Bakan Pakdemirli: "Ayçiçeği yağ desteğini arttırdık" - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Pakdemirli: "Ayçiçeği yağ desteğini arttırdık"

Bakan Pakdemirli: "Ayçiçeği yağ desteğini arttırdık" "İki yılda üretim yüzde 45 arttı" "Rakamlarla konuşalım" "Üreticiyle tüketiciyi bir araya getirecek dijital platform oluşturacağız" Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir dizi ziyaret gerçekleştirmek amacıyla Tekirdağ'a geldi.

25.07.2020 14:27  Güncelleme: 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Pakdemirli: "Ayçiçeği yağ desteğini arttırdık"

"İki yılda üretim yüzde 45 arttı"

"Rakamlarla konuşalım"

"Üreticiyle tüketiciyi bir araya getirecek dijital platform oluşturacağız"

TEKİRDAĞ - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir dizi ziyaret gerçekleştirmek amacıyla Tekirdağ'a geldi. Pakdemirli, Tekirdağ Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde 'Tekirdağ Söz Sizde' programı gerçekleştirdi. Pakdemirli buradaki programında Ayasofya'nın ibadete açılmasını değerlendirdi.

Ayasofya'nın ibadete açılmasını değerlendirdi

Pakdemirli, yaptığı konuşmasında; "Bizim için çok özel bir gün. Bizim de evlatlarımıza, torunlarımıza anlatacağımız bir şey var. Bakın, 18 yıl yaptığımız icraatler bir başka, Ayasofya'nın ibadete açılması çok önemli. Çünkü Fatih'in bize bıraktığı bir vasiyet vardı. Biz sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte o vasiyeti yerine getirdik. İleride çocuklarımıza anlatabileceğimiz bir olay. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun" dedi.

"Çiftçimize her türlü imkanı sağladık"

İllerdeki sorunları ziyaret ederek, birebir dinlediklerini ifade eden Pakdemirli; "Her ilimizin kendine göre problemi var. Bizler de ziyaret ederek, sorunları çözmeye çalışıyoruz. Tabiki pandemi dönemiyle gidemedik. Şimdi normalleşmeyle birlikte çıktık. Burada da herkes kurallara uyuyor, maske takıyor. Sizleri tebrik ediyorum. Türkiye'de bir problem yaşadık. Bakanlık olarak çok hazırlıklıydık. Çiftçimizin moralini en yüksek şekilde tutacak şekilde çalışmalar yaptık. Eve kapatılmasına mani olmayı sağladık. Her ne olursa olsun, kırsal alanda hastalık riski çok düşük, bizler de çiftçilerimize böyle imkan sağladık. Muhalefet partisi milletvekillerimize bakıyorum. 'Çiftçimiz bitti, üretim bitti, şu bitti, bu bitti' Şimdi rakamlarla bir şeyi konuşmamız gerekiyor. Bir eleştiri varsa bu işin içinde rakam olması lazım"

İki yılda üretim yüzde 45 arttı

Son 2 yılda üretimde ciddi artışlar olduğuna dikkat çeken Pakdemirli; "İki yılda üretim yüzde 45 arttı. Sadece geçen yılla bu yıl arasındaki fark yüzde 26. Biz çok özel bir şey yaptık mı? Sadece size doğru motivasyon ve doğru çalışma gerçekleştirdik. Çiftçimizin moralini bozmaya gerek yok. Üretici dostu politikalar geliştirmeye devam edeceğiz. Döviz fiyatları çok arttı ve girdi fiyatlarımız çok arttı. Ben burada Bakanlığın kalın duvarları arasında kalabilirdim. Ama ben ne yaptım. Dışarı çıktım. Üreticiye en uygun fiyattan alım yapacağız. Hasattan önce fiyatları açıklayacağız ve sizleri memnun edeceğiz. 2019 yılında üreticimizin zarar ediyorum dediği ürün bırakmadık. Çaydan tutun da pancardan kuru üzüme, ete her konuda üretici dostu politika izlemeye devam edeceğiz dedik, sözümüzü tuttuk. Üretici lehine her türlü insiyatifi alıyoruz, almaya da devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

"Önümüzdeki yıl sözleşmeli tarımı çıkartacağız"

Sözleşmeli tarımdan bahseden Pakdemirli; "Sözleşmeli tarım. Nedir sözleşmeli tarım. Sözleşmeli tarım üreticiyi ve sanayiciyi koruyan bir şey. Önümüzdeki yılda bunu çıkartacağız. Türkiye genelinde birçok üründe sözleşmeli tarım var. Sistem işliyor. Fakat her üründe işliyor mu? Birçok üründe işlemiyor. Sözleşmeli tarımı işler hale getirmek için dijital platform oluşturacağız. Nasıl telefondan ürünlere bakıyorsunuz, burada da inceleyebileceksiniz. Bu platform kimseyi dışlamıyor. Mevlana gibi herkese 'Gel' diyor. Üreticiye sorsam ben bunu istediğim fiyata satamıyorum, tüketiciyi sorsam 'İstediğim fiyata alamıyorum' diyor. İşte üreticiyle tüketiciyi bir araya getirecek bir sistem. Eğer sizler dijital tarımı kullanırsanız, burası derinleşirse ürünlerinizi pazara çıkartabilirsiniz. Bu platformu kullanın. Bunu kullanalım birkaç senede önemli bir mesafe kat etmiş olacağız" diye konuştu. Pakdemirli, konuşmasının sonunda yağlık ayçiçeği desteğini de 40 kuruştan 50 kuruşa çıkardıklarını söyledi.

HG-

Bakan Pakdemirli: "Ayçiçeği yağ desteğini arttırdık"
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Pakdemirli: 'Ayçiçeği yağ desteğini arttırdık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, turist hedeflerini açıkladı
    09:48 Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, turist hedeflerini açıkladı

    Turizm Haftası dolayısıyla sektör temsilcilerini ağırlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, ilk 5 yılda Pamukkale'ye gelen turistlerden 1 milyonunu Denizli'de ağırlamayı hedeflediklerini belirtti.

  • Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak
    09:43 Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak

    Kanuna göre kira tespit davaları en erken altıncı kira yılı için açılabiliyor. Ancak bu davaların sonuçlanması birkaç yıl sürebiliyor. Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını belirtti. Yeniocak, kiraya verenin yıllar süren davanın sonunu beklemesi ve geçmişe dönük kira farklarını tahsil etmek için mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak ayrıca, kira tespit davalarında emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep edilmesi ve mahkemenin bu talebi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede dava süresince yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti.

  • Enkaz kentte bereketli havuç hasadı
    09:38 Enkaz kentte bereketli havuç hasadı

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor.

  • Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor
    09:33 Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken, tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay'da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye'nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay'ın bereketli Amik Ovası'nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, 'Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL'den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL'den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL'den satılıyor' dedi. Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, 'Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel' ifadelerini kullandı. - HATAY

  • Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu
    09:28 Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu

    Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda mart ayında 29 bin 680 yolcu ağırlandı. Ayrıca, 255 uçak iniş-kalkışı gerçekleştirildi ve 207 ton kargo, posta ve bagaj yük trafiği oldu. Ocak-mart aylarında ise toplamda 90 bin 813 yolcu, 720 uçak trafiği ve 698 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor
    09:27 Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Termometrelerin 39 dereceyi gösterdiği Çukurova'da, kömür üreticileri haftalar süren mesailerini sürdürerek ekonomiye katkı sağlıyor. Mangal kömürü üretimi zorlu bir mesai gerektirirken, fiyatlar ise sabit kalmaktadır.

  • Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'
    09:23 Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'

    Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hasar almayan Kuzey Çevre Yolu bölgesi, cazibesini artırıyor. Deprem sonrası binaların zarar görmediği bu bölge, zeminin sağlam olması nedeniyle ilgi çekiyor. Şehir merkezindeki birçok iş yeri deprem sonrası bu alana taşındı. Esnaflar, yolun tamamlanmasıyla birlikte daha fazla faaliyetin olacağına inanıyor.

  • Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor
    09:18 Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Çukurova sıcağında zorlu bir mesaiyle çalışan kömür üreticileri, haftalar süren yakma tekniğiyle mangal kömürü üretimine devam ediyor.


Advertisement