BAKAN ÖZER 'KÖY YAŞAM MERKEZİMİZ, NEŞET ERTAŞ İSMİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEK' - Son Dakika
Güncel

BAKAN ÖZER 'KÖY YAŞAM MERKEZİMİZ, NEŞET ERTAŞ İSMİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEK'

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kırşehir'in Akpınar ilçesi Kırtıllar köyünde Kırtıllar Neşet Ertaş Köy ve Yaşam Merkezi'nin açılışına katıldı.

10.01.2023 17:29  Güncelleme: 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kırşehir'in Akpınar ilçesi Kırtıllar köyünde Kırtıllar Neşet Ertaş Köy ve Yaşam Merkezi'nin açılışına katıldı. Bakan Özer, konuşmasında, Tüm Türkiye'de köy okullarını yapmayla ilgili projemizi başlattığımız zaman hemen dedik ki 'Kırşehir'e, Kırtıllar köyüne, Neşet Ertaş'ımızın o bozkırın tezenesi, arif insanın ismini yaşatacağımız bir köy yaşam merkezi kuralım' ama nasip olmadı. Bugüne nasipmiş. Nasipsiz hiçbir şey olmuyor. Onun için gecikmeden dolayı ben özür diliyorum. İnşallah bu köy yaşam merkezimiz, hem köylülerimizin çocuklarının anaokulu, ilkokul ihtiyacını karşılama hem yetişkinlerimizin halk eğitim merkeziyle ilgili kurs ihtiyacını da karşılama bağlamında hizmet verirken, aynı zamanda Neşet Ertaş ismini de yaşatmaya devam edecek dedi.

'TÜRKİYE'NİN HER NOKTASINA EĞİTİM YATIRIMI GİTTİ'

Eğitime verilen öneme değinen Bakan Özer, Son 20 yıl, gerçekten bu ülkenin evlatlarının eğitime erişimiyle ilgili devasa yatırımlar yapıldığı bir dönem oldu. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde şehir, bölge ve köy ayrımı yapılmadan, Türkiye'nin her noktasına eğitim yatırımı gitti. İlk kez cumhuriyetin 1'inci yüzyılında ilkokul öncesinden ortaöğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 95'in üzerine çıktı. 2000'li yıllara baktığınız zaman okul öncesi eğitimde yüzde 11'lik okullaşma oranı var, yüzde 89'u yok. İlkokul ve ortaokulda problem yok ama lise çağı nüfusunun yarısının eğitim alamadığı bir Türkiye manzarası var. Ülkelerin en kalıcı sermayesi beşeri sermayesi ve beşeri sermayenin de niteliğini artırmayla ilgili en önemli enstrüman eğitimken, Türkiye'nin 2000'li yılların başında bu imkandan yararlanamadığını görüyoruz. İşte Sayın Cumhurbaşkanı'mızın o kararlı duruşu, her yıl istikrarlı bir şekilde bütçeden en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığı'na vererek bu ülkenin evlatları ilk kez ücretsiz bir şekilde bulundukları bölgelerde eğitime erişebildiler. Bu o kadar kıymetli bir şey ki. Eğer biz bu yatırımları Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, milli eğitim bakanlıkları yapmamış olsaydı cumhuriyet'in 2'nci yüzyılını ıskalamış olacaktık diye konuştu.

'SOSYAL YARDIMLARINDA 2022'DEKİ MALİYET KARŞILIĞI 525 MİLYAR TL'

Bakan Özer, konuşmasının devamında, Dün bir açıklama yapıldı. Eğitimde reformla ilgili diyor ki '5 yaşta eğitimi zorunlu yapacağız'. Biz 5 yaştaki okullaşma oranını kaça çıkardık biliyor musunuz Zorunlu olmadığı halde yüzde 99'a çıkardık. Arkadaşlar, yeni bir reform yapma iddiasıyla yola çıkarak 5 yaşı zorunlu yapacaklarını iddia ediyorlar. Zorunlu ilkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,63. Zorunlu ortaokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,44. Bu neyi gösteriyor Sahadan bu kadar kopuk olduklarını gösteriyorlar. Eğer 5 yaştaki okullaşma oranları yüzde 20-30'lar civarında olsa dersin ki 'Ben geleceğim, 5 yaştaki okullaşma oranlarının yüzde 95'in üzerine çıkaracağım'. ya zaten yüzde 99. Son 20 yılda bu ülkenin evlatlarının eğitimle buluşabilmesi için şartlı eğitim yardımından burslara, pansiyon imkanlarından ücretsiz taşımaya, ücretsiz yemeğe, ücretsiz ders kitaplarına ve ücretsiz yardımcı kaynaklara kadar her türlü imkan bu ülkenin evlatlarına seferber edildi. Bu sosyal yardımların 2022 yılındaki maliyet karşılığı 525 milyar TL. Bu hükümet her zaman vatandaşının yanında oldu. Eğitim kartı dağıtmasına gerek yok. Zaten yapıyoruz dedi.

Okul öncesi eğitime ücretsiz yemek vereceklerini söyleyen Bakan Özer, şöyle konuştu İnşallah 2023 yılının 2'nci döneminde yani 6 Şubat itibarıyla da o ücretsiz yemekle ilgili kapasiteyi 1,8 milyondan 5 milyona çıkaracağız. Okul öncesindeki tüm çocuklarımıza ücretsiz yemek vereceğiz. Pansiyonlu okullarımız, taşımalı eğitimden yararlanan yerlerdeki tüm okullarımızı bu kapsam içine alacağız. Bizim derdimiz, bu memleketin çok daha iyi olması. Onun için biz derdimizi seviyoruz. İşte bunun bir adımı da köy okullarıydı, köy yaşam merkezleriydi. Yıllardan beri kapalı olan, aslında kapalı olmasının nedeni köylerden ilçelere, ilçelerden şehirlere, şehirlerden metropollere göçün getirmiş olduğu o trendin öğrencileri mağdur olmasın, diye taşımalı eğitimle eğitim ve fırsat eşitliğini güçlendiren hükümetimiz özellikle Covid-19 salgınından sonra tersine göç dalgasını fırsat bilerek ve aynı zamanda gıda, tarım ve hayvancılığın da artık stratejik bir alan olduğu bilinciyle köy yaşam merkezlerine, köy okullarına tekrar hayat vermeye başladı.

BAKAN ÖZER \'KÖY YAŞAM MERKEZİMİZ, NEŞET ERTAŞ İSMİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEK\'
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel BAKAN ÖZER 'KÖY YAŞAM MERKEZİMİZ, NEŞET ERTAŞ İSMİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEK' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Vefatı
    11:03 CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Vefatı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, resmi hesabından hayatını kaybeden CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar için başsağlığı mesajı paylaştı. Özel, uzun yıllar birlikte çalıştığı Bayraktar'a Allah'tan rahmet dileyerek ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

  • Çocukluğunda izlediği müsabakalardan esinlenip boksa başladı, Avrupa 3.'sü oldu
    11:03 Çocukluğunda izlediği müsabakalardan esinlenip boksa başladı, Avrupa 3.'sü oldu

    Adana'da çocukken izlediği boks müsabakalarından esinlenerek boksa başlayan 18 yaşındaki milli boksör Hüseyin Ege Tekdemir, Hırvatistan'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda Avrupa 3.'sü oldu. Adana'dan dünya şampiyonu olarak çıkmayı hedefleyen Tekdemir, Olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etmenin hayalini kuruyor.

  • Amasra'da Tehlikeli Sörf
    11:03 Amasra'da Tehlikeli Sörf

    Bartın'ın Amasra ilçesinde denizde sörf yapan bir şahıs, sahil güvenlik ekiplerini alarma geçirdi. Ekipler, bölgede sörf yapmanın tehlikeli olduğunu söyleyerek ikaz etti.

  • Alev topuna dönen otomobil kullanılamaz hale geldi
    11:00 Alev topuna dönen otomobil kullanılamaz hale geldi

    Beypazarı ilçesinde meydana gelen olayda, apartman otoparkında bulunan bir otomobilde bilinmeyen bir sebepten dolayı yangın çıktı. Çevredekileri ihbarı üzerine bölgeye gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı. Alevlere teslim olan araç ise kullanılamaz hale geldi ve çevredekiler panik yaşadı.

  • İbrahim Akdağ: Fenerbahçe maçını kazanarak taraftarı mutlu etmek istiyoruz
    10:59 İbrahim Akdağ: Fenerbahçe maçını kazanarak taraftarı mutlu etmek istiyoruz

    EMS Yapı Sivasspor'un orta saha oyuncusu İbrahim Akdağ, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında sahalarında Fenerbahçe ile oynayacakları maçı kazanarak taraftarı mutlu etmek istediklerini söyledi. İbrahim, ligde son 2 haftada doğru oynayarak galibiyetler aldıklarını belirtti ve defansın önemine vurgu yaptı. Fenerbahçe maçının zorlu olacağını dile getiren İbrahim, taraftar desteğinin önemli olduğunu ve rekabet ortamının takımda olduğunu ifade etti.

  • Giresun'da Polis Aracı Kaza Yaptı: 2 Polis Yaralandı
    10:59 Giresun'da Polis Aracı Kaza Yaptı: 2 Polis Yaralandı

    Giresun'un Espiye ilçesinde polis kontrolünden kaçan şüpheli aracı takip eden polis aracı kaza yaptı. Kazada 2 polis memuru hafif şekilde yaralandı. Yaralı polis memurları hastaneye sevk edildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Ünye Limanı'nda çimento yüklü gemide yangın çıktı, 1 kişi dumandan etkilendi
    10:59 Ünye Limanı'nda çimento yüklü gemide yangın çıktı, 1 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'da Ünye Limanı'nda demirleyen çimento yüklü geminin kaptan köşkünde çıkan yangında 1 kişi dumandan etkilendi. Yangın, yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından söndürüldü. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Antalya'da kaza: Otomobil yağmursuyu tahliye kanalına devrildi
    10:59 Antalya'da kaza: Otomobil yağmursuyu tahliye kanalına devrildi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde aynı istikamette seyir halindeki araca çarpan otomobil, yağmursuyu tahliye kanalına devrildi. Kazada yaralanan olmazken, trafik uzun süre tek şeritten kontrollü bir şekilde sağlandı.

  • Bayburt'ta kaybolan büyükbaş hayvanlar drone ile bulundu
    10:59 Bayburt'ta kaybolan büyükbaş hayvanlar drone ile bulundu

    Bayburt'un Kop köyünde besicilik yapan Halil İbrahim Albal'ın kaybolan 4 büyükbaş hayvanı, jandarmanın drone takibiyle bulundu. Jandarma ekipleri tarafından yapılan arama çalışmalarının 3'üncü gününde Kop Dağı eteklerinde bulunan hayvanlar, sahibine teslim edildi.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Doğaltaş Tasarım Yarışması'nın Kazananlarına Ödüllerini Verdi
    10:58 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Doğaltaş Tasarım Yarışması'nın Kazananlarına Ödüllerini Verdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Marble İzmir-29. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması'nın kazananlarına ödüllerini verdi. Yarışmanın amacı, Türk doğal taşını genç tasarımcılar aracılığıyla dünyaya daha fazla duyurmak ve sektöre katkı sağlamaktır.


Advertisement