Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan Dörtlü Bakanlar Koordinasyon Konseyi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan Dörtlü Bakanlar Koordinasyon Konseyi Toplantısı

Macaristan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Laszlo Palkovics, "Bu yüzyılın demir yolu taşımacılığının yüzyılı olacağını düşünüyoruz ki halihazırda bu alanda atılan adımlar ve yapılan yeniliklerle bu görüşün çok da yersiz olmadığını ifade etmek mümkündür.

05.07.2022 12:13  Güncelleme: 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Macaristan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Laszlo Palkovics, "Bu yüzyılın demir yolu taşımacılığının yüzyılı olacağını düşünüyoruz ki halihazırda bu alanda atılan adımlar ve yapılan yeniliklerle bu görüşün çok da yersiz olmadığını ifade etmek mümkündür." dedi.

Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan Dörtlü Bakanlar Koordinasyon Konseyi ilk toplantısı ve protokol imza töreni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Macaristan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Palkovics ile Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Tomislav Momiroviç'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Protokol imza töreni sonrasında konuşan Macaristan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Palkovics, 1,5 yıl önce bu konuları ilk görüşmeye başladıkları zaman baktıkları resmin bambaşka olduğunu ancak şu an ülkelerinin çok daha rekabetçi bir noktada bulunduğunu söyledi.

Bulgaristan, Macaristan, Sırbistan ve Türkiye olarak alternatif arayışlarını, ürün ve insanların Uzak Doğu'dan Avrupa'ya taşınmasını iyileştirme hedefiyle çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Palkovics, şunları kaydetti:

"Rusya ve Ukrayna arasındaki sıkıntılı durumun mevcut koridorlar üzerinde yarattığı etki ve baskı ortadayken biz de mevkidaşlar olarak bir araya gelip aynı mesajı vermek istedik. Rekabetçilik önemlidir ancak iş birliği içerisinde el ele verip her zaman sorunların üstesinden gelebiliriz, alternatifler oluşturabiliriz. Zaten çalışma gruplarımızın oluşturulma amaçlarından bir tanesi buydu. Hızlıca oluşturulup çalışmalarına başlayan grubumuz eminim ki yakın gelecekte bizlere koordinasyon dahilinde yeni faaliyetler ve yeni çıktılarla dönecektir. Altyapımızı, lojistik imkanlarımızı son derece destekleyeceğini düşündüğümüz potansiyellerle birlikte demir yolu ekipmanlarımız, eksikliğin giderilmesi, yolcu ve yük taşımacılığının desteklenmesi gibi konularda yapacağımız iş birlikleri de son derece faydalı olacaktır."

Avrupa tarafındaki trafiğin çok ciddi bir kısmının AB dahilinde dağıldığını ancak mevcut altyapılara ve bir de ekipmanlara odaklanmanın herkesin en büyük hedeflerinden bir tanesi olduğunu belirten Palkovics, "Mevcut yüzyılımıza baktığımız zaman bu yüzyılın demir yolu taşımacılığının yüzyılı olacağını düşünüyoruz ki halihazırda bu alanda atılan adımlar ve yapılan yeniliklerle bu görüşün çok da yersiz olmadığını ifade etmek mümkündür." dedi.

"Emisyonlar ve iklim değişikliğini göz ardı edemeyiz"

Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Tomislav Momiroviç de altyapının önemine işaret ederek, "Eğer altyapıya yatırım yaparsanız bu noktada ekonomik büyümeniz bile bundan beslenecektir. Kültürel zenginliğiniz, bağlarınız, tarihiniz hep destek olacaktır ki Bulgaristan, Macaristan, Sırbistan ve Türkiye olarak biz altyapımıza yatırım yapmaya hazırız. Bu konuda Türkiye'yi de tabii Macaristan ile yaptığı çalışmalarla takip ediyoruz. Sırbistan olarak bizler de yatırımlarımızı yoğunlaştırıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Momiroviç, demir yollarına ve özellikle yüksek hızlı trene yaptıkları yatırımlarla birlikte Sırbistan'ı yüksek hızlı trenle tanıştırdıklarını, hedeflerinin Belgrad ve Budapeşte'yi birbirine bağlayabilmek olduğunu söyledi.

Bir yandan bütün bu ulaşım, ulaştırma konularını tartışırken emisyonlar ve iklim değişikliğini göz ardı edemeyeceklerine işaret eden Momiroviç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki bir diğer önemli zorluk ise Avrupa bünyesinde şu şekildedir. Bölgenin büyük ülkeleri, savaş ve çatışma halindeyken bu durum bizlere tabii mevcut sıkıntıların üzerinde yeni sorunlar yaratmaktadır. Yeni sıkıntılar geliştirmektedir. Çözüm ise taşımacılığın rahatlamasında yatmaktadır. Yük taşımacılığı olsun ve diğer alanlardaki taşımacılık imkanları olsun. Bunlara önceliklendirip bu alanın enerjisini, desteğini nereden bulabileceğimizi çözümleyebilmek, bahsettiğimiz bütün ülkeler için hem Sırbistan için hem de bütün bölge ülkeler için ve aynı zamanda denize kıyısı olan ülkeler için de son derece önemli olacaktır. Bu vesileyle bir konuya daha değinmek, bir şeye daha vurgu yapmak isterim. Avrupa için zor bir dönemden geçiyoruz ancak ülkelerimize dönüp baktığımız zaman birlikte olmak durumundayız. Birbirine son derece bağlı ülkeleriz ve bu zorlayıcı zamanlarda kimse kaybeden olmak istemez ve eminim ki bizim dostluğumuz şu an çok çok iyi bir pozisyonda. Bu pozisyon sayesinde daha iyi iletişim kurabiliriz, daha iyi ticari faaliyetler sergileyip büyümemizi karşılıklı olarak bu zorlu zamanlara rağmen destekleyebiliriz."

Konuşmaların ardından protokol imza töreni gerçekleştirildi. Daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu tarafından konuk bakanlara hediye takdiminde bulunuldu.

Macaristan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Palkovics de Bakan Karaismailoğlu'na hediye takdim etti.

Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan Dörtlü Bakanlar Koordinasyon Konseyi Toplantısı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan Dörtlü Bakanlar Koordinasyon Konseyi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor
    17:11 Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor

    Google, Android kullanıcıları için tasarlanan yeni "Tab Declutter" özelliği ile tarayıcıdaki sekme karmaşasını azaltmayı hedefliyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, sadece aktif olarak kullandıkları sekmelere odaklanabilecek ve arşivlenen sekmelere ihtiyaç duyduklarında kolayca erişebilecekler. Google Chrome'un Mayıs ayında çıkması beklenen 125. sürümünde bu özelliğin yer alması planlanıyor.

  • Aleyna Tilki'ye 50 Bin Kişilik Konserde Sürpriz Doğum Günü Kutlaması
    17:11 Aleyna Tilki'ye 50 Bin Kişilik Konserde Sürpriz Doğum Günü Kutlaması

    Adana Ceyhan Cumhuriyet Meydanı'nda 50 bin kişiye konser veren Aleyna Tilki, orkestrasının beklenmedik bir şekilde 'İyi ki doğdun Aleyna' şarkısına başlamasıyla şaşırdı. Seyircilerin de katılımıyla Aleyna Tilki yeni yaşını müthiş bir koro eşliğinde kutladı. Konserine devam eden Tilki, dansçılarıyla birlikte muhteşem bir şov sergiledi.

  • Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler
    17:10 Xiaomi 14 Ultra Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: Fiyat ve Özellikler

    Xiaomi'nin uzun zamandır beklenen amiral gemisi Xiaomi 14 Ultra, Türkiye'de ön siparişe açıldı. Cihazın özellikleri arasında 2K AMOLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 16 GB RAM, dörtlü kamera kurulumu, 5000 mAh batarya ve hızlı şarj desteği bulunuyor. Xiaomi 14 Ultra'nın ön sipariş fiyatı ise 74.999 TL olarak belirlendi.

  • ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları
    17:10 ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi: Özellikler ve Kullanım Alanları

    ROKETSAN, yerli savunma sanayii yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Şirket, yeni nesil mini insansız hava araçlarına ve patlayıcı düzeneklerine karşı koruma sağlayan ROKETSAN ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi için paylaşımda bulundu. ALKA Ağ Yetenekli Silah Sistemi lazer ve elektromanyetik dalgalar kullanarak hedefleri etkisiz hale getirebilme özelliğine sahip. Hedef tespit ve takip için radarları ve elektro-optik kameraları kullanıyor. Yapay zeka sayesinde otomatik hedef tespiti ve takibi gerçekleştirebiliyor. Sistem aynı zamanda mobil ve sabit kullanıma uygun olarak tasarlandı. Araç üzerine birleşik veya kule ve kabin şeklinde yerleştirilebiliyor. Lazer silahıyla 750 metre menzile sahip olan ALKA, geniş alanda İHA tehditlerini engelleyebiliyor. ALKA; askeri birlikler, havaalanları, enerji tesisleri, kamu binaları ve meskun mahallerin korunmasında kullanılabilecek.

  • Seçimlerden Sonra Ne Olacağı Belli Değil
    17:10 Seçimlerden Sonra Ne Olacağı Belli Değil

    Hüseyin, mahalle kahvesinde otururken seçimlerden sonra ne olacağının belli olmadığını söyleyen insanları izler. İsmail ve Yeter terapist Jale'nin ofisine giderek ilişkilerini düzeltmeye çalışırken İbrahim'in tartışmasıyla karşılaşırlar. Yönetmen İbrahim'in filminde oynayacak olan Burcu'nun sevgilisi Hüseyin, açık sözlülüğüyle diğer oyuncuları rahatsız eder. Mesut, zengin olma hayalleriyle iki kadınla buluşma ayarlar ancak planı istediği gibi gitmez. Çiçek'in sevgili seçimi televizyon programında değerlendirilir ve herkesi şaşırtır. Paşa, Jale'nin ailesiyle tanışırken yanlış telaffuzlarıyla Mesut'u sinirlendirir ve kafede karışıklık çıkar.

  • Hasan Can Kaya, Hayranıyla Birlikte Olabileceğini Söyledi
    17:09 Hasan Can Kaya, Hayranıyla Birlikte Olabileceğini Söyledi

    Ünlü komedyen Hasan Can Kaya, hayranıyla birlikte olabileceğini söyledi. Aşık olmanın birine hayranlık da içerdiğini belirten Kaya, karşılıklı etkileşim olduğunda birbirlerine hayran olduklarını ifade etti.

  • Kastamonu Taşköprü'de Kavşakta Kaza: 1 Yaralı
    17:09 Kastamonu Taşköprü'de Kavşakta Kaza: 1 Yaralı

    Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı. Kaza, Taşköprü ilçesi Çevreyolu Sanayi Sitesi kavşağında meydana geldi. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından Taşköprü Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Fatih'te İSPARK'ta Silahlı Soygun: 110 Bin Dolar Çalındı
    17:08 Fatih'te İSPARK'ta Silahlı Soygun: 110 Bin Dolar Çalındı

    Fatih'te bulunan İSPARK'a motosikletle gelen 2 şüpheli, bir şahsı bacağından silahla vurarak 110 bin dolarını çaldı. Dehşete düşüren hırsızlık anları güvenlik kamerasına yansırken, şüphelilerin yakalanmasına yönelik polis ekiplerinin düzenlediği operasyonda 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:08 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'astronotu seçim malzemesi olarak kullanıyorlar' şeklindeki eleştirilere yanıt vererek, Türkiye'nin astronotuyla gurur duymayanların gençlerle paylaşmamızı kıskandığını söyledi. Bakan Kacır ayrıca, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'yı 8 Temmuz'da uzaya göndereceklerini belirtti.

  • Eskişehir Kuryeler Birliği, CHP Adayı Ayşe Ünlüce'ye tepki gösterdi
    17:07 Eskişehir Kuryeler Birliği, CHP Adayı Ayşe Ünlüce'ye tepki gösterdi

    Eskişehir Kuryeler Birliği mensupları, CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce'nin 'Kurye Dostu Belediye Protokolü'ne imza atmamasına tepki gösterdi. Birlik Başkanı Gökay Başar, kuryelerin hayatının pazarlık konusu olmadığını vurgulayarak protokole imza atan adaylara başarı diledi.

  • Meral Akşener Eldivan'da Vatandaşlara Seslendi
    17:07 Meral Akşener Eldivan'da Vatandaşlara Seslendi

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Eldivan ilçesinde düzenlenen mitingde atanamayan öğretmenler ve emeklilerin oyuna talip olduğunu söyledi.


Advertisement