Bakan Selçuk EYT'liler için "Emekliliğe hak kazanamayanlar" ifadesini kullandı - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Selçuk EYT'liler için "Emekliliğe hak kazanamayanlar" ifadesini kullandı

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili açıklamalar yaptı. Selçuk, konuşmasında EYT yerine "Emekliliğe hak kazanamayanlar" ifadesini kullandı.

13.12.2019 11:36  Güncelleme: 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bütçesi dün gece saat 01.00'de sona eren görüşmelerle kabul edildi. Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Zehra Zümrüt Selçuk, aktif-pasif oranını etkilediği ve sosyal güvenlik sisteminin mali yapısıyla doğrudan ilgili olduğu için sosyal güvenlik sistemiyle ilgili kamuoyunda çokça tartışılan bir hususa açıklık getirmek istediğini belirtti. Selçuk, sözlerine, "Bizim emekliliğe hak kazanamayanlar dediğimiz kesimin talepleri" diye açıklık getirerek, şöyle devam etti:

"Dünyada emeklilik için üç şart aranır. Belirli bir yaşa gelmiş olmak, belirli bir süre prim ödeme gün sayısına ulaşmak ve belirli bir hizmet süresi. Yasalarla belirlenen bu şartlardan herhangi birisinin olmaması durumunda emekliliği müktesep hak kılmaz, yani kişi emekli olamaz.

Türkiye'de bütün dünyada olduğu gibi emeklilik için belirli bir yaş şartı vardı ve maalesef 1992'de bu şart kaldırıldı. 1999'a gelindiğinde o dönem SSK Genel Müdürü olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendi ifadesiyle 'sistem iflas etme noktasına geldi.' Ve bu tarihte emeklilik için yine bir yaş şartı getirildi ama bu sefer kademeli bir geçiş öngörüldü. AK Parti 2008'de 1999 yılında o dönem hükümeti tarafından çıkarılan 4447 sayılı kanunla getirilen kademeli yaşı aynen muhafaza etti. Nitekim şu ana kadar uygulamada bizim fiili emeklilik yaşımız 52. Yani 2019 yılında emekli aylığını bağladığımız emeklilerimizin ortalama yaşı 52. 65 yaş ancak 2048'de devreye girecek. Şu an Türkiye, bütün OECD üyesi ülkeler içinde en erken yaşta emekli eden ülkedir. Dünyanın hiçbir ülkesinde ortalama 52 yaşında kimseyi emekli etmiyorlar. Fransa'yı görüyorsunuz. Bunu Anayasa Mahkemesi de tevsik etti, 'hak kaybı yok' dedi, 'kazanılmış bir hak yok' dedi. Genç bağımlılık oranı 35'ten 27'ye iniyor. Yaşlı bağımlılık oranı 13'ten 44'e çıkıyor. 2045'te yaşlı bağımlılık oranının genç bağımlılık oranını aştığı bir ülke olacağız, eğer 3 çocuk hayalimiz gerçekleşmezse."

"2071'E KADAR SÜRDÜRÜLEBİLİR DURUMDA"

Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi hedeflediklerini belirten Bakan Selçuk, hükümetleri döneminde hayata geçirilen sosyal güvenlik düzenlemesinin, 1950'den bu yana ülkede gerçekleşmiş en büyük reformlardan biri olduğunu söyledi. Sosyal güvenlik kapsamının genişlemesi ve hizmetlerdeki çeşitliliğin artmasının doğal olarak sosyal güvenlik harcamalarının artmasına sebep olduğunu kaydeden Selçuk, şöyle konuştu:

"Türkiye büyüyor, nüfusumuz artmakta, verdiğimiz hizmetler genişliyor ve tüm bu değişkenler doğal olarak bütçemizi de etkiliyor. Ancak, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi oluşturma çabalarımız devam ediyor. Yeni bir etki girmediği sürece de 2071'e kadar sosyal güvenlik sistemimiz sürdürülebilir durumda."

"DEVRALDIĞIMIZ GÜNLE MUKAYESE EDİLMEYECEK KADAR İYİ DURUMDA"

Sosyal güvenlik sisteminde 1999, 2002 ve günümüze ilişkin verileri karşılaştıran Bakan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1999'da Türk sosyal güvenlik sistemi, yani o zaman ki SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın konsolide bütçelerine baktığımız zaman, gelirlerinin giderleri karşılama oranı yüzde 64. Prim gelirlerinin emekli aylığı ve sağlık harcamalarını karşılama oranı yüzde 55-56. Sistemin toplam açığının GSYH'ye oranı ise yüzde 2,35 idi. 2002'ye gelindiğinde, yani AK Parti devraldığında gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 71,5, prim gelirlerinin emekli aylığı ve sağlık harcamalarını karşılama oranı yüzde 61, açığın GSYH'ye oranı ise yüzde 2,22 idi. Bugün 2019 sonu itibariyle; sosyal güvenlik sisteminin gelirlerinin giderleri karşılama oranı yüzde 91,5, prim gelirlerinin emekli aylığı ve sağlık harcamalarını karşılama oranı yüzde 72, açığın GSYH'ye oranı ise yüzde 0,92. Her üç göstergeye göre de bugün sosyal güvenlik sistemi devraldığımız günle mukayese edilmeyecek kadar iyi durumdadır."

Bakan Selçuk EYT\'liler için "Emekliliğe hak kazanamayanlar" ifadesini kullandı

Son Dakika Ekonomi Bakan Selçuk EYT'liler için 'Emekliliğe hak kazanamayanlar' ifadesini kullandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement