Bakan Kılıç, Spor Gündemini Değerlendirdi - Son Dakika
Spor

Bakan Kılıç, Spor Gündemini Değerlendirdi

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, kulüplerin ekonomik durumlarının güzel olmadığını belirterek, "Daha iyi olmalı." dedi.

12.07.2017 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, kulüplerin ekonomik durumlarının güzel olmadığını belirterek, "Daha iyi olmalı." dedi.

Bakan Kılıç, NTV ve NTV Spor'dan canlı olarak yayınlanan "Spor Aktüel" programında, Finansal Fair Play'den tribünde yaşanan olaylara, 18 Temmuz'da Samsun'da başlayacak 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'ndan Türkiye'nin EURO 2024 adaylığına kadar birçok konuda önemli değerlendirmelerde bulundu.

NTV Spor Genel Yayın Yönetmeni Fuat Akdağ, Milliyet Gazetesi Spor Yazarı Atilla Gökçe, Vatan Gazetesi Spor Yazarı Lütfü Özel ve Sabah Gazetesi Spor Müdürü Murat Özbostan'ın sorularını yanıtlayan Kılıç, "Kulüplerimizin ekonomik durumları güzel değil, daha iyi olmalı." diye konuştu.

Mali konuda Bakanlığın müdahale alanının kısıtlığı olduğunu vurgulayan Kılıç, "Birtakım uluslararası kuralların uygulanmasının takip edilmesi konusunda biz telkinde bulunabiliyoruz. Uygulaması yine federasyonun yetki alanında oluyor. Kendi açımızdan neye bakıyoruz biz, yapılan harcamaların boyutları ve onların yönlendirilmesinin daha iyi olması lazım." ifadelerini kullandı.

Kulüplerin yaptığı harcamaların boyutlarının yönlendirilmesinin daha iyi olması gerektiğini kaydeden Bakan Kılıç, "Şöyle başarılar var." diye Avrupa ile karşılaştırmalarda bulunulduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Madem Avrupa'yı örnek veriyorsun, o zaman onun oraya nasıl geldiğine de bak. Altyapısına yatırım yapıyor, gerekiyorsa 2-3 sezon daha alt konumda bitirmeyi göze alıyor ve diyor ki 5 sene sonrası için bir hedef koyuyorum, bir altyapı çalışması içerisinden geleceğim, yetiştirip futbolcumu daha sonra da dünya piyasasına bunu pazarlayarak, satarak gelir elde edeceğim. Şimdi biz bunun neresini yapıyoruz? Biz Türk sporu olarak, Türk futbolu olarak bunu ne kadar yapıyoruz? Tamam, futbolcular alalım, yurt dışından da futbolcu gelsin, tabii ki gelecek, uluslararası bir daldan bahsediyoruz. Biz tabii ki devlet olarak belli birtakım çalışmaları yapabiliriz ama baktığınızda peki Avrupa'daki muadiliniz olan kulüplerin devletle olan finansal ilişkilerini de incelemeniz gerekir, eğer bizden bir şey istiyorsanız. 'Ben hatayı yapayım, ben yanlışı yapayım, ben kötü yöneteyim, sen beni gel zorla düzelt.' Bekleme, zaten UEFA geldi size zorla kuralı koydu. Bizim zaten yapacağımız şey şudur; o kuralın en açık şekliyle uygulanmasına sağlamak. Hani diyorlar ya bazen bize, şunu yapın. Yasal anlamdaki değişiklik dediğim budur zaten, bunun mali tarafla zaten bir ilişkisi var."

Bakan Akif Çağatay Kılıç, kulüplerin vergi borçları konusunda Maliye Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, "Hiç kimse kusura bakmasın, 'Biz bu işi getirdik, kartopu büyüdü, kocaman bir şey oldu, biz daha götüremiyoruz, gelin bu borçları üstlenin.', böyle bir şey yok. Ben bunu geçen sene de söyledim, bu sene de söylüyorum, yok öyle bir şey." diye konuştu.

Kulüplerin finansal yapıları konusunda UEFA'nın raporunda geçen yıllara nazaran daha iyiye giden, iyi niyetli bir çaba var denildiğini aktaran Kılıç, "Herkesin elini taşın altına koyup desteklemesi lazım, küçük kısır çekişmelerle ortalığı birbirine katmayalım." uyarısında bulundu.

Bakan Kılıç, yabancı futbolcuların emeklilik dönemlerinde Türkiye'ye geldiği yönündeki eleştirileri değerlendirirken de Gheorghe Hagi örneğini verdi. Kılıç, "Bazen ve bazı durumlarda gerçekten çok büyük de katkısı olan futbolcular oluyor. Biz eğer kendi kalitemizi yükseltirsek ve buradaki futbol otorite anlamındaki durumumuzu üst seviyeye çıkartırsak, doğal olarak daha erken yaşta başka kulüplere giden futbolcular Türkiye'ye gelir. Mesela Hagi. Barcelona'da kişisel anlamda yaşamış olduğu bazı sorunlardan dolayı Türkiye'ye geldi ve burada ikinci bir çıkış yakaladı, Türk futboluna da büyük katkıları oldu." şeklinde görüş belirtti.

"Cezalar, tribünden almaya kadar gidecek"

Sporda şiddet ve tribün olayları konusuna da değinen Bakan Kılıç, olayları önleme konusunda kararlılık mesajı verdi. Bakan Akif Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

"Ekmeğin arasına, sırtına bandajlayarak veya başka bir şekilde torpil, maytap, meşale sokup da stadı birbirine katanların o statlarda işi yok. Bunlar bedava yapılmıyor. Gelsin üç ne yaptığını bilmeyen, kendinden geçmiş kişi, cam kırsın, tuvalet kırsın, koltuk kırsın, sahaya yabancı madde atsın ve dünyanın karşısında bizi farklı anılacak görüntülerle ortaya koysun diye yapılmıyor bu statlar, bu spor tesisleri. Böyle bir şey olabilir mi? Siz kimsiniz, ne zannediyorsunuz siz kendinizi? Bu ülkenin, vatandaşın vergisiyle edinilmiş gelir, ülkenin geleceğiyle alakalı güzel bir spor tesisinin inşası için harcanıyor. Neymiş efendim, biz taraftar grubuyuz. Siz taraftar grubu falan değilsiniz. Taraftar grubu gidip takımının stadındaki koltuğu kırmaz, futbolcusuna el kaldırmaz. Şu anda İçişleri Bakanlığı ile o maytaplar, meşalelerin satışlarıyla alakalı görüşüyoruz. Bu sezon Allah'ın izniyle bu işlerin üstüne çok farklı gideceğiz, tribünden almaya kadar gidecek bu iş. Bu işin içerisinde olduğunu tespit ettiklerimiz hakkında yasal işlemi Adalet Bakanlığımız tesis edecek. Belki burada biraz sert konuşuyor durumuna düştüm ama içim yanıyor. 200 milyon, 250 milyon, 300 milyon, en ucuzu 150 milyon, en az maliyeti olan 150 milyon, 125 milyon lira olan statlar, tesisler, spor salonlarında böyle bir şey olabilir mi? Herkes kendine çeki düzen versin, böyle bir şey olmaz. Yani biz bu kadar yatırımı yapacağız, yabancı gelecek, uluslararası sermaye, bilmem kaç yüz milyon dolar verecek yayın hakkını alacak, öbürü gelecek sahaya torpil atacak, meşale atacak biz de seyredeceğiz. Maç duracak. Böyle bir şey olmaz, ben bunu kabul etmiyorum. Bunlar çoğunluk da değil, azınlık. Bakın, bunlar vandal."

"2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nı elimizden almak için çok uğraştılar"

Bakan Akif Çağatay Kılıç, Samsun'da 18-30 Temmuz tarihlerinde 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın düzenleneceğini hatırlatarak, "Oyunlara 97 ülke katılıyor. Bu oyunlar tarihindeki en yüksek sayı. 3 bin 148 sporcu, 21 branşta mücadele edecek. Bu mücadeleler 42 tesiste gerçekleşecek. Samsun'daki yeni stadyumumuz da bu uluslararası organizasyonla açılacak, yani 200'den fazla ülkenin seyircisinin, televizyon seyircisinin, internet seyircisinin takip edeceği bu organizasyonla Samsunumuzun yeni stadyumu görücüye çıkmış olacak ve açılmış olacak." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz'daki hain darbe girişiminden sonra organizasyonu Türkiye'den almak için çok uğraşıldığını dile getiren Bakan Akif Çağatay Kılıç, "Özellikle bazı büyük ülkeler 'Biz gelmiyoruz, Türkiye güvenli değil.' dediler. Şu anda onların hepsi geliyor ve dediğim gibi oyunlar tarihinin en büyük katılımı, ülke ve sporcu sayısı açısından olacak." diye konuştu.

"EURO 2024 adaylığı konusunda hiçbir eksiğimiz yok"

İşitme Engelliler Olimpiyatları sonrasında Türkiye'nin 2021 yılında İstanbul'da 5. İslami Dayanışma Oyunları'nı düzenleyeceğini hatırlatan Kılıç, Türkiye'nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) adaylığına ilişkin, "EURO 2024 adaylığımız ile ilgili süreç işliyor. Önümüzdeki yıl karar verilecek, bir yıl, bir dönemimiz var. Rakibimiz Almanya. Biz 2024 için altyapısıyla, her şeyiyle hazırız. Tesis altyapısı açısından olsun, ağırlama altyapımız olsun, hiçbir şekilde hiçbir sorunumuz yok." ifadelerini kullandı.

Okullarda yetenek taraması

Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığının, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokol gereği bu yıl okullarda yetenek taramasına başlayacaklarını belirterek, "Bütün okullarda, 4'ten 5. sınıfa geçen öğrencilerin sportif anlamdaki kabiliyetlerinin ölçülmesi ve buradaki yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmeleriyle ilgili beraberce yaptığımız, başlattığımız bir çalışma. Spor liseleri, okullarıyla beraber yapacağımız bir çalışma bu." değerlendirmesini yaptı.

Sportif başarı anlamında 2017 yılının ilk yarısının iyi geçtiğine işaret eden Bakan Kılıç, Temmuz 2017 itibarıyla 778'i altın, 735'i gümüş ve 991'i bronz olmak üzere toplam 2 bin 504 madalya elde edildiğini açıkladı.

Sporcu Danışma Merkezi

Sporcuları hazırlama noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını da anlatan Kılıç, "Onları doğru yönlendireceğiz. Psikolojilerini, sosyolojik yapılarını, eğitimleri yakından takip edeceğiz ve bunu yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Akif Çağatay Kılıç, bu amaçla yeni bir uygulama başlattıklarını ve "Sporcu Danışma Merkezi" için "145" hattını hizmete açtıklarını anımsattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Bakan Kılıç, Spor Gündemini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement