Bakan Pekcan: 2019'da Dış Ticaret Açığımız Azalacak - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Pekcan: 2019'da Dış Ticaret Açığımız Azalacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 4'üncü çeyrekte dış ticaretin Türkiye ekonomisinin büyümesine çok önemli katkısı olduğunu göreceklerini söyledi.

18.02.2019 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 4'üncü çeyrekte dış ticaretin Türkiye ekonomisinin büyümesine çok önemli katkısı olduğunu göreceklerini söyledi. Pekcan, "Resme bütün olarak baktığımızda görüyoruz ki 2019'da dış ticaretimiz Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacak, dış ticaret açığımız azalacak" dedi.

Bakan Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank ile Leasing Şirketleri Orta Vadeli Kredi Destek Protokolü imza törenine katıldı. Bakan Pekcan, Türkiye'nin 10 yıldaki hedefinin yüksek gelirli ülkeler seviyesine yükselmek olduğunu belirterek, bunun katma değerli ihracatla mümkün olduğunu söyledi. Bakan Pekcan, üretici ihracatçısının daha ucuz maliyetli finansman temini sağlaması için 9 leasing şirketiyle bir araya geldiklerini kaydetti. Pekcan, şöyle konuştu:

"Daha çok mal ve hizmet ihracatı yapan firmalarımızın orta vadeli yatırım ihtiyacını karşılayacak finansman desteği vermek üzere yola çıkmış bulunuyoruz. Bu hedefler doğrultusunda biz Bakanlık olarak iş dünyası ile kamu, özel sektör, istişare kuruluşlarıyla beraber çalışıyoruz. Ortak projeler üretiyoruz. Sonuç odaklı projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu doğrultuda amacımız ihracatımızı artırmak üzere öncelikli rekabetçi olduğumuz alanlarda daha fazla tasarım, markalaşma ve teknolojiye ağırlık vererek daha rekabetçi haline gelmek. İç ve dış ticarette daha fazla dijitalleşmeye ve daha fazla e-ticaret üzerinde yoğunlaşmak ve üretimde de daha yüksek teknoloji ürün üretimi ve ihracatı için çalışmalarımızı yürütüyoruz."

'HEDEFLERİMİZE AYNI DOĞRULTUDA DEVAM EDİYORUZ'

2018 yılında küresel ekonominin tüm zorluklarına rağmen Türkiye'nin ihracatı 168 milyar dolarla kapattığını kaydeden Bakan Ruhsar Pekcan, bunun rekor bir rakam olduğunu söyledi. Bakan Pekcan, Türkiye'nin büyüme rakamlarında dış ticaretin büyük bir katkısı olduğunu belirterek şunları dedi:

"Üçüncü çeyrekte dış ticaretimizin Türkiye'de büyümeye katkısı 6,73. Mart ayında açıklandığında 4'üncü çeyrekte de dış ticaretimizin Türkiye ekonomisi büyümesine çok önemli katkısı olduğunu hep beraber göreceğiz.  Aynı zamanda Türkiye ekonomisi her zamankinden daha fazla küresel ekonomiyle entegredir. Dış ticaret rakamımızın milli gelire oranının Cumhuriyet tarihindeki en yüksek rakam olduğunu mart ayında hep beraber göreceğiz. 2019 yılında da hedeflerimize aynı doğrultuda devam ediyoruz. 2019 yılı küresel ekonomide büyüme ve ticaret oranları yavaşlamakta, ticaret savaşlarının olumsuz etkisi görülmekte. Buna rağmen biz çalışmalarımıza hiç ara vermeden devam ediyoruz. Ay bazında iniş ve çıkışlar olacaktır tabii. Resme bütün olarak baktığımızda görüyoruz ki 2019'da dış ticaretimiz Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacak, dış ticaret açığımız azalacak."

'İHRACATIN TABANA YÖNELMESİ ÇABALARIMIZ VAR'

Dünya ekonomisi böyle bir süreçten geçerken Eximbank gibi ihracatı finanse eden kuruluşların öneminin arttığını vurgulayan Bakan Pekcan, "Bu doğrultuda Eximbank da çalışmalarını çeşitlendirerek devam etmektedir. 2018'de Eximbank'ın finansman destekleri 44 milyar dolara ulaşmıştır. 2019'da bu rakamın yüzde 10 artışla 48,4 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz. İhracatın tabana yönelmesi yönünde çalışmalarımız var aynı zamanda. Bu yönde 2017 başında Eximbank'ın finansal desteğinden yaralanan KOBİ oranı yüzde 53'lerde iken 2018 sonu itibarıyla yüzde 70'lere ulaşmaktadır. Bu yıl sonunda hedefimiz yüzde 75'ler. Eximbank desteklerinden yararlanan firma sayısı 2017 yılı itibarıyla 11 bini geçmiş bulunmaktadır.  Bugün burada 9 leasing şirketi var. 200 milyon dolarlık paketimiz. Limitlerimizi artırarak katılımcı finansal kiralama şirketini daha fazla yaygınlaştırmayı ümit ediyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Pekcan: 2019'da Dış Ticaret Açığımız Azalacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.


Advertisement