Bakan Kurum: "Acil Öncelikli Alanların Dönüşümünü Sağlayacağız" - Son Dakika
Güncel

Bakan Kurum: "Acil Öncelikli Alanların Dönüşümünü Sağlayacağız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm için illere gönderilen Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi kapsamında genelge gönderildiğini belirterek, "Şehirde ne kadar riskli alan varsa bize bildirilmesini talimatlandırdık.

18.05.2019 19:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm için illere gönderilen Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi kapsamında genelge gönderildiğini belirterek, "Şehirde ne kadar riskli alan varsa bize bildirilmesini talimatlandırdık. O çerçeve de acil öncelikli alanların dönüşümünü sağlayacağız. Gelecek verilen bu açıdan çok önemli. Kentsel dönüşüm bu önümüzde ki süreci götürebilmek adına çok önemli. Bu veriler kısım kısım geliyor. Biz de bu gelen veriler karşılığında önümüzde ki 5 yıllık süreçte uygulayacağımız eylem planını açıklayacağız." dedi.

Bakan Kurum, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'ı ziyaretinde valilik şeref defterini imzalamasının ardından kent hakkında bilgi aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha sonra Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan'ı ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Kurum, ilçe ve belediye başkanlarıyla görüşerek sorunlarının yanı sıra taleplerini dinledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada yaptığı açıklamada, Zonguldak'ın cumhuriyet döneminin önemli şehirlerinden olduğunu belirtti. Kent merkezinde yapılması planlanan millet bahçesi, protokol camisi inşaatı ve Lavuar alanları ile liman gezi yoluyla ilgili yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Kurum, şunları söyledi:

"Zonguldak'ın geleceğine ilişkin yapabileceğimiz projeleri istişare ettik ve belli kararlar aldık. Öncelikli olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğümüzün bünyesinde bulundurduğu yaklaşık Zonguldak ilimizde 133 bin metre kare arazi var. Bu arazinin de yaklaşık bin 63 metre karesi lavuar alanı olarak bildiğimiz kömür yıkama alanı. Limanın hemen arkasındaki alan önemli alan. Yapmış olduğumuz görüşmelerde hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hem de TTK Genel Müdürüz bu nokta da çok özverili şekilde destek oldular. Bu alanı Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz bünyesinde takas yapmak suretiyle Zonguldak'a kazandırıyoruz. Aslında limanın arkasında yine Protokol Cami olarak bildiğimiz alanı ve valiliğimizin içinde bulunduğu toplamda 500 bin metre karelik alanda yeni bir kent merkezi oluşturacağız. Master Plan Çerçevesinde bu inşaatları yapacağız. Zonguldak için önemli olan kangren olan sorunu 5 yıl içerisinde belediyemizle birlikte çözeceğiz."

"Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi"

Bakan Kurum, kentsel dönüşüme ilişkin şubat ayında tüm illere gönderilen "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi"ne ilişkin, sürenin 19 Mayıs (yarın) biteceğini belirterek "Genelge kapsamında şehirde ne kadar riskli alan varsa bize bildirilmesini talimatlandırdık. O çerçeve de acil öncelikli alanların dönüşümünü sağlayacağız. Gelecek verilen bu açıdan çok önemli. Kentsel dönüşüm bu önümüzde ki süreci götürebilmek adına çok önemli. Bu veriler kısım kısım geliyor. Biz de bu gelen veriler karşılığında önümüzde ki 5 yıllık süreçte uygulayacağımız eylem planını açıklayacağız. Burada tabi ki İstanbul'umuz çok önemli. İstanbul hem nüfus itibariyle baktığınızda, hem de şehirde ki çarpık yapılaşmadan kaynaklı hem de riskli binalardan kaynaklı binaların dönüşümü adına bu veriler çok önemli. İstanbul ve tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren bu konu ile ilgili eylem planını açıklayacağız." diye konuştu.

"İstanbul için de ayrı bir ekip kurduk"

Kentsel dönüşümü ikiye ayırdıklarını kaydeden Kurum, şöyle devam etti:

"Birincisi tarihi kentsel dönüşüm. İkincisi de o yıkılması öngörülen o riskli binaların metruk binaların da içinde olduğu dönüştürülmesi gereken öncelikli dediğimiz alanların dönüşümü. Her yıl 300 bin konut yapmak suretiyle önümüzdeki 5 yıllık süreçte 1 milyon 500 bin konutu dönüştüreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Zonguldak'ın merkezinde bu dönüşüm de aslında bu acil öncelikli dediğimiz kent için en önemli dönüşüm projesidir." diyen Kurum şöyle devam etti:

"Önümüzdeki 5 yıllık süreçte kömür yıkama tesislerin olduğu alanı aldık. O alanı şehrin bir meydanı olarak içinde vatandaşlarımızın gidip gezeceği eğleneceği yer haline getirmek istiyoruz. Yine bunu içine alacağımız limanı, valiliği, pazar yerini hepsini bu master plan çerçevesinde düşündüğümüzde bizim kentsel dönüşüm adına Zonguldak'ta yapacağımız en önemli proje budur." diyen Kurum Buradan da bu yıl projeye başlayacağız. 2023 yılına kadar da bu söylediğim alanları düzenlemek suretiyle vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmış olacağız. Bunu 81 ilde aynı anlayışla yapmaya gayret göstereceğiz. İstanbul için de ayrı bir ekip kurduk. Hem valiliğimizden gelen veriler hem de bizim ekibimizin sahadan alacağı veriler çakıştırılacak. O çakıştırılmış verilerde bizim uygulayacağımız süreçte önceliğimiz olacak."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Zonguldak'a yeni bir termik santral kurulması planlanıyor ve hava kirliliğini oluşuyor" şeklindeki değerlendirmelere ilişkin ise hava kalitesini Türkiye'de 7 gün 24 saat izlediklerini belirterek "İzleme istasyonlarını da sayısını her geçen gün artırıyoruz. Zonguldak'ta izlenilen alanlar içerisinde konulara ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz hem ÇED raporlarında gerekli toplantıları görüşleri alıyorlar. Sizin uyarılarınız akabinde aynı süreci gözden geçiririz. Ancak hem hava kirliliği noktasında hem de ÇED süreçlerinde her türlü detaylı görüş alınıyor ve alınacaktır." diye konuştu.

Bakan Kurum: "Acil Öncelikli Alanların Dönüşümünü Sağlayacağız"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Kurum: 'Acil Öncelikli Alanların Dönüşümünü Sağlayacağız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement