Bakan Fikri Işık: "Foton Teknolojisi Sayesinde 10 Terabayt Veri, 1 Saniyede Taşınacak" - Son Dakika
Politika

Bakan Fikri Işık: "Foton Teknolojisi Sayesinde 10 Terabayt Veri, 1 Saniyede Taşınacak"

Bakan Fikri Işık: "Foton Teknolojisi Sayesinde 10 Terabayt Veri, 1 Saniyede Taşınacak"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık İstanbul’da katıldığı 8’inci İntel Teknoloji Konferansı’nda bilgisayar teknolojileri ve mimarisinde köklü değişiklik yaşanacağını belirterek, "Foton teknolojisini kullanan optik bilgisayarlar sayesinde 10 terabayt verinin 1 saniyede taşınması hedefleniyor" dedi.

18.02.2016 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık İstanbul'da katıldığı 8'inci İntel Teknoloji Konferansı'nda bilgisayar teknolojileri ve mimarisinde köklü değişiklik yaşanacağını belirterek, "Foton teknolojisini kullanan optik bilgisayarlar sayesinde 10 terabayt verinin 1 saniyede taşınması hedefleniyor" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 8'inci İntel Teknoloji Konferası'na katıldı. Konferansa Bakan Işık'ın yanı sıra İntel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt ve davetliler katıldı.

Konferansta ilk olarak Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem, İntel teknolojisi hakkında bilgiler verdi. Ardından İntel teknolojisinin hakkında sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin sonrasında ise İntel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, sisler arasında lüks bir otomobille sahneye geldi. Otomobilden inen Aydın daha sonra sunumunu yaptı.

KELEBEK KANATLARI HAREKETE DUYARLI SENSÖRLE KIPIRDADI

Sunumun ardından sahneye gelen dansçı grubun gösterisi ise adeta nefes kesti. Gösteride dansçıların ortasında sabit olarak bekleyen kadının üzerindeki kelebek kanatları dikkat çekerken, bu kanatların harekete duyarlı sensör sayesinde kıpırdadığı görüldü.

Konferansta konuşma yapan Bakan Fikri Işık, "Türkiye'nin yeni nesil teknolojileri geriden takip eden değil, bu teknolojileri üreten, geliştiren ve ihraç eden bir ülke olmak için neler yapmamız gerektiğini birlikte tartışalım. Gelecekle ilgili yapılan konuşmalar, tahminler ve öngörüler zaman zaman muhataplara fantastik gelebiliyor. Tahminleriniz ne kadar somut verilere dayanıyor olursa olsun yaptığınız iş tamamen fütüristik bir iş gibi algılanabiliyor. Bakınız bilim kurgu edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Jules Verne ünlü romanı Ay'a Seyahat'i 1865 yılında yayınlamıştı. 1865 yılında Ay'a yolculuk yapma fikri, bilim kurgunun ötesinde adeta bir fanteziydi. İnsanoğlu sadece 1 asır sonra Neil Armstrong'un 'Benim için küçük ama insanlık için büyük' diye tabir ettiği adımla o fanteziyi bir gerçeğe dönüştürmeyi başardı" dedi.

"Bugün dünyada internet erişimi olan insan sayısı 3 milyar civarında olmasına rağmen 13-14 milyar civarında akıllı cihaz bulunmaktadır" diyen Bakan Fikri Işık, "Nesiller internet sayesinde artık arabalar, binalar, beyaz eşyalar ve giysilerde akıllı cihaz özelliği kazanıyor ve kazanacak. Nasıl bugün akıllı telefonumuza bir uygulama indiriyor ve geliştiriyorsak, yarın otomobilimize ve çamaşır makinemize de bir uygulamayı indirebileceğiz. Otomobilimizi satın aldıktan sonra geliştirmek istiyorsak, otomatik park sistemini veya yokuş kalkış destek sistemini internet üzerinden bir uygulama gibi otomobilimize indirme imkanımız olacak. Mesela bir giyim mağazasında hangi model gömleğin daha fazla satıldığını akıllı raflar tespit edecek. Bu raflar bu bilgiyi doğrudan fabrikaya aktaracak. Siparişi yapacak olan fabrika, hangi modelden ne kadar üreteceğine veri akışı sayesinde insan unsuru olmadan doğrudan kendisi karar verecek" ifadelerini kullandı.

"FOTON TEKNOLOJİSİ SAYESİNDE 10 TERABAYT VERİNİN 1 SANİYEDE TAŞINMASI HEDEFLENİYOR"

Büyük ve köklü firmaların geleceğin dünyasında çok zorlanacaklarını söyleyen Bakan Işık, "Dünyadaki en büyük şirketler, en iyi teknoloji firmaları gibi listelerin zirvesi yıldan yıla değişiklik gösterecektir. Biliyorsunuz, bir fotoğraf makinesi markası dijital makineye zamanında adapte olamadığı için iflas etti. Cep telefonun pazarı olan bir firma, akıllı telefonlara geçiş sürecinde pazardaki üstün pozisyonunu kaybetti ve çok çok gerilere düştü. Önümüzdeki dönemlerde bu tip hikayelerle daha sık karşılaşacağız. Mesela bilgisayar teknolojileri ve mimarisinde köklü değişiklik yaşanacak. Foton teknolojisini kullanan optik bilgisayarlar sayesinde 10 terabayt verinin 1 saniyede taşınması hedefleniyor. Buna ve benzer süreçlere uyum sağlayamayan firmalar bugün ne derece büyük olursa olsunlar yarının dünyasında yer alamayacaklar" şeklinde konuştu.

"YERLİ OTOMOBİLİ GELİŞTİRİRKEN SADECE OTOMOBİL ÇIKARTMAKLA YETİNMEK İSTEMİYORUZ"

İnternet yoluyla her cihazın bilgi teknolojilerinin ürününe dönüştüğünü kaydeden Bakan Işık, "Bu nedenle yerli otomobil projemizi geliştirirken ortaya sadece bir otomobil çıkartmakla yetinmek istemiyoruz. Sürücü kontrol ünitesi veya otonom araç gibi alanlarda dünyaya yeni teknolojilerde sunmak istiyoruz. Bu vesileyle başta İntel olmak üzere pek çok firmamızı Türkiye'deki Ar-Ge merkezlerine büyütmeye veya yeni Ar-Ge merkezi kurmaya davet ediyorum. Uluslararası kuruluşların ülkemizde Ar-Ge laboratuvarlarını kurmak için teşvik ederek başlattığımız bir diğer programda öncül Ar-Ge laboratuvarları destek programıdır. Bu program kapsamında Türkiye'de kurulacak Ar-Ge laboratuvarlarının belirli giderlerini yılda 10 milyon Türk lirasına kadar geri ödemesiz olarak destekliyoruz. Destek programından faydalanmak isteyen 6 uluslararası firmanın başvuru sürecini başlattık ve değerlendirmeler devam ediyor. Tüm uluslararası firmaları bu programdan yararlanmaya davet ediyorum. Teknoloji firmalarını bilişim vadisinde yer almaya orada oluşacak ekosistemden faydalanmaya davet ediyorum" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Fikri Işık: 'Foton Teknolojisi Sayesinde 10 Terabayt Veri, 1 Saniyede Taşınacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeni Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, ilk nikahını kıydı
    15:23 Yeni Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, ilk nikahını kıydı

    Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, seçildikten sonra ilk nikahını kıydı. Nikah töreninde konuşan Akbıyık, genç çifte mutluluklar diledi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Filistin ziyaretini saldırılar nedeniyle erteledi
    15:22 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Filistin ziyaretini saldırılar nedeniyle erteledi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 15 Nisan'da Filistin'e yapmayı planladığı ziyaretini, İran ve İsrail arasında yaşanan saldırılar nedeniyle hava sahalarının kapatılması sebebiyle ertelediğini açıkladı. Özel, Filistin'deki 33 bin kaybın dünya kamuoyunun tepkisizliği karşısında mağduriyetinin bir kez daha duyurulması gerektiğini belirtti ve Filistin davasına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

  • Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, işten çıkarmaları savundu
    15:19 Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, işten çıkarmaları savundu

    Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, seçimi kaybetme pahasına bir kişiye bile işe alacağına dair söz vermediğini belirterek, işten çıkarılan çalışanlarla ilgili değerlendirme yaptı.

  • Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ilçe belediye başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti
    15:15 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ilçe belediye başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve yeni seçilen 11 CHP'li ilçe belediye başkanı Anıtkabir'i ziyaret etti. Aras, Anıtkabir özel defterini imzalayarak milli değerlere bağlı olduğunu ve adil bir yönetim anlayışı benimseyeceğini söyledi.

  • Çevre Bakanı: Deprem bölgesinde çalışmalarımız devam ediyor
    15:12 Çevre Bakanı: Deprem bölgesinde çalışmalarımız devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Bakanlık, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgenin ihya ve inşası için çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar 76 bin konut tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Depremde evleri yıkılan afetzedelerden biri olan Güngör ailesi de yeni konutlarına kavuştu ve mutluluklarını dile getirdi. Bakan Özhaseki, vatandaşların güvenli yuvalarına yerleşene kadar çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

  • Alfa Romeo, Milano Modelinin Adını Junior Olarak Değiştirdi
    15:04 Alfa Romeo, Milano Modelinin Adını Junior Olarak Değiştirdi

    İtalyan lüks otomobil üreticisi Alfa Romeo, hükümetle yaşanan tartışmaların ardından “Milano” modelinin adını “Junior” olarak değiştirdi. Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğuna inanmalarına rağmen, gerilimi düşürmek amacıyla değişiklik yapıldı. Stellantis grubu, İtalya'daki fabrikalarındaki üretimi azaltarak bazı fabrikaları yurt dışına taşıma kararı nedeniyle aylardır hükümetle polemik yaşıyordu.

  • İstanbul Valisi Davut Gül'den İmamoğlu'na tebrik ziyareti
    15:04 İstanbul Valisi Davut Gül'den İmamoğlu'na tebrik ziyareti

    İstanbul Valisi Davut Gül, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde İstanbul'da seçimi kazanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ziyarette bulundu. Vali Gül, seçim sonrasında yaptığı ziyarette İmamoğlu'na tebriklerini iletti.

  • Ümit Özat, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın başdanışmanı oldu
    15:03 Ümit Özat, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın başdanışmanı oldu

    Fenerbahçe ve milli takımın eski kaptanı Ümit Özat, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın sorumlu başdanışmanı olarak görev yapacak.

  • Eskişehir'de Tarihi Eser Kaçakçısı Yakalandı
    15:01 Eskişehir'de Tarihi Eser Kaçakçısı Yakalandı

    Eskişehir'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, Afyonkarahisar'dan Mahmudiye ilçesine gelerek müşteri aradığı belirlenen bir tarihi eser kaçakçısı yakalandı. Şahsın üzerinde ve aracında bulunan eserler muhafaza altına alındı.

  • Antalya Valisi Hulusi Şahin, teleferik kazasında yaralananları ziyaret etti
    14:57 Antalya Valisi Hulusi Şahin, teleferik kazasında yaralananları ziyaret etti

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 12 Nisan Cuma Günü meydana gelen teleferik kazasında yaralanan kazazedeleri hastanede ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Vali Şahin, kazazedelerin yaşadıkları anları dinleyerek kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı ve devletin kazanın takipçisi olduğunu belirtti.


Advertisement