Bakan Selçuk'un Açıkladığı Yeni Eğitim Modelinde HEY Nedir? Neleri Hedefliyor? - Son Dakika
Güncel

Bakan Selçuk'un Açıkladığı Yeni Eğitim Modelinde HEY Nedir? Neleri Hedefliyor?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 18 Mart'ta yaptığı yeni eğitim sistemi açıklamasında önümüzdeki dönem kısaca HEY denilen uygulamaya geçileceğini açıkladı. Peki HEY olarak tanımladığı Hayal-Etkinlik-Yaşam ile neler hedefleniyor? İşte Bakanın açıklamaları ile HEY'in detayları...

18.05.2019 14:24  Güncelleme: 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni eğitim sisteminin ayrıntılarını anlatan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerde yapılacak değişimleri açıklarken kısaca HEY olarak adlandırılan yeni uygulamanın önümüzdeki dönemlerde hayata geçirileceğini belirtti. Bakan "yeni sistemde gençleri toplumda daha yararlı hale getirmeyi hedeflediklerini" söyledi. Türk eğitim sisteminde ilk kez uygulanacak olan HEY'in açılımı Hayal-Etkinlik-Yaşam olarak belirtildi. Bakan Selçuk'un grafiklerle açıkladığı HEY eğitimde pek çok şeyi değiştirecek. İşte Hayal-Etkinlik-Yaşam ile ilgili açıklamalar...

YENİ EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ HEY NE DEMEK?

Yeni eğitim sisteminin ayrıntılarını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ele aldığı konular arasında HEY adı verilen bir uygulamanın olduğunu belirtti. Bakan Selçuk eğitim sistemimizde köklü değişikliklere imza atacak olan uygulamalar arasında bulunan HEY'i açıkladı. HEY'in açılımı Hayal-Etkinlik-Yaşam olarak duyuruldu.

Bakan Selçuk'un Açıkladığı Yeni Eğitim Modelinde HEY Nedir? Neleri Hedefliyor?

HAFTADA 5 SAAT HEY

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim sistemindeki HEY için "Hayal-Etkinlik-Yaşam temalarında çalışmalarla değerlendirilmek üzere kısa adı HEY olan haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlanmıştır. Bu zamanlarda öğrencilerin tasarım ve uygulama becerilerini geliştirecek etkinlikler yapmaları ve toplumsal fayda çalışmalarıyla yaşamla ilişki kurmaları hedeflenmiştir. Bu amaçla, 9-11. sınıflarda Haziran ayları ağırlıklı olarak portfolyo, sunum ve değerlendirme çalışmalarına ayrılmıştır. Buradaki amaç öğrencilerin sadece akademik değil sosyal ve duygusal becerilerinin en üst düzeyde gelişiminin sağlanması yoluyla dengeli bir eğitim sisteminin oluşturulmasıdır. Bu çerçevede, lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı; 35 saati AGEP, 5 saati HEY olmak üzere toplam 40 saat olarak planlanmıştır." dedi. Yeni Sistemde Hayal kategorisi sanatsal aktiviteleri, Etkinlik fiziksel aktiviteleri, Yaşam ise toplumsal fayda çalışmalarını kapsıyor.

Bakan Selçuk'un Açıkladığı Yeni Eğitim Modelinde HEY Nedir? Neleri Hedefliyor?

"YENİ SİSTEMDE DERSLER KİŞİSELLEŞTİRİLECEK"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 18 Mayıs Cumartesi günü yaptığı yeni eğitim sistemi açıklamasında ayrıca "Esnek bir model lazım. Çocuk 11. sınıfta bile farklı bir alana yönelmekle ilgili bir seçeneğe sahip olmalı. Çocuk için dersler kişiselleştirilebilmeli. Çocuğun ilgi alanlarını ölçmeliyiz. Kariyer rehberliğinden de söz ediyoruz. Çocuğun mesleklerle ilgili olarak tasarı beceri atölyelerindeki deneyimden sonra kendisinin neye yatkın olduğunu görmesi zaten bir artı" dedi.

Bakan Selçuk'un Açıkladığı Yeni Eğitim Modelinde HEY Nedir? Neleri Hedefliyor?

YENİ SİSTEM NE ZAMAN HAYATA GEÇİRİLECEK?

Tnıtımı yapılan sistem için Selçuk "Beklentilere baktığımda hemen değişmesi isteniyor. Bu bir kağıt üretmek gibi bir şey değil. Bizim 300 yıllık bir marif davamız var arkadaşlar. Neden sık değişiyor bu sistem sorularıyla sık muhatap oluyoruz. Önemli olan değiştirmek değil, önemli olan ne yaptığını bilmek. Bizim yapmak istediğimiz şey bütünsel bir fotoğraf vermek. Bunun için biraz zamana ihtiyacımız var. Üç yıllık bir takvim belirledik" dedi.

Bakan Selçuk'un Açıkladığı Yeni Eğitim Modelinde HEY Nedir? Neleri Hedefliyor?

İŞTE LİSELERDE YENİ EĞİTİM SİSTEMİ HAKKINDA DİĞER DETAYLAR

Açıklanan sistem ile ilgili Selçuk lise düzeyindeki öğrencilerin çok sayıda ders aldığını, ancak bu derslerde edindikleri bilgilerle ilgili araştırma ve uygulama imkânlarına zaman bulamadıkları için bilgiyi içselleştiremediklerini belirtti. Bu nedenle yeni eğitim modelinde gerek kalıcı bir bilgilenme sürecinin oluşması, gerekse öğrencilerin ilgi ve meraklarını geliştirebilmeleri için lise modelinin disiplinler üstü derslerle desteklenmesi yoluna gidileceğini belirtti. İşte yeni sistemde yapılacak belli başlı değişiklikler:

1- Yeni Sistem 2020 eylül ayından itibaren 9. Sınıftan başlayarak uygulanacak.

2- Bütünleşik ve disiplinler üstü ders yapısıyla ders sayısının azaltılacak

3- Öğrenmede derinleşme sağlanacak

4- Araştırma, uygulama ve deney eğitimin temeli olacak

5- Öğrencileri sınava değil; üniversiteye ve yaşama hazırlanacak

6- Etkili kariyer danışmanlığına dayalı bir Ortaöğretim Modeli hazırlanacak

LİSEDE DERS SAYILARI NE KADAR OLACAK?

9. sınıfta 15-16 olan ders sayısı 8'e,

10. sınıfta 15-16 olan ders sayısı 9'a,

11. sınıfta 12-15 olan ders sayısı 9'a

12. sınıfta 12-15 olan ders sayısı 7'ye düşürülecek.

Bakan Selçuk\'un Açıkladığı Yeni Eğitim Modelinde HEY Nedir? Neleri Hedefliyor?

Son Dakika Güncel Bakan Selçuk'un Açıkladığı Yeni Eğitim Modelinde HEY Nedir? Neleri Hedefliyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement