Bakan Özlü: "Önümüzdeki 10 Yılda Türk Sanayisinin Dijitalleşmesinin Yol Haritasını Hazırladık" - Son Dakika
Güncel

Bakan Özlü: "Önümüzdeki 10 Yılda Türk Sanayisinin Dijitalleşmesinin Yol Haritasını Hazırladık"

- Prof. Dr. M. Orhan Dikmen Araştırma Yarışması ile Ünal Aysal Tez Değerlendirme Yarışması ödül töreni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün konuşması Akademisyenlere ödüllerinin takdim edilmesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: "Bugün ihraç ettiğimiz her 100 doların 58,3...

13.04.2018 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Prof. Dr. M. Orhan Dikmen Araştırma Yarışması ile Ünal Aysal Tez Değerlendirme Yarışması ödül töreni

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün konuşması

Akademisyenlere ödüllerinin takdim edilmesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

"Bugün ihraç ettiğimiz her 100 doların 58,3 doları ithal kalemlerden oluşuyor. Dolayısıyla ithalata dayalı bir ihracat yapımız var. Bunu değiştirmenin yolu teknolojiden geçiyor"

"Önümüzdeki 10 yılda Türk sanayisinin dijitalleşmesinin yol haritasını hazırladık, bunu nisan ayı bitmeden kamuoyuyla paylaşacağız"

" Türkiye'nin en fazla açık verdiği, en fazla ihtiyaç duyduğu alanların başında kimya ve ilaç geliyor. Türkiye 4 adet Petkim ölçeğinde tesisi kursa iç pazarı karşılıyor. Yani ciddi bir açık var"

İSTANBUL (AA) – Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bugün Türkiye'de ihraç ettiğimiz her 100 doların 58,3 doları ithal kalemlerden oluşuyor. Dolayısıyla ithalata dayalı bir ihracat yapımız var. Bunu değiştirmenin yolu teknolojiden geçiyor." dedi.

Özlü, İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) tarafından düzenlenen Prof. Dr. M. Orhan Dikmen Araştırma Yarışması ile Ünal Aysal Tez Değerlendirme Yarışması ödül töreninde Türkiye'nin teknolojik gelişmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Beyin gücü ile beslenen bilimi ve bilimle beslenen teknolojiyi ön sıraya koymazsak, sadece bugünü değil, geleceği de kaybederiz." diyen Özlü, bundan dolayı 2023 hedefine yürürken, çıtayı "Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye" olarak belirlediklerini kaydetti.

Günümüzde ekonomik dengelerin yepyeni değişkenlere göre şekillendiğini aktaran Özlü, "Dünyanın en değerli markalarının, çok büyük oranda teknoloji şirketleri olduğunu görüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'nde en yüksek ciroya sahip olan 500 kurumun yarıdan fazlası, 2000 yılından sonra, yani son 15-20 yıl içinde kaybolup gitti." diye konuştu.

"Türk ekonomisinin dinamosu artık yüksek teknolojidir"

Özlü, Türkiye'nin tek açığının teknoloji açığı olduğunu ifade ederek, bu açığın kapanmasıyla cari açığın da kapanacağını söyledi.

Özlü şunları kaydetti:

"Ne zaman ki Türkiye teknoloji açığını kapatır biz o zaman ticaret açığımızı, cari açığımızı kapatacağız. Çünkü ihracatımız ithalata dayalı. Bugün ihraç ettiğimiz her 100 doların 58,3 doları ithal kalemlerden oluşuyor. Dolayısıyla ithalata dayalı bir ihracat yapımız var. Bunu değiştirmenin yolu teknolojiden geçiyor.

Bütün faaliyetlerimizi Türkiye'nin teknoloji üssü ülke olmasına odakladık. Biz bu gerçeğin farkındayız. Türk ekonomisinin dinamosu artık yüksek teknolojidir, yüksek teknolojili ürünlerdir. Bakanlık olarak bizim bütün çabamız; yüksek teknoloji anahtarıyla bütün kapıları açmak ve ülkemizi ileriye taşımaktır."

"Gelecek 5+5 10 yılı hedefliyoruz"

Türkiye'deki Ar-Ge merkezi sayısının arttığını belirten Özlü, bin Ar-Ge merkezinde bin doktora öğrencisi hedefleri bulunduğunu, bu hedefin bir sonraki aşamasının da bin Ar-Ge merkezinde 3 bin doktora öğrencisi hedefi olduğunu aktardı.

Öğrencilere yüksek lisans ve doktora çalışmalarına yönelmelerini nasihat eden Özlü, günümüzde bir alanda ihtisas sağlamanın büyük önem taşıdığını söyledi.

Özlü, Türk sanayisinde dijital dönüşüm için kapsamlı yol haritası olarak hazırladıkları Dijital Atılım Programı'nı açıklayacaklarını bildirerek, "Çalışmalarımızın sonuna geldik, 1,5 yıldır çalışıyoruz. İnşallah gelecek 5+5 10 yılı hedefliyoruz. Önümüzdeki 10 yılda Türk sanayisinin dijitalleşmesinin yol haritasını hazırladık, bunu nisan ayı bitmeden kamuoyuyla paylaşacağız." açıklamasında bulundu.

"Önümüzdeki dönemde 5 sektöre odaklanacağız"

Bir süredir Türkiye'nin ticaret açığı verdiği sektörleri analiz ettiklerini anlatan Özlü, çözüm için yol haritası hazırlığı içinde olduklarını hatırlattı.

Özlü konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Türkiye'nin en fazla açık verdiği, en fazla ihtiyaç duyduğu alanların başında kimya ve ilaç geliyor. Türkiye 4 adet Petkim ölçeğinde tesisi kursa iç pazarı karşılıyor. Yani ciddi bir açık var. İkincisi yarı iletkenler ve elektronik, burada açık veriyoruz. Üçüncüsü makine ve teçhizat. Dördüncüsü otomotiv, motorlu taşıtlar. Burada bir potansiyel var.

Türkiye'nin geçen seneki ihracatı yaklaşık 29 milyar dolar. Türkiye bunu ikiye katlayabilir. Bir diğer konu gıda. Gıda olunca bana biraz değişik geldi. Gıda sanayisi stratejik. Önümüzdeki dönemde bu 5 sektöre odaklanacağız. Bilişim ve yazılım yok mu? Bilişim ve yazılımı biz yatay düşünüyoruz."

Özlü şunları söyledi:

"Çalışmada normal bir senaryoya göre başka sonuçlar çıkıyor, agresif bir senaryo uygularsanız başka, dengeli bir sonuç uygularsanız başka sonuçlar çıkıyor. Üç senaryoyu da çalışmaya uyguladık, şimdi örneğin agresif bir senaryo uygularsak önümüzdeki 5+5 10 yılda, 147 milyar dolarlık imalat sanayimizin cirosunu 376 milyar dolara çıkarabiliyoruz. Bu elbette konsantre olmayı gerektiriyor."

Başarılı akademisyenlere ödülleri verildi

"İktisadi Araştırmalar Vakfı'nı, geçen yıl, "İmalat Sanayi, Verimlilik ve Endüstri 4.0" konularında, ödül vermiş olmasından dolayı kutluyorum" diyen Özlü, ödüle layık görülen akademisyenleri tebrik etti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ve İAV Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara'nın da birer selamlama konuşması yaptığı etkinlik, alanında başarılı bulunan akademisyenlere ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Ayrıca İncekara Bakan Özlü'ye günün anısına plaket hediye etti.

Bakan Özlü: "Önümüzdeki 10 Yılda Türk Sanayisinin Dijitalleşmesinin Yol Haritasını Hazırladık"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Özlü: 'Önümüzdeki 10 Yılda Türk Sanayisinin Dijitalleşmesinin Yol Haritasını Hazırladık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hamas lideri Heniyye'nin İstanbul'daki görüşmesi hakkında açıklama yapıldı
    19:36 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hamas lideri Heniyye'nin İstanbul'daki görüşmesi hakkında açıklama yapıldı

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin İstanbul’daki görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Filistinlilerin birlik içinde hareket etmesinin hayati öneme sahip olduğunu, İsrail’e verilecek en güçlü cevabın ve zaferin yolunun birlik ve bütünlükten geçtiğini ve uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendiren İsrail’e karşı Filistin’in haklı davasının ve gerçeklerin daha çok anlatılması gerektiğini söyledi” denildi.

  • TÜMOSAN Konyaspor Teknik Direktörü: Böyle bir sonuç beklemiyorduk
    19:33 TÜMOSAN Konyaspor Teknik Direktörü: Böyle bir sonuç beklemiyorduk

    TÜMOSAN Konyaspor'un teknik direktörü Fahrudin Ömerovic, Corendon Alanyaspor'a 2-0 mağlup oldukları maçın ardından beklenmeyen bir sonuç olduğunu söyledi. Ömerovic, takımın yaşadığı şok etkilerden bahsederek Alanyaspor'u tebrik etti. Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz ise mağlubiyetten üzüntü duyduklarını ve taraftarın desteğine ihtiyaçları olduğunu belirtti.

  • Avrupa Triatlon Genç Kadınlar ve Genç Erkekler Kupası Mersin'de Gerçekleştirildi
    19:33 Avrupa Triatlon Genç Kadınlar ve Genç Erkekler Kupası Mersin'de Gerçekleştirildi

    Türkiye Triatlon Federasyonu (TTF) ve Mersin Yenişehir Belediyesi iş birliğiyle Mersin'de düzenlenen Avrupa Triatlon Genç Kadınlar ve Genç Erkekler Kupası'nda sporcular mücadele etti. Yarış sonunda ödüller sahiplerini buldu.

  • Safranbolu'da Turizm Haftası Programı Gerçekleştirildi
    19:29 Safranbolu'da Turizm Haftası Programı Gerçekleştirildi

    UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen programda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalar yapıldı. Vali Mustafa Yavuz, turizmin önemine vurgu yaparken, AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç ise Safranbolu'nun Türkiye'nin marka değeri olduğunu belirtti. Programda ayrıca halk oyunları gösterisi ve resim sergisi de yer aldı.

  • Çorum'da Kuvvetli Rüzgarın Etkisi: Çatılar Uçtu, Ağaçlar Devrildi
    19:28 Çorum'da Kuvvetli Rüzgarın Etkisi: Çatılar Uçtu, Ağaçlar Devrildi

    Çorum merkez ve ilçelerinde etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle birçok bina çatısı uçtu, ağaçlar devrildi. Ulu Cami'nin minaresinden düşen ahşap parçalar sonucu bir kişi yaralandı. Elektrik kesintisi yaşanan bölgelerde ağaçlar ve çöp konteynerleri park halindeki araçlara zarar verdi. Ayrıca Samsun-Ankara kara yolu üzerindeki trafik levhaları da devrildi. Alaca ilçesinde iş yerlerinin çatıları uçarken, Sungurlu ilçesinde ise ağaçlar otomobillere zarar verdi. Dodurga ilçesinde ise enerji nakil hatlarındaki kopmalar nedeniyle elektrik kesintisi yaşandı.

  • Samsun'da Kuvvetli Rüzgar Hayatı Olumsuz Etkiledi
    19:24 Samsun'da Kuvvetli Rüzgar Hayatı Olumsuz Etkiledi

    Samsun'un Bafra ve Vezirköprü ilçelerinde etkili olan kuvvetli rüzgar, ağaçların devrilmesine ve elektrik tellerinin kopmasına neden oldu. Polis, itfaiye ve TEDAŞ ekipleri bölgede önlem aldı. Elektrik akımının kesilmesiyle tehlike önlendi ve devrilen ağaçlar kaldırıldı. Vezirköprü ilçesinde ise fırtına nedeniyle bir binanın çatısı uçtu ve çevredeki binalarla araçlara zarar verdi.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Anıtkabir'i ziyaret etti
    19:24 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Anıtkabir'i ziyaret etti

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilçe belediye başkanlarıyla birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Tugay, Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı mesajda, halkın, kentin ve ülkenin çıkarlarını gözeteceklerini ve vicdanlarının sesini dinlemekten asla vazgeçmeyeceklerini belirtti. Tugay ve beraberindeki heyet, ayrıca İsmet İnönü'nün kabrini de ziyaret etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüştü
    19:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüştü

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi.

  • Fırtınada ağaç cipin üzerine devrildi, çatılar uçtu
    19:21 Fırtınada ağaç cipin üzerine devrildi, çatılar uçtu

    Konya'nın Ereğli ilçesinde kuvvetli fırtına ağaçları devirdi, çatıları uçurdu. Cadde kenarındaki bir ağaç ise park halinde cipin üzerine devrildi. Fırtına ilçede yaşamı olumsuz yönde etkiledi.


Advertisement