Bakan Şahin, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileriyle Bir Araya Geldi - Son Dakika
Politika

Bakan Şahin, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

Bakan Şahin, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

"Mahkemeler çok uzun sürüyor, bir taraftan kurumlarda evlatlar bekletiliyor bir taraftan çocuksuz aileler uzun yıllar beklemek zorunda kalıyor."

16.05.2012 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, evlat edindirme sisteminin yavaş çalıştığı kanaatinde olduğunu belirterek,

"Mahkemeler çok uzun sürüyor, bir taraftan kurumlarda evlatlar bekletiliyor bir taraftan çocuksuz aileler uzun yıllar beklemek zorunda kalıyor. Biz bu konuda bir çalışma başlattık" dedi.

Şahin, çocuklarla ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle Türkiye Barolar Birliği Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.

Toplantının açılışında konuşan Şahin, çocuklara yönelik oluşturacakları politikalarda sivil toplum kuruluşlarının düşüncelerine ve önerilerine önem verdiklerini belirtti.

Kalkınmanın merkezi ve ana sermayenin temelinin çocuklar olduğunu bildiren Bakan Şahin, çocuklarla ilgili politikalarının temelinde çocuk haklarını içselleştirmek ve bununla ilgili bir kültür oluşturmak bulunduğunu söyledi.

Çocukların barınma, eğitim, sağlık haklarını ve iyi yaşam koşullarını oluşturmak için temel politikaları güçlendirmeyi istediklerini dile getiren Bakan Şahin, çocukların katılımını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Şahin, "Sürekli büyüklerin çocuklar adına karar verdiği bir Türkiye değil, çocukların da masaya gelerek duygu ve düşüncelerini ortaya koyacağı bir kültürü oluşturmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Tüm çocukları kendi çocukları gibi gördüklerini ve onların ilgi alanlarına yönelik alternatifler oluşturmayı istediklerini anlatan Bakan Şahin, çocuklar için daha güçlü bir adalet sistemi ve çocuk dostu medya konularında çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Çocukların aile yanında eğitimlerine önem verdiklerini vurgulayan Bakan Şahin, yoksulluk nedeniyle çocuklarını kurumlara veren ailelere maddi destek verdiklerini hatırlattı. 2011 rakamlarına göre, aile yanında destek verilen 29 bin 900, kuruluştan aileye döndürülen 8 bin 367, danışmanlık hizmeti verilen bin 237, kuruluş bakımı altında ise 13 bin 908 çocuğun olduğunu söyleyen Bakan Şahin, 11 bin 686 çocuğun evlat edindirildiğini, bin 310 çocuğun ise koruyucu aile yanına yerleştirildiğini söyledi.

"Evlat edindirme sistemimiz yavaş çalışıyor, benim şahsi kanaatim. Mahkemeler çok uzun sürüyor, bir taraftan kurumlarda evlatlar bekletiliyor bir taraftan çocuksuz anne babalar uzun yıllar beklemek zorunda kalıyor. Biz bu konuda bir çalışma başlattık" diye konuşan Şahin, koruyucu aile sisteminin toplumda doğru anlaşılması konusunda sivil toplum kuruluşlarına da görev düştüğünü kaydetti.

Kurumlarda kalan çocukların şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları sürdürdüklerini bildiren Şahin, koğuş sisteminden çıkarak sevgi evleri ve çocuk evleri modellerine geçtiklerini ifade etti. Bu modellerin çocukların eğitim başarılarını da olumlu etkilediğini söyleyen Şahin, rehabilitasyon sistemi konusundaki çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Çocuklara yönelik hukuki çalışmalara da değinen Bakan Şahin, "Vicdanımızı da sızlatan, 'Bu nasıl oluyor-' dediğimiz bazı değişimlerin de yapılması gerektiğinin farkındayız. Çocuk istismarıyla ilgili 'Ruh sağlığı bozulmuş mudur-' diye çok garip bir sorunun sorulduğu ve onun için de uzun bir zaman kaybedildiği TCK'nın değişmesi gerektiğini biliyoruz" dedi.

Çocuk haklarını geliştiren, koruyucu ve önleyici tedbirleri çok daha önceden alan bir ülke olmayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Şahin, aile sosyal hizmet uzmanlığı uygulaması hakkında da kısa bilgi verdi.

Bakanlıkların yeni kurulmasına rağmen önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bakan Şahin, çocukların daha iyi imkanlara sahip olması için çalıştıklarını anlattı. Fatma Şahin, konuşmasını Halil Cibran'ın "Çocuklar Sizin Çocuklarınız Değil" şiirinden bazı dizeleri okuyarak tamamladı.

-Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Kaya-

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya ise çocuk hizmetlerinde örnek bir ülke olmayı amaçladıklarını belirtti.

Çocuk Hakları Ulusal Strateji Belgesi'nin hazırlandığını hatırlatan Gazi,

"Türkiye ilk defa Ulusal Strateji Belgesi'ni bir devlet politikası olarak bütün kurumlarda uygulanmak üzere yürürlüğe koydu" diye konuştu. Belge hakkında da bilgi veren Gazi, şunları söyledi:

"Bu belge çocuk haklarının korunması, yaygınlaştırılması ve ülkemizde yapılması gerekenleri ortaya koyuyor. Tüm devlet kurumlarının yapması gerekenleri anlatıyor. 2012 ve 2016 yıllarını kapsıyor. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'nce tavsiye edilen standartlar doğrultusunda oluşturuldu. İlgili tüm kurum ve kuruluşların bu noktadaki stratejik hedefleri, amaçları ve faaliyetleri belirlendi. Çok titiz bir çalışma ile bu gerçekleştirildi. Belgenin ortaya koyduğu ana hedefler, çocuğa saygı kültürü, çocuğun katılım hakkı, medeni haklar ve özgürlükler, çocuk hakları, bilim, sanat ve spor eğitimi, çocuğun sağlığını ve sosyal hizmetlerini sağlamaya yönelik hizmetler, çocuk adalet sistemi, etkin denetim sistemlerini içeriyor. Ana hedeflerden bir tanesi bütün ulusal mevzuatın çocuk haklarına uygun hale getirilmesini öngörüyor."

Müsteşar Yardımcısı Nail Abdulgazi Alataş'ın sunumunun ardından toplantı basına kapalı devam etti.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bakan Şahin, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileriyle Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ferit Şenyaşar, Adalet Bakanlığı önünde adalet mücadelesi verdi
    13:56 Ferit Şenyaşar, Adalet Bakanlığı önünde adalet mücadelesi verdi

    DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, 2018 yılında ailesine yönelik saldırıya ilişkin annesi Emine Şenyaşar ile Adalet Bakanlığı önünde "adalet mücadelesi" verdiklerini belirterek, barolardan eylemlerine destek vermesini istedi. Şenyaşar, Meclis'te annesi Emine Şenyaşar ile düzenlediği basın toplantısında, 2018 yılında ailesinden üç kişinin Suruç Devlet Hastanesi'nde öldürüldüğünü söyledi. Annesi ile birlikte Adalet Bakanlığının önünde 6 gündür eylem yaptıklarını belirten Şenyaşar, annesinin talebinin olayın aydınlatılması ve tutuklu bulunan oğlunun serbest bırakılması olduğunu kaydetti. Türkiye'de her alanda derin krizlerin yaşandığını ve bunun temelinde adaletsizliğin yattığını savunan Şenyaşar, "Bir yerde haksızlık, hukuksuzluk varsa savunma sessiz kalmamalı. Buradan Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere bütün barolara çağrımızı yapıyoruz. Adalet Bakanlığının önünde yapılan bu insanlık mücadelesine sahip çıkalım, sessiz kalmayalım. Bu insanlık suçuna ortak olmayalım." dedi. Şenyaşar, eski Şanlıurfa Valisi'nden mahkemeye gelerek tanık olarak gördüklerini anlatmasını da istedi.

  • Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kocaispir: Adanalı Artık Hizmet Bekliyor
    13:53 Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kocaispir: Adanalı Artık Hizmet Bekliyor

    Cumhur İttifakı'nın Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir, Adana'da esnaf ziyaretleri sırasında Adanalıların belediyeden hizmet beklediğini belirtti. Kocaispir, 1 Nisan'da göreve gelmeleri durumunda Adana'nın sorunlarını çözeceklerini ifade etti.

  • Başkan Yılmaz, üniversitelileri sahura davet etti
    13:49 Başkan Yılmaz, üniversitelileri sahura davet etti

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, kendi paylaşımını repost ederek sahura davet eden üniversitelileri kırmadı. Gençler, kendilerine elleriyle kahvaltılık ekmek ve sahur sofrası hazırlayan Başkan Yılmaz'a teşekkür ederek yine beklediklerini dile getirdi.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri Toplu İş Sözleşmesi İçin Eylem Yaptı
    13:47 İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri Toplu İş Sözleşmesi İçin Eylem Yaptı

    İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan Belediye İş Sendikası üyesi bir grup işçi, iki ayı aşkın süredir devam eden Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmelerinden sonuç alınamadığı gerekçesiyle eylem yaptı. İşçiler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde toplanarak taleplerini dile getirdi.

  • Belçika'da Diyanet Vakfı'na bağlı Kevser Camii'nin ruhsatı 'kötü yönetim ve mali ihmal' nedeniyle 1 yıl askıya alındı
    13:46 Belçika'da Diyanet Vakfı'na bağlı Kevser Camii'nin ruhsatı 'kötü yönetim ve mali ihmal' nedeniyle 1 yıl askıya alındı

    Belçika'da Flaman hükümeti tarafından, Ankara'nın müdahalesi nedeniyle eleştirilen Aalst şehrindeki Kevser Camii'nin ruhsatı, 1 yıllığına askıya alındı. Caminin ruhsatının askıya alınmasıyla görevli imamın maaşını ve oturma iznini kaybedebileceği belirtiliyor. Belçika Diyanet Vakfı, ruhsat kararının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

  • Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti
    13:45 Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti

    Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini, Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla kabul etti. Heyet, yürüttükleri çalışmalar hakkında Vali Ünsal'a bilgi verdi. Vali Ünsal, heyete başarılar dileyerek Dünya Tüketiciler Günü'nü kutladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu
    13:44 Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen heyelan sonrası toprak altında kalan 9 maden işçisinin aileleriyle iftarda bir araya geldi. Bayraktar, çalışmaları yakından inceleyerek bilgi aldı ve kararlılıkla arama çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

  • 'maNga' grubunun solisti Ferman Akgül'ün tazminat davasına ret
    13:43 'maNga' grubunun solisti Ferman Akgül'ün tazminat davasına ret

    'maNga' grubunun solisti Ferman Akgül'ün, kendisini siyasi bir oluşumun içindeymiş gibi göstererek linçe maruz bıraktıkları iddiasıyla Redd Grubu'nun üyeleri Doğan Duru ve Güneş Duru ile sanatçı Aylin Aslım'a açtığı 300 bin liralık manevi tazminat davasında karar çıktı. Mahkeme, Akgül'ün açtığı davanın reddine karar verdi.

  • HKP, AKP iktidarının İsrail ile ticari ilişkilerini eleştirdi
    13:42 HKP, AKP iktidarının İsrail ile ticari ilişkilerini eleştirdi

    Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Genel Sekreter Yardımcısı Tacettin Çolak, AKP'nin Filistin'deki katliamı kınar gibi görünürken İsrail ile ticari ilişkilerini artırdığını belirterek, suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Çolak, İsrail'in Filistinlilere yönelik katliamlarını ve insani yardımlara engel olmasını vurguladı. HKP olarak Filistin halkının katledilmesine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

  • Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek
    13:38 Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da gerçekleştirilen bir programda yaptığı konuşmada, bugün çekilecek kura ile 76 bin konutun dağıtımının gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Özhaseki ayrıca, Hatay'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek, depremden bu yana 224 milyar TL'lik yatırım yapıldığını belirtti.

  • Corendon Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'e cevap verdi
    13:37 Corendon Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'e cevap verdi

    Corendon Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in kulüple ilgili söylediği sözlere karşılık düzenlediği basın toplantısında, "Hiçbir siyasi partinin başkanıyla ya da mensubu ile hiç ters düşmedim. Çünkü burada her siyasetten arkadaşımız var.

  • CHP Şişli Belediye Başkan Adayı Şahan, rezerv alan ilanına tepki gösterdi
    13:34 CHP Şişli Belediye Başkan Adayı Şahan, rezerv alan ilanına tepki gösterdi

    CHP Şişli Belediye Başkan adayı Resul Emrah Şahan, Şişli'nin merkezinde rezerv alan ilan edilmesine tepki gösterdi. Şahan, Cumhur İttifakı İBB Adayı Murat Kurum'un imzasıyla yapılan bu projenin Şişli ve İstanbul'a hangi deprem sorununa çözüm ürettiğini sordu.


Advertisement