Bakan Pakdemirli, Almanya'da tarım sektörünü değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Bakan Pakdemirli, Almanya'da tarım sektörünü değerlendirdi Açıklaması

Bakan Pakdemirli, Almanya\'da tarım sektörünü değerlendirdi Açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ekonomik dalgalanmalar ve iklim değişikliğinin dünya tarım sektöründe olumsuz etkilerine rağmen Türkiye'de tarım ve gıda sektörünün, son 17 yıldır aralıksız büyüyerek bir başarı hikayesi yazdığını söyledi.

18.01.2020 20:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ekonomik dalgalanmalar ve iklim değişikliğinin dünya tarım sektöründe olumsuz etkilerine rağmen Türkiye'de tarım ve gıda sektörünün, son 17 yıldır aralıksız büyüyerek bir başarı hikayesi yazdığını söyledi.

Pakdemirli, Almanya'nın başkenti Berlin'de 12. Dünya Gıda ve Tarım Forumu kapsamında düzenlenen Tarım Bakanları Konferansı'na katıldıktan sonra Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğine geldi.

Burada Türk basın mensuplarına, konferansı ve tarım sektörünü değerlendiren Pakdemirli, konferansta, Almanya Federal Cumhuriyeti Gıda ve Tarım Federal Bakanı Julia Klöckner başta olmak üzere 17 ülkeden tarım bakanı ile görüşme imkanı bulduklarını söyledi.

Konferansta tarım ticaretini masaya yatırdıklarını anlatan Pakdemirli, tarımda lojistiğin, değer zincirinde hakkaniyetli pay almanın, genç çiftçilerin ve kadınların da gündeme geldiğini ifade etti.

Pakdemirli, 70 ülkeden gelen tarım bakanlarının Amazon, Avustralya ve diğer bölgelerdeki yangınları da konuştuğunu dile getirerek, "Biz bu konudaki ülkemizin başarılarını anlattık. Dünyadaki yangınlarla mücadele konusunda teşkilatımızın birinci olduğunu tekrar altını çizdik ve bunun teyidini diğer ülkelerimizden aldık." diye konuştu.

"Konferansta tarımın bir memleket meselesi olduğu ve tarımın savunma sanayinden daha önemli olduğunun altını çizdim." diyen Pakdemirli, "Onlar da (Bakanlar) bu konuya hak verdiler. Türkiye olarak şöyle bir uyarıda bulunduk. Pilot ve pilot çalışmalardan kurtulun. Teşhisleri bir kenara bırakalım çünkü dünyada neredeyse tarım ve ticaretteki problemlerin hepsi tamamlanmıştır. Artık tedaviye geçmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Bakan Pakdemirli, tarım bakanlarına Türkiye'nin tarımdaki başarılarını anlattığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ekonomik dalgalanmalar ve iklim değişikliğinin dünya tarım sektöründe olumsuz etkilerine rağmen Türkiye'de tarım ve gıda sektörü son 17 yıldır aralıksız büyüyerek bir başarı hikayesi yazmıştır. Bu başarımızı da dünya ülkeleriyle paylaşma imkanımız oldu. Bu başarının çok daha ileriye taşınması gerekiyor. Çünkü önümüzde hem bir nüfus artışı var ve hem de özellikle iklim ve koşulların daha da sert geçmesi bekleniyor. Türkiye bundan sonra daha fazla tarımsal ticaretini artıran, ikili ilişkiler ile ve uluslararası işbirlikleri ile de başarısını daha ileriyi taşıyan, Türk çiftçisinin gururla ürettiği ürünleri daha iyi pazarlayabilen bir ülke haline gelecektir diye umuyoruz ve bunun üzerinde çalışıyoruz."

- "Türkiye sağlıklı gıda üretiyor"

Türkiye'nin GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ürün üretmiyor olmasını da uluslararası pazarlarda anlatması ve pazarlaması gerektiğini anlatan Pakdemirli, "Çünkü bunun bir bedeli var. Türkiye bunun karşılığını da fiyat olarak alıyor olması lazım. Türkiye sağlıklı gıda üreten bir ülkedir. Topraklarımızdaki kirlilikler, gübre ve ilaç kalıntıları tüm Avrupa Birliği ülkelerinden çok az seviyededir. Bundan dolayı Türkiye'nin bu konuda daha iyi pazarlıyor, daha iyi anlatıyor ve bunu da fiyata yansıtıyor olması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'daki çiftçilerin protestolarına değinen Pakdemirli, tarım ilaçlarının gereğinden fazla kullanılmasına karşı Alman hükümetinin bir mücadelesi olduğunu belirterek, konferansta Alman mevkidaşının sokağa çıkan çiftçilerle görüştüklerini anlattığını söyledi.

Bu yıl Türkiye'de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile "Gıdanı Koru" kampanyası başlatacaklarını aktaran Pakdemirli, dünyada üretilen 3 gıdadan birinin yenilmeden çöpe gittiğini ve kampanya ile gıdada tasarruf amacı hedeflediklerini söyledi.

Söz konusu konferansta, Türkiye'nin 3,7 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyon mülteciye ev sahipliğini yaptığını anlattığını da aktaran Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Göç kaynaklı sorunlara, gıda, beslenememe ve yerinden ve yurdundan olma sorunlarına bir şekilde çözüm bulmamız gerektiğini söyledim. Yakındaki ülkelerin değil coğrafi uzaklıklardan bağımsız, tüm ülkelerin bu çözümlerin üzerinde katkıda bulunması gerektiğini anlattım. Hatta ve hatta gelişmiş ülkelerin bu konuda katkılarında çok büyük eksiklikler olduğunun da altını çizdik"

Yangın söndürme uçağıyla ilgili süreç

Bakan Pakdemirli, bakanlara ve uluslararası kuruluşlarının yetkilerine "Geleceğe Nefes" kampanyasından bahsettiğini belirterek, "Bu konudaki bilgi birikimimizi ve tecrübemizi ve bu projenin Türkiye'nin sınırlarının dışına taşınması konusunda hemfikir kaldık." dedi.

Berlin'de boş vakitlerinde Türk iş insanları ve öğrencilerle bir araya geldiğini ifade eden Pakdemirli, gençlere öğütlerde bulunduğunu ve iş insanlarının da tarımsal ticarette yaşadığı sorunlarını dinleme imkanı bulduğunu kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Türkiye'nin almayı planladığı yangın söndürme uçağı konusunda ise "Süreç devam ediyor. Biz buradaki süreci Savunma Sanayi Başkanlığına devrettik. Savunma Sanayi Başkanlığı bu süreci yönetiyor. Yakın zamanda ihaleye çıkılacak. Rusya burada önemli bir aday ama Rusya'nın dışında da bazı adaylar var. İhalenin akabinde bir karar alınacak diye düşünüyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Pakdemirli, Almanya'da tarım sektörünü değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi
    18:18 Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi

    Adana'nın Çukurova ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığınca farklı illerde yapılan açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankasınca, Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle yürütülen 'Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi' projesi kapsamında 100. Yıl Mahallesi'nde yapılan tenis kortunda toplu açılış töreni düzenlendi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk savunma sanayisinin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'lar ile T-70 NEFES helikopterlerinin orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir güç olduğunu belirtti. Yumaklı, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve orman yangınlarıyla daha çok mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, orman teşkilatının teknoloji odaklı mücadelede önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi
    18:09 Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi

    Başkent Ankara'da gerçekleştirilen Hentbol Erkekler 1. Ligi Dörtlü Finali'ni şampiyon bitiren Mihalıççık Belediyespor ile ikinci sırada tamamlayan Güneysu Spor Kulübü, önümüzdeki sezon Hentbol Erkekler Süper Lig'inde mücadele edecek. Maçlar sonrasında düzenlenen törende şampiyon olan Mihalıççık Belediyesi ile ligi ikinci sırada bitirerek Süper Lig'e yükselen Güneysu Spor Kulübüne kupa ve madalyalarını, Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Asbaşkanı Ediz Erkovan ile THF Genel Sekreteri Gökmen Teyran takdim etti.

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi
    18:09 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi

    Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 33.970'e yükseldiğini açıkladı.


Advertisement