."

"Dünyanın en yüksek barajlarını yapacak güce sahip bir bakanlığız"

"Bu proje dünyada bir ilktir" diyen Bakan Eroğlu, "Asrın Projesi'dir, hakikaten kimsenin cesaret edemediği bir metotla, teknolojiyle suyu götürdük. Bu Türkiye'nin de gücünü, ne kadar büyük olduğunu gösterir. Su temininde, baraj inşaatlarında ve diğer inşaatlarda şu anda Türkiye olarak dünyada ilk 3'e giren bilhassa içme suyu arıtma teknolojilerinde, baraj inşaatlarında, dünyanın en yüksek barajlarını yapacak güce sahip bir bakanlığız, hükümetiz. Biz yaparız, inşa ederiz bunu da gururla ifade ediyorum" şeklinde konuştu.

"Şimdiki suyun kıymetini sanırım en iyi bilen halk durumuna geldik"

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu ise, bazı bağlantı eksiklikleri olduğunu belirterek onları çalışacaklarını kaydetti. Çavuşoğlu, tarım sulama suyuyla ilgili sıkıntıları olduğunu söyleyerek, "Bunları konuşmaya geldik. Neler yapabileceğimizi, bizim üzerimize de düşen neyse, ne yapabileceğimizi birlikte sohbet etmeye geldik. Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı olarak yıllarca konduktivitesi 10 binlerde olan bir su kullanan halk olarak şimdiki suyun kıymetini sanırım en iyi bilen bir halk durumuna geldik. O kadar kötü bir sudan sonra hiç para ödemeden böyle bir yatırımın bize gelmesiyle birlikte bunun kıymetini en iyi bilenlerdeniz. Halkımız bunun sevincini her fırsatta ifade etmekte ve her fırsatta bunun sevincini paylaşabilmektedir. Dolayısıyla ne kadar övünseniz, sizinle birlikte biz de övünsek azdır" diye konuştu.

İki Bakan konuşmalarının ardından birbirlerine hediye takdim etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Eroğlu'ndan Kıbrıs'a Asrın Projesi'ne İlişkin Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement